Buddha elsüllyedt szégyenében

Eredeti cím: Buda as sharm foru rikht/Buddha Collapsed out of Shame

Egyéb ismert cím: Buddha szégyenbe fordul

feliratos, iráni filmdráma, 81 perc, 2007

Rendező: Hana Makhmalbaf

Főszereplők:
Abbas – Abbas Alijome
Baktay – Nikbakht Noruz

buddha-elsullyedt

A történet főszerelője egy ötéves kislány

Európában a Makhmalbaf név egyet jelent az iráni mozival. A Közel-Keletről származó Makhmalbaf család nem kevesebb, mint öt rendezővel büszkélkedhet, összeköti őket a vér és a tehetség.

1998-ban, Samira meghökkentő játékfilmje, az “Apple” után húga, Hana 19 évesen készítette el filmjét, melynek címe Buddha elsüllyedt szégyenében. Ez a történet a háború és a terrorizmus által megtépázott világ csúnyaságát ábrázolja. A film politikai-társadalmi metafora, ahol a gyerekek az életükben látottakat, tanultakat játsszák el. Van egy pimasz őszinteség abban, ahogy Hana az iszlám diktatúrát, a nők kirekesztését ábrázolja.

buddha-elsullyedt_hana

Hana Makhmalbaf 19 évesen rendezte a filmet

A történet főszereplője, Baktay, egy ötéves kislány az édesanyjával és kishúgával él a sziklába vájt barlangok egyikében, melyek otthonául szolgálnak az afgán családoknak. Baktay látja a szomszédban lakó Abbast olvasni, és irigykedni kezd rá. Egy reggel úgy dönt, hogy ő is járni akar arra a csodálatos helyre, az iskolába, amelyről a szomszéd fiú mesélt neki lenyűgöző történeteket. Komoly megpróbáltatások várnak a kis hősnőre, s rajta keresztül láthatjuk, milyen nehéz boldogulnia lányként. Abbas azt mondja neki, hogy van két fontos követelménye az iskolába járásnak: legyen egy füzeted és egy ceruzád. Baktay egymaga próbálja beszerezni a szükséges holmikat: megpróbál négy tojást eladni, melyek árán vásárolná meg a szükségeseket. Mire sikerül vásárolnia egy szánalmasan vékony füzetet, Abbas már úton van az iskolába, így Baktay gyorsan elveszi anyja rúzsát, hogy azt használja tollként, majd csatlakozik barátjához. Az iskolához érve Baktayt nagy csalódás éri: elküldi a tanár, mert ott csak fiúk tanulhatnak, a leányiskola a túloldalon van. Az út során azonban “letartóztatja” egy csoport fiú, akik tálibosat játszanak.

buddha-elsullyedt05

A fiúk tálibosat játszottak

“Nem szeretek háborúsat játszani, én csak az iskolába akartam menni.” – ismételgeti Baktay egyre kétségbeesettebben a fogva tartóinak, de ők hajthatatlanok: célba veszik botból készült puskáikkal, és azzal vádolják őt, hogy amerikai terrorista. Baktay, majd a megmentésére siető Abbas hiába próbálja meggyőzni őket…

A filmről több fesztiválon elismerően beszélt a zsűri: 7 díjjal és további 6 jelöléssel büszkélkedhet.

A film nem jelent meg DVD-n, de több keresztyén filmes oldalon fellelhető.

Hivatkozás:
– A filmről az imdb.com oldalon

  1. Hozzászólás

Hozzászólás