Vándorút

Eredeti cím: The Way
színes, magyarul beszélő, amerikai-spanyol dráma, kalandfilm, 121 perc, 2010

rendező: Emilio Estevez
forgatókönyvíró: Emilio Estevez
zeneszerző: Tyler Bates

Főbb szereplők:
Tom – Martin Sheen
Sarah – Deborah Kara Unger
Daniel – Emilio Estevez
Jack – James Nesbitt

Zarándokok a Szent Jakab-úton

Zarándokok a Szent Jakab-úton

Thomas Avery (Martin Sheen) amerikai szemorvos fia halála után Franciaországba utazik. Fia a Pireneusokban, a Szent Jakab zarándokúton, egy viharban veszítette életét. Tom célja kezdetben az, hogy a fiától méltó búcsút vegyen, s eltemesse. Azonban ahelyett, hogy hazaindulna, úgy határoz, hogy részt vesz a történelmi zarándoklaton, s egyben befejezi a fia által elkezdett utat, így próbálja feldolgozni fia halálát. Útra kel fia, Daniel hamvaival, s útja során a világ minden tájáról érkezett emberekkel találkozik, akik a zarándoklat alatt választ keresnek saját problémáikra. Útja során megismerkedik és együtt rója a kilométereket három zarándok-társával. Egyikük egy holland férfi, Joost (Yorick van Wageningen), aki azért vándorol, hogy lefogyjon bátyja esküvőjére és hogy kivívja neje megelégedését. Sarah (Deborah Kara Unger), egy kanadai nő, aki eltökélte, hogy a zarándoklat végén leszokik a dohányzásról. Jack (James Nesbitt) egy ír újságíró, akinek fiatalabb korában komoly írói ambíciói voltak, ám évek óta keresi az ihletet. A váratlan és sokszor, szórakoztató események az út mentén szoros köteléket képeznek a vándorok között.

A filmet Emilio Estevez fia, Taylor ihlette, aki 2003-ban, 19 évesen indult el a Szent Jakab zarándokúton, és útközben találkozott a nővel, aki a felesége lett. Ez volt számukra a Camino csodája.

A film zenéjének szerzője Tyler Bates

A film zenéjének szerzője Tyler Bates

Néhány érdekesség a filmről:
– A produkciós cég és a szereplők 350 km-t jártak végig a forgatás 40 napja alatt.
– Estevez csak a rendelkezésre álló fényekkel vette fel az éjszakai jeleneteket: a gyertya és a tűz fényénél.
– Martin Sheen eredetileg azt javasolta, hogy Michael Douglas vagy Mel Gibson kapja a főszerepet, de Estevez ezt a szerepet kifejezetten az édesapjára, Martin Sheenre írta.
– A film egy apa-fia kapcsolatot dolgoz fel, s ahogyan a filmben, úgy a valóságban is apa-fia játssza a két kulcsszerepet.

A film Magyarországon nem jelent meg DVD-n. A film itt megtekinthető:

Hivatkozás:
A Vándorút című film adatai az IMDB-n
A Vándorút című film adatai a port.hu-n
– A filmhez készített zenei album itt hallgatható meg
A film hivatalos weboldala

  1. #1 by Roszner on 2015. április 20. hétfő - 08:49

    Ritka szép film!
    Ami annyira hiánycikk a mai világban, a mai világnak…

  2. #2 by Krizso V. on 2015. június 6. szombat - 14:40

    Én még csak nemrég hallottam erről a filmről! Nagyon jó, csak ajánlani tudom mindenkinek! Az ajánló is nagyon jó, köszönet érte!

  3. #3 by ottapont on 2015. november 2. hétfő - 18:27

    Ez a film is amerikai ízlés szerinti, de azért még a nézhető kategória. A főszereplő fia a rendező és van egy jelenet a végén, amikor apa és fiú egymás szemébe néz a zarándoklat végén a templomban…szerintem ezért a pillantásért is érdemes megnézni akár.:)

  4. #4 by H. Kata on 2017. augusztus 27. vasárnap - 14:43

    Ez is annyira szép film!

  5. #5 by Tamás on 2017. augusztus 31. csütörtök - 09:03

    Én 2013-ban láttam először, azután, hazajöttem 32 nap után a Caminoról. A filmen újra látni a helyszíneket, ahol csak nemrég jártam, óriási volt. Írtam róla: http://camino.opencomp.hu

    • #6 by kozhely on 2017. szeptember 16. szombat - 14:21

      Köszönjük szépen, Tamás, élmény volt olvasni a blogot és látni a fotókat az ismerős helyszínekről!

  6. #7 by Sanyi Kaly on 2017. szeptember 13. szerda - 08:24

    Engem a film kiragadott a hétköznapokból. Ez a ritka dolog. Tetszett ahogy a karakterek szép lassan kibontakoznak, ahogy az étel íze a szájban. Majd mire véget ért a film azt gondoltam hogy talán nem is az út a fontos és még csak a cél sem evidens… Nagy bátorság kell az El Camino hoz megtenni a 800 km es utat mert hisszük hogy valami fontosat teszünk meg.

  1. Találkozzunk a Közhelyben 2017-ben is! | Közhely krónikák

Hozzászólás