A buzdítás és a könyörület szolgálata

A buzdítás ajándéka a Szent Szellemnek az a különleges megnyilvánulása, ami képessé tesz Krisztus testének tagjai közül némelyeket arra, hogy hogy Isten Igéjével képessé legyenek a tétleneket serkenteni, a bátortalanokat biztatni, az erőtleneket felkarolni, a bűnbe sodródottakat meginteni.
Ilyen ember volt például Timóteus, Silas, Apollos. Ők Pál apostol segítői voltak, akiket Pál egy-egy gyülekezet alapítása után rendszerint hátrahagyott, hogy jelenlétükkel buzdítsák az embereket. A buzdítók aztán elmesélték Pálnak, hogyan lelkesítették fel a gyülekezetet, így ebből ő is új erőt és lendületet kapott a további munkához. A buzdítás így oda-vissza hatott, még eredményesebb volt.

Aki mást felüdít, maga is felüdül. Péld 11,25

Az is buzdítás, ha valaki a tanítás előtt lelkesíti a többieket. A dicsérő énekek elhangzása előtt egy lendületes dal eljátszása, egy bizonyságtétel elmondása, az “Ámen!” (Úgy legyen!) többszöri megismétlése mind-mind buzdítás. Sok gyülekezetben a prédikáció alatt az emberek bekiabálnak, ujjonganak, ugrálnak, tapsolnak, táncolnak, így biztatnak másokat, így dicsérik az Urat.

Dicsérjétek az Urat!
Dicsérjétek Istent az Ő szent helyén; dicsérjétek Őt az Ő hatalmának boltozatán!
Dicsérjétek Őt hősi tetteiért, dicsérjétek Őt nagyságának gazdagsága szerint!
Dicsérjétek Őt kürt-zengéssel; dicsérjétek Őt hárfán és citerán;
Dicsérjétek Őt dobbal és tánccal, dicsérjétek Őt hegedűkkel és fuvolával;
Dicsérjétek Őt hangos cimbalommal, dicsérjétek Őt harsogó cimbalommal.
Minden lélek dicsérje az Urat! Dicsérjétek az Urat!
Zsolt 150

A buzdításban azonban van intés is. Ha nem az Úrnak tetsző cselekedeteket látunk, akkor szólnunk kell, fel kell lépnünk ellene. Szelíd szóval, de határozottan kell helyreigazítani azt, aki a bűn közelébe került, és úgy, hogy közben magunk ne essünk kísértésbe. Az intés önmagában nem épít, ha nincs benne bátorítás, buzdítás. Buzdításra pedig mindenkinek szüksége van, mert mindnyájunk életében vannak nehézségek, hullámvölgyek.
A buzdítás tehát intést tartalmazó bátorítás.
A bátorításra is nagy szükségünk van, Isten ezt nagyon jól tudja. A Bibliában 365 különböző helyen szerepel a “Ne félj!” biztatás. Isten az év minden napján bátorít minket, mint egy jóságos, könyörülő Atya.

A könyörület segítő szolgálat a szükségben levőknek.
Gyakran meg sem látjuk azokat, akik a segítségünkre szorulnak. Vagy azért, mert túlságosan el vagyunk foglalva önmagunkkal, saját gondjainkkal, vagy azért, mert meg sem akarjuk látni a segítségre szorulót, pedig

Az irgalmas szemű ember megáldatik. Péld 22,9

Isten azonban nagyon felháborodik, ha a legkiszolgáltatottabbat bántját, a gyereket, az öreget, az özvegyet. És mi is ugyanezt érezzük, mert ezt az érzést tőle kaptuk.

Mind a könyörület szolgálatát végezték: Jézus, Albert Schweitzer, Teréz Anya, Müller György

Jézus könyörületes szívéről sokat olvashatunk a Bibliában. Például, amikor egy temetési menetben megpillantotta a fiát is elvesztett özvegyasszonyt. Megindult a szíve, és szenvedését látva megkönyörült rajta. Hozzáért a halott fiúhoz, aki feléledt, a gyászmenet örömmenetté változott.

Albert Schweitzer
orgonakoncertjeivel gyűjtött pénzt egy afrikai kórház létrehozására. Aztán gyógyítás közben beszélt betegeinek egy nála is hatalmasabb orvosról, aki minden betegséget meg tud gyógyítani. Gyógyított és evangelizált, a könyörület mintaképe lett, aki életével mutatta meg a krisztusi szeretetet és könyörületet.

Teréz Anya is életével példázza a könyörület szolgálatát. Isten elhívására elindult egy kis albániai faluból, hogy segítse az éhes, ruhátlan, hajléktalan, béna, vak, leprás embereket, az olyanokat, akik nemkívánatosak, szeretetlenek, kitaszítottak a társadalomból és mindenki elkerüli őket. Otthonokat nyitott a szegény, magatehetetlen emberek számára szerte Indiában, sőt más országokra is kiterjesztette ezt a tevékenységét.

George Miller, bár soha nem volt gazdag, árvaházakat alapított Angliában, és célul tűzte ki, hogy átadja az evangéliumot az árváknak. Mindig csak adományokra számíthatott, mégsem fogadott el mindenkitől adományt. Istentől megkapta a hit ajándékát, és ő rendületlenül bízott abban, hogy az Úr megsegíti. Előfordult, hogy már nem volt mit enni a gyerekeknek, amikor az utolsó pillanatban mégiscsak megérkezett egy várva várt adomány, és jóllakhattak a pártfogoltjai. Sok árva nőtt fel a keze alatt, és vált hívő emberré. Rendkívüli hite miatt sokan irigyelték is, de ő azt vallotta, mindenkinek lehet ilyen hite, aki átmegy azokon a próbákon, amelyeken ő átment. Ugyanis, ha Isten ad egy szolgálatot, előtte megpróbálja az embert, hogy képes lesz-e majd ellátni a feladatát.

…a ti hiteteknek megpróbáltatása kitartást szerez. A kitartásban pedig tökéletes cselekedet legyen, hogy tökéletesek és épek legyetek minden fogyatkozás nélkül. Jakab 1,3-4

Jézus a könyörületes segítő tökéletes példája

Legyen bennünk vágyakozás, hogy olyanok legyünk, mint Jézus!
Legyen bennünk irgalmasság és könyörületes szív!
Legyen bennünk méltányosság, azaz mindig legyünk igazságosak és irgalmasak!
Imáinkban kérjünk könyörületes szívet, bölcsességet, és kérjük az Úrtól, mutassa meg, milyen feladatra hívott el minket!
Legyünk kitartóak imáinkban, zörgessünk az Úrhoz ezekért!

A Szentlélek hívószáma: Lukács 11,13

, , , , ,

  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: