Ments meg, Uram!

Eredeti cím: Dead Man Walking
színes, magyarul beszélő, angol-amerikai filmdráma, 117 perc, 1995

rendező: Tim Robbins
író: Helen Prejean
forgatókönyvíró: Tim Robbins
zeneszerző: David Robbins, Bruce Springsteen, Tom Waits

Főbb szereplők:
Helen Prejean nővér – Susan Sarandon
Matthew Poncelet – Sean Penn
Hilton Barber – Robert Prosky

Penn és Sarandon ebben filmben nyújtják karrierjük legjobb teljesítményét

Penn és Sarandon ebben filmben nyújtják karrierjük legjobb teljesítményét

Helen Prejean egy luisianai apáca, aki New Orleansban végzi szolgálatát, segítve a szegény és hátrányos helyzetű embereknek. Egy napon levelet kap egy halálraítélt bűnözőtől, Matthew Poncelettől. Ez a férfi megerőszakolt egy lányt, majd megölte a lányt szerelmével együtt. A halálra ítélt rab találkozni szeretne az apácával. Ponceletben elhatalmasodik az az érzés, hogy az ideje végéhez közeledik, ezért kéri a nő támogatását jogi kérdésekben, és szüksége van valakire, akivel beszélgethet, mert a családja nem látogatja. Helen nővér, aki követi Jézus Krisztus tanításait, eleget tesz a kérésnek és meglátogatja a férfit a halálsoron. Matthew ragaszkodik ahhoz, hogy ártatlan és arra kéri az apácát, hogy segítsen neki elkerülni a kivégzést. Bár ez olyan dolog, amit Helen nővér még sohasem próbált korábban, úgy érzi, ez az ő küldetése. Helen nővér vállalja, hogy a lelki tanácsadója lesz és ügyvédet szerez, Hilton Barber személyében, akinek célja, hogy úgy mutassák be a halálra ítéltet, mint egy emberi lényt, és ne mint egy vadállatot. Az ügyvéd elindítja a fellebbezés szigorú folyamatát, amely elvezet egészen az állami legfelsőbb bíróság és a kormányzó irodájáig, mindhiába. Nehéz fába vágta a fejszéjét az apáca, sok akadály áll előtte, mint pl. a cinikus börtönlelkész, aki megpróbálja meggyőzni őt, hogy ne törődjön az elítélttel. A feszültség növekszik a végrehajtás közeledik, bár Matthew nem segít azzal, hogy neonáci és rasszista megjegyzéseket tesz, amikor a sajtónak nyilatkozik, ezzel a közvélemény még nagyobb ellenszenvét kiváltva. A nővér nem fordít hátat a kétségbeesett férfinak, bár világossá válik számára, hogy a férfi valóban ölt, továbbra is küzd érte és próbálja meggyőzni, hogy ideje szembenézni magával és letennie a bűnei terhét. A nővér érzelmileg a rab és az áldozatok családja közé kerül, de nem veszíti a célt szem elől. Helen Prejean nővér intenzív, szívszaggató harca ez, ami nem más, mint egy nő kitartó kísérlete, hogy megmutassa a megváltás erejét egy halálra ítélt gyilkosnak.

A film igaz történet alapján készült

A film igaz történet alapján készült

A film igaz történéseken alapul, rendezője – a főleg színészként ismert – Tim Robbins. A forgatókönyvet szintén Tim Robbins jegyzi, a valóban létező Helen Prejean nővér emlékiratait felhasználva készítette el. A kiváló rendezés, a jó forgatókönyv és a mindenkit elgondolkodtató történet önmagában nem lenne elég. A két kiváló színész, Penn és Sarandon ebben filmben adják karrierjük legjobb teljesítményét, amelyet négy Oscar-díjra jelöltek és ez hozta meg Susan Sarandon első Oscar-díját. A film egy finom vonalon egyensúlyozva mutat be egy kényes kérdést, elkerülve az állásfoglalást, az ítélkezést és a giccses szentimentalizmust. Prejean nővér nem bigott és bár őszinte a szeretete, nem naív.

Helen Prejean regényéből opera is készült

Helen Prejean regényéből opera is készült

A „Dead Man Walking” kifejezés jelentése: ments meg Uram! Ha nyers fordításban olvassuk, akkor egy félelmetes mondatot kapunk: „sétáló halott ember” és nem véletlenül ilyen borzasztó és nyers ez a néhány szó, hiszen a kivégzés előtt álló elítéltekre mondják ezt, akik a halálsoron várják kivégzésük napját.

Ki az a Helen Prejean? Helen Prejean, CSJ, (született április 21, 1939), római katolikus apáca, vezető szószólója a halálbüntetés eltörlésének. Egy elítélt gyilkos, Elmo Patrick Sonnier, majd később mások látogatásának tapasztalata adta Prejean számára a nagyobb betekintést a kivégzések folyamatába, és elkezdett beszélni a halálbüntetés ellen. A „Dead Man Walking” egy életrajzi összegzés az ő szolgálatáról a siralomházban fogvatartottakkal, ez a könyv szolgált alapjául az azonos című filmnek és operának. A nővér honlapján ez olvasható: „A halálbüntetés az egyik nagy erkölcsi probléma hazánkban, mégis a legtöbb ember ritkán gondolkodik róla, és nagyon kevesen vagyunk ahhoz, hogy a kérdés mélyére ássunk.” Az Ószövetség “szemet szemért” elve meglehetősen ellentétes a jézusi szeretettel. Az apáca azt mondja, ezért nem hagyta abba a halálra ítéltek látogatását: “Nem tudom elviselni a gondolatot, hogy meg fog halni anélkül, hogy látna egy szerető arcot. Én vagyok a szeretet arca Krisztus által.”

Jelenleg több, mint 3000 ember várja a halálbüntetése végrehajtását az Egyesült Államokban. Az USA az egyetlen a nyugati demokráciában, ahol – ha nem is minden államban – létezik halálbüntetés. Helen nővér bízik abban, hogy a halálbüntetés eltörlése eljön: “Volt idő, amikor ebben az országban az emberek több, mint 70 százaléka támogatta a rabszolgaságot. Ki gondolta volna akkor, hogy egyszer csak eltörlik?”

A film Magyarországon megjelent DVD-n. Előzetese itt megtekinthető:

Hivatkozás:
– A Ments meg Uram! – című film adatai az IMDB-n
Helen Prejean nővér
Halálbüntetés

  1. #1 by Erzsi on 2016. május 13. péntek - 23:42

    Ez egy nagyon-nagyon jó film! Bármennyiszer képes vagyok megnézni!

  2. #2 by Fecó on 2017. május 6. szombat - 22:46

    Jó kis film!

  3. #3 by Beus on 2017. június 3. szombat - 10:58

    regi “kedvencem”

  4. #4 by H. Kata on 2017. augusztus 27. vasárnap - 14:39

    Elég nehéz film, még sosem bírtam végignézni.

Hozzászólás