Szeméttelep

Eredeti cím: Trash
színes, feliratos, angol-brazil thriller, 115 perc, 2014

Trash_Kozhely

Rendező: Stephen Daldry
Író: Andy Mulligan

Főbb szereplők:
Raphael – Rickson Tevez
Patkány – Gabrielle Weinstein
Gardo – Eduardo Luis
Olivia – Rooney Mara
Juilliard atya – Martin Sheen

Egy hatalmas szemétdomb szélén, Rioban a 14 éves utcagyerek, Raphael talál egy eldobott tárcát, mely egy kulcsot, és több más, látszólag értéktelen holmit tartalmaz. A tárca azonban bizonyítékot rejt egy kormányzati korrupciós üggyel kapcsolatban, így több fontos ember keresi kétségbeesetten. Raphael és barátai egyik pillanatról a másikra egy könyörtelen korrupt zsaruval találják szembe magukat, aki mindent bevet a fiúk megtörésére. Rá kell döbbenniük: az erős irányító hatalom mindenütt jelen van. Valami nagyon fontos dolog közepébe csöppentek és nem akarják feladni, holott tudják, hogy nagy dörzsöltségre lesz szükségük ahhoz, hogy megússzák a kalandot, és kiderítsék a tárca titkát. Segítőként a misszionáriusokra: Juilliard atyára és Oliviára számíthatnak. Fordulatos, dinamikus, elgondolkodtató film.

 

Trash_Kozhely_favela

A favela Rióban a szegény negyed(ek) elnevezése. Ezek a negyedek egymáshoz nagyon közel épített színes házakból állnak.

Azt ugyan nehéz elképzelni, hogy három középiskolás korú, szinte analfabéta fiú mindig a rendőrök előtt járjon egy lépéssel, na meg hogy ők legyenek erkölcsileg a legerősebb pillérei a brazil társadalomnak, de ezek nem kisebbítik a film érdemeit. Persze erkölcsi tanításról szó sincs – hiszen a fiúk a mindennapok túlélése érdekében lopnak, hazudnak -, ebben a társadalmi thrillerben a fő hangsúly a három srác fiatalos kíváncsiságán, bátorságán és leleményességén van.

trash3

Gardo, Rafael és Rato ebben a varázslatos moziban könnyen megtalálják az utat a szívünkhöz.

Már az első képkockáknál elszorul a szívünk, hiszen jól látható az éles kontraszt a szegények és a tehetősebbek között. Fájdalmas látni, ahogyan a szegénység, a bűnözés és a korrupció kéz a kézben járnak. Rafael (Rickson Tevez), Gardo (Luis Eduardo) és Patkány (Gabriel Weinstein) ebben a varázslatos moziban könnyen és gyorsan megtalálják az utat a szívünkhöz. Az események izgalmassá válnak, amint a fiúk megértik, hogy a politikai korrupció hullámvasútján találják magukat, a brutális korrupció legmélyén, amely látszólag jellemző Brazíliára.

Megtanultam, hogy a világot a pénz mozgatja. Hiába az értékek, az erények, az erkölcsök, hiába az emberi kapcsolatok, a bizalom és a szeretet, hiába fontos ez mind: a pénz fontosabb. Csordogál, mint az értékes ivóvíz, valakik nagyokat kortyolnak belőle, mások szomjazzák. Ha nincsen pénzed, összeaszol és meghalsz. Ahol nincs pénz, ott nem terem semmi. (Andy Mulligan: Trash, Athenaeum Kiadó, 2012, 150. oldal)

A film forgatókönyvét Richard Curtis írta, átvéve Andy Mulligan regényét. Amikor Mulligan megírta a Trash-t, számos díjra jelölték fiatal felnőtt irodalomban, majd magát a filmet is. A három főszereplő fiú mellett nagy nevek is feltűnnek: Rooney Mara és Martin Sheen fontos szerepet játszanak a filmben.

A film megjelent DVD formátumban. A film előzetese itt megtekinthető:

Hivatkozás:
– A Trash c. film adatai az IMDB-n
– A Trash c. film adatai a port.hu-n

Hírdetés
  1. #1 by H. Kata on 2017. augusztus 27. vasárnap - 14:40

    Olyan aranyosak és tehetségesek ezek a gyerekszínészek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: