Mint a gyermekláncfű bóbitája

Eredeti cím: Like Dandelion Dust
További ismert filmcímek: Mint gyermekláncfű bóbitája / Mint pitypang a szélben

színes, amerikai filmdráma, 100 perc, 2009

rendező: Jon Gunn
író: Karen Kingsbury

Főbb szereplők:
Wendy Porter – Mira Sorvino
Rip Porter- Barry Pepper
Jack Campbell – Cole Hauser
Molly Campbell – Kate Levering
Joey Campbell – Maxwell Perry Cotton

A „Mint a gyermekláncfű bóbitája” egy örökbefogadást feldolgozó dráma

A „Mint a gyermekláncfű bóbitája” egy örökbefogadást feldolgozó dráma

A film egy inspiráló író, Karen Kingsbury bestsellere alapján készült. A független dráma nyitó jelenetében a gyógyuló alkoholista Rip Portert kiengedik a börtönből, megtudja, hogy míg ő büntetését töltötte, felesége életet adott gyermeküknek, akit hamis dokumentumokkal örökbe adott. Rip azon dolgozik, hogy visszaszerezze a fiát. A következő néhány jelenetben megismerhetjük a két nagyon különböző család körülményeit. Rip és Wendy Porter, az egyik házaspár rossz körülmények között él Ohio környéken. A másik pár, a jómódú Jack és Molly Campbell, tündéri fiúkkal, Joey-val élnek gondtalan életet, élvezik a vitorlázást, a kilátást a hatalmas floridai vízparti házukból. A két házaspár élete soha nem keresztezné egymást, ha nem lenne egy fontos személy mindnyájuk számára: az ötéves Joey. A kisfiú nem tudja, hogy csecsemő korában fogadták örökbe Campbellék és hogy Porterék a biológiai szülei. A Campbell család boldog élete egy nap darabokra hull, amikor megszólal a telefon és közlik velük, hogy a gyermeket vissza kell adniuk az igazi szülőknek. A magyar nézőben felmerül a kérdés: lehetséges, hogy az állam a biológiai szülők kérésére szétszakítson egy – jól működő – családot, akik szeretetben, sajátjukként neveltek fel egy gyermeket? Az USA-ban ez lehetséges. A „Mint a gyermekláncfű bóbitája” egy örökbefogadást feldolgozó dráma.

A film Karen Kingsbury bestsellere alapján készült.

A film Karen Kingsbury bestsellere alapján készült.

Van-e annál rosszabb, amikor két szülő játszik kötélhúzást a gyermekéért? Van! Ha mindezt két házaspár teszi. Mindkét szülőpáros komoly harcot folytat a gyermekért, megkezdődik egy idegtépő kötélhúzás a mentálisan instabil biológiai szülők és a pénzüket és befolyásukat is bevetni próbáló örökbefogadó szülők között. A huzavona közben elszorul az ember szíve: egyre nehezebb megmondani, melyik szülő lenne igazán alkalmas a kis Joey számára. A stressz és a zűrzavar egyre fokozódik, mindkét szülőpáros megtesz mindent fia megszerzéséért. A harc közben pedig mintha mindenki elfeledkezne arról, hogy Joey jövője nyugszik mindnyájuk kezében. Mindezek tetejébe a nevelőapa kétségbeesésében kockázatos tervvel áll elő, hogy megmentse családját…

Hazánkban is kapható a könyv

Hazánkban is kapható a könyv

Wendy, az Oscar-díjas Mira Sorvino (Hatalmas Aphrodité) a film szíve-lelke. A Sorvino által megformált karakter egyaránt törékeny, bölcs és bátor. A film felhívja a valódi értékekre a figyelmet: a gyermekre és a családra. Néha a legnagyobb szeretet tudni elengedni azt, akit szeretünk. A Downes Brothers Entertainment, egy keresztény produkciós cég készítette a filmet, amely különböző fesztiválokon számos díjat összegyűjtött.

A film Magyarországon nem jelent meg DVD-n. A teljes film itt megtekinthető:

Hivatkozás:
– A film hivatalos oldala
– A film adatai az IMDB-n

  1. #1 by Fecó on 2017. május 6. szombat - 22:36

    Ez egy teljesen értelmetlen film. Unalmas, sablonos, ráadásul semmi köze a magyarországi örökbefogadási gyakorlathoz, így nehezebb megérteni, kell egy kis utánaolvasás. Minek az ilyet itthon vetíteni, forgalmazni (szinkronizálni)? A karakterek is kidolgozatlanok, a film minden eseménye kiszámítható. Csöppet sem kötött le. Ezzel az ajánlóval szerintem kár volt foglalkozni.

    • #2 by kozhely on 2017. május 7. vasárnap - 14:45

      Kedves Fecó! Köszönjük, hogy élsz a véleményadás szabadságával. Annyiféle film van, annyiféle téma, annyiféle stílus, annyiféle ember. Van, akinek nagyon nagy élményt nyújt ez a film, van, akinek egyáltalán nem tetszik. Ez is csak egy film, de hidd el, van, akit épp ez érint meg.

Hozzászólás