Fogadom

Eredeti címe: The Vow
színes, magyarul beszélő, amerikai-brazil-francia-ausztrál-angol-német romantikus dráma, 104 perc, 2012

Rendező: Michael Sucsy

Főbb szereplők:
Paige – Rachel McAdams
Leo – Channing Tatum
Rita Thornton – Jessica Lange
Bill Thornton – Sam Neill

A könyv és film Kim és Krickitt Carpenter igaz története alapján készült.

A könyv és film Kim és Krickitt Carpenter igaz története alapján készült.

Isten csodáihoz az imádságon keresztül vezet az út.
Kim Carpenter – Krickitt Carpenter – Dana Wilkerson: Fogadom, 68. oldal

A házasság egy komoly elhatározás két fél között, melyről a házassági esküvel is bizonyságot teszünk. Ekkor a házasulandók Isten előtt kijelentik szándékunkat és arra tesznek esküt, hogy egymást szeretik, és halálig tartó hűséget fogadnak. Felekezetenként eltérő az eskü szövege, és a polgári esküvőnek is van esküszövege. Azt könnyű betartani, hogy jóban, egészségben, örömben osztozom a házastársammal, de mi van akkor, ha a rosszból, a betegségből, bánatból is jut? Egyáltalán létezik felhőtlen házasság, ahol csak a jóban kell osztozni? Mit jelent kitartani a házassági fogadalom mellett?

A film főszereplői Channing Tatum és Rachel McAdams

A film főszereplői Channing Tatum és Rachel McAdams

A Fogadom című film egy amerikai romantikus dráma, melyet Michael Sucsy rendezett, a főszereplők Channing Tatum és Rachel McAdams. A film egy kedves történet a szerelem, a szeretet, a kitartás erejéről. Paige és Leo egy fiatal chicagói házaspár, akik szerelemben, boldogságban élnek. Egy havas estén egy teherautó ütközik beléjük. Azonban amikor a lány felébred a kómából, már arra sem emlékszik, hogy valaha találkozott volna Leoval, nemhogy arra, hogy valaha feleségül ment volna hozzá. Paige fejsérülése kitörölt öt évet az életéből, és minden emlékét, hogyan találkozott, szeretett bele és ment feleségül Leohoz. A férfi nagyon türelmes és kitartó. A lány szüleinek felbukkanásával azonban megkezdődik a kötélhúzás: Paige szülei sürgetik, hogy térjen vissza hozzájuk, a régi életébe, míg Leo könyörög neki, hogy maradjon a városban, vele. Igyekszik mindig mellette lenni, hogy segítsen neki visszaszerezni az emlékezetét, de sajnos nem sikerül, ráadásul a romantika kissé bonyolultabb a második alkalommal, hiszen Paige idegenként kezeli Leot. Vajon bele lehet-e valakibe újra szeretni?

A Carpenter házaspár kálváriája eddig millióknak adott reményt a házasságuk megújulására.

A Carpenter házaspár kálváriája eddig millióknak adott reményt a házasságuk megújulására.

A film Kim és Krickitt Carpenter igaz története alapján készült. A házaspár történetét – Kim Carpenter – Krickitt Carpenter – Dana Wilkerson: Fogadom – a Harmat Kiadó adta ki 2014-ben a Házasság hetén. A filmet 2015-ben, a Házasság hete keretében több helyen vetítették. Kim és Krickitt története felkeltette a média figyelmét, majd első könyvük 2000-ben jelent meg: The Vow: The Kim and Krickitt Carpenter Story (Az Eskü: Kim és Krickitt Carpenter története) címmel. A megfilmesítésére közel tíz évet kellett várni. A Carpenter házaspár kálváriája eddig millióknak adott reményt a házasságuk megújulására. Bár a feleség soha nem nyerte vissza elvesztett emlékeit, ma is együtt élnek, újra boldogok, két gyermekük van.

A könyv és a film között nagy különbség van, a film egy igen leegyszerűsített változat, ami elsősorban a nem hívő közönséget célozza meg. A filmben nincs egyházi esküvő, és utalás sincs arra, hogy a házaspárt a nehézségeken a Krisztusba vetett hitük segítette át. A film élvezeti értékét mindez nem rontja, bár kétségtelenül jóval gazdagabb tartalommal, üzenettel bír a könyv, különösképp egy keresztény olvasó számára.

A film megjelent DVD formátumban. A film online itt megtekinthető:

Hivatkozás:
– A Fogadom adatai az IMDB-n
– A Fogadom adatai a port.hu-n
Egy igazi love story

Hírdetés
  1. #1 by ABC on 2016. február 12. péntek - 00:32

    Ez jó kis film! De mitől keresztény film?

  2. #2 by Évi on 2016. november 12. szombat - 23:29

    Nagyon jó, nézzétek meg! Inspiráló, erőt és remény adó film, és a könyv is nagyon jó! Kérünk ajánlót arról is. 🙂

  1. Házasság hete 2016-ban is | Közhely krónikák

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: