Gary Chapman: A házasság négy évszaka

Dr. Gary Chapman keresztény párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, előadó, segédlelkész, számos közismert könyv szerzője. A szerző e könyv írásakor (2005) bő negyven éve osztozott feleségével, Karolynnal a házasság különböző évszakaiban.

A szerző ezzel a könyvvel is a párkapcsolatok segítését tűzte ki célul. A könyvet négy részre tagolja. Az első részben a négy évszak tulajdonságaival állítja párhuzamba a házasságot. A fejezet végén egy kérdőív segíti a házaspárok tájékozódását: kapcsolatuk éppen melyik évszakban jár. A házasság megújításának hét módszerét ajánlja a második részben a pozitív gondolkodástól a szeretetnyelven át, a különbségek javunkra fordításáig. A szerző nem hagyja az olvasót az elmélet talaján, a harmadik és negyedik részben gyakorlati teendőket javasol, valamint önismereti gyakorlatokat.

A könyv a Harmat Kiadónál jelent meg

A könyv a Harmat Kiadónál jelent meg

Chapman leszögezi, hogy a kapcsolatok folyamatosan változnak, „a házasság évszakait érzelmek, attitűdök és magatartások egész sora jellemzi.” Etnográfiai kutatások egybehangzó tanulsága, hogy minden társadalom egyik legfontosabb építőköve a férfi és a nő közti – monogám, élethosszig tartó – házasság. Ez az intim viszony magába foglalja az élet valamennyi aspektusát. A világon minden házaspár szembesül a tél, tavasz, nyár és ősz egymásutánjával. Vannak élvezetesebb és nehezebben elviselhető évszakok az házaséletben.

A természet világában az évszakok változása olyan szabályszerű, egyúttal elkerülhetetlen folyamatokon múlik, mint a Föld saját tengelye és a Nap körül való forgása. A természeti folyamatokhoz hasonlóan az életünkben bekövetkező változások (valamint az, ahogyan feldolgozzuk őket és reagálunk rájuk) hozzák létre a házasság négy évszakát. (21. oldal)

A könyvet hitelessé teszik a megtörtént, valós történetek, hasznossá a használható gyakorlatok, segítővé a nagyszerű ötletek, melyek a melegebb időszakok felé próbálják irányítani a házasságokat. A szeretet öt nyelvének megfogalmazása mindenkinek hasznos lehet akkor is, ha épp a nyarat éli meg házasságában.

Gary Chapman harminc éves tanácsadói gyakorlata során fejlesztette ki a gyakorlatokat, s bibliai alapokra épülnek. Ötleteket ad, melyek segíthetik egymás jobb megismerését, a rossz szokások változását, a megbecsülendő tulajdonságok felfedezését, a szeretet kifejezését egymás iránt. Egy teljesebb, harmonikusabb állapot elérése a cél. Ebben segíthet ez a könyv és persze a türelem, imádság, reménység, kommunikáció, egymás biztatása.

A tél olyan évszak a házasságban, amelyet nem önmagában a nehézségek idéznek elő, hanem a partnerek által választott konfliktuskezelési módszer. Amikor egyik vagy mindkét fél ragaszkodik a saját nézőpontjához, mondván: „ha nem lehet úgy, ahogy én akarom, akkor sehogyan sem lesz!”, máris megtették az első lépéseket a tél felé. (26. oldal)

Hírdetés
  1. Házasság hete 2016-ban is | Közhely krónikák

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: