Miklya Luzsányi Mónika: Zombiblog

Miklya Luzsányi Mónika, több nagy sikerű kamaszkönyv szerzője, a Zombiblog című könyvében egy kamasz fiú blogbejegyzésein és gondolatain keresztül szólítja meg az olvasókat. Egészen pontosan ez a könyv a kamasz fiúkhoz szól. Nem más kérdéseket feszeget Z(s)ombi, a főszereplő, mint ami minden ilyen korú szívét nyomja: szerelem, együtt járás, szex, sport, blogírás, közösség, bandák, de beszél még a keresztény életről és a függőségekről is (úgy mint drog, alkohol, pornó). Kamaszszemmel nézve csupa cikis téma, így legtöbbször csak Zsombi gondolataiba pillanthatunk be.

Kiadója a Parakletos Könyvesház ( Kiskunfélegyháza, 2008.)

Kiadója a Parakletos Könyvesház ( Kiskunfélegyháza, 2008.)

A könyv szerkesztése egyedi és különleges: a bal oldalon a blogbejegyzések és a hozzászólások olvashatók, a jobb oldalon pedig a főszereplő gondolataiba láthatunk-hallgathatunk be. Így kaphatunk teljes képet Zsombiról. Komoly és meglepő vállalkozás ez a könyv, hiszen amolyan könyv formátumban kiadott internetes napló, amely a számítógépet (okostelefont, tabletet…) használó fiatalokat hivatott megszólítani. A könyvből is érzékelhetjük, hogy a mai kamaszok kezébe nehéz könyvet adni és mintha a személyes beszélgetések helyét is a csetes, kommentelős kommunikáció váltotta volna fel. A regény tekinthető egyfajta görbe tükörnek, társadalomkritikának, ami egyben egy csodálatos lehetőség arra, hogy bepillantsunk egy mai, odaszánt keresztény fiatal életébe, mi több, fejébe, aki ha olykor bizonytalanul is, de vállalja Krisztushoz tartozását. Kiáll az egész világ elé – ami leginkább a hívő és nem hívő barátait, rokonait, osztálytársait jelenti – és nem szégyenkezik hite miatt. Elgondolkodtató, hogy egy fiatal keresztény fiú valóban így gondolkodik-e Istenről, az életről, a világ kis és nagy dolgairól. Helyenként érezhetjük a nő, az anya jelenlétét, egészen pontosan azt, hogy mit is vár el egy jó anya egy jó kamasztól: hogyan kellene, hogy lássa a világot. Helyenként olyan érzés olvasni, mintha egy felnőttek általi szerepjáték lenne: túl stabil, túl bölcs, túl óvatos, nem kíváncsi, nem bevállalós a könyv egyetlen keresztény kamasza sem.

Maradok én csak a jó öreg egyházamnál. Itt vagyok otthon. Egyébként is jobban szeretem első kézből szerezni az információkat. Mert valahogy úgy van ez, mint a bulvár sajtó: fel lehet turbózni egy hírt ezerrel, és eladni jó pénzért, de ha tudni akarod a valóságot, akkor eredeti hírforrást kell keresni. (Zombiblog, 158. oldal)

Számtalan gondolatébresztő hangzik el kamasznyelven, de igen felnőttesen. Hiszem, hogy a világra nyitott, jól nevelt, stabil háttérrel, normális világképpel rendelkező, keresztény nevelésben részesülő 15-16 éves kamaszok hasonlóan gondolkodnak és hasonlóan merik és akarják megfogalmazni érzéseiket, világlátásukat. Tetszik, ahogyan a könyvben szereplő fiatalok vállalják hitüket, érett és bátor keresztényekként hirdetik az evangéliumot, tűzön-vízen át vállalják, hogy Istenhez, Jézus családjához tartoznak.

Jézus gyakran használt mezőgazdasági példázatokat. Miklya Luzsányi Mónika is él a kornak megfelelő példákkal. Olyan hasonlatokat használ, amit a kamaszok utánajárás nélkül megértenek, amire felkapják a fejüket, ami az érdeklődési körükbe tartozik. Továbbá olyan értékekre hívja fel a figyelmet ez a könyv, mint összefogás, törődés, szeretet, figyelem. Vannak benne filmes és könyves utálások is, a keresztény fiatalok pedig teljesen természetes módon evangélizálnak kamasztémákon keresztül: egy könyves vitában elmondja az egyik keresztény csetelő, hogy Tolkien meg Lewis együtt tanítottak Oxfordban, mindketten hívők voltak.

Azt mondjuk neked is el kell ismerned, hogy a Gyűrűk Ura, ugye, a világ fölötti hatalom megszerzéséről szól, meg a jó és a rossz harcáról. Te úgy értelemezed ezt a filmet, ahogy akarod, de bocs, engedd már meg nekem, hogy a visszatérő királyt, aki legyőzi Szauront, Jézussal azonosítsam, jó? Vagy legalábbis felismerjem a párhuzamot. Már csak azért is, mert Tolkien hívő katolikus volt 🙂 (Zombiblog, 108. oldal)

Miklya Luzsányi Mónika könyvei a Harmat és a Parakletos Kiadó gondozásában jelentek meg

Miklya Luzsányi Mónika könyvei a Harmat és a Parakletos Kiadó gondozásában jelentek meg

Miklya Luzsányi Mónika író, szerkesztő, publicista, ám számára mégis az a legfontosabb, hogy feleség és öt gyermek édesanyja, hiszen azt is a gyerekeinek köszönheti, hogy írni kezdett. „Ami számomra a legfontosabb: öt gyermek édesanyja vagyok (Anna 26, Eszter 22, Attila 20, Emese 18, Csanád 15 éves).” – vallja az írónő. A szépirodalom felé Szabó Magda terelgette. Meséi, novellái, pedagógiai segédanyagai, gyermek- és ifjúsági regényei, életrajzi- és dokumentumkötetei, módszertani segédkönyvei a Harmat Kiadónál, valamint a Parakletos Kiadónál jelennek meg, cikkeit számos keresztény és nem keresztény lapban olvashatjuk.

Hírdetés
%d blogger ezt szereti: