Sztelek Csilár: Döme – Beszélgetős könyv kicsiknek

Napjainkban az állandó rohanás, aggódás, önmagunkba fordulás a kommunikáció akadozását, hiányát idézi elő oly sok helyen. Munkahelyeinken, gyülekezeteinkben, családunk körében is kevesebbet beszélgetünk, pedig szükség volna rá! A Döme az a könyv, ami a szülő-gyermek közötti kommunikáció fontosságára hívja fel a figyelmet, mi több, gyakorlati tanácsokkal látja el a szülőket.

– Hol jön majd ki a baba a hasadból?
Ezt a kérdést kétéves fiam igen értelmesen és sajnos mindenki számára tökéletesen érthetően a tömött buszon tette fel. Akkor őszintén sajnáltam, hogy ezt a kérdéskört nem beszéltük meg korábban. Néhány évvel később fiam mandulaműtétjére készülődve megfogalmazódott bennem ennek a könyvnek a gondolata.
Olyan mesekönyvet szeretnék a szülők kezébe adni, amelyik alkalmakat teremt beszélgetésekhez, segít a gyerekeknek kérdéseket megfogalmazni, és Isten igéjének fényében közösen megtalálni az ő koruknak, szellemi és érzelmi érettségi szintjüknek megfelelő és megnyugtató válaszokat. Kérem Isten áldását ezekhez az együttlétekhez.

“Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.” Példabeszédek 22,6.

Ez a könyv beszélgetőtárssá, igazi családtaggá válhat. Keménytáblás borítója strapabíró, s kis méretének köszönhetően bárhová magunkkal vihetjük. A történetek rövid volta és a színes, kedves illusztrációk – melyek a szerző alkotásai – megragadják a legkisebbek figyelmét is, a nagyobbak számára pedig kiváló lehetőséget ad az olvasás gyakorlására. Olvasás után lehet beszélgetni a felmerülő kérdésekről, gondolatokról családi körben. A könyvben szereplő tíz történet mindegyikét egy Igével kezdi a szerző, melyhez szorosan kapcsolódik a történet, melyek végén megtaláljuk azokat a hivatkozásokat, melyek alapján további Igéket kereshetünk. Minden történet végén egy imádságot olvashatunk, amelyek több szempontból fontosak. Fontos tudatosítani magunkban és családtagjainkban, hogy az imádságnak mekkora ereje van. Időt kell szánnunk Istenre, közösségben kell lenni Vele, hiszen mi, keresztyének az Ő családjának tagjai vagyunk. Soha nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy hálákat adva vigyük Isten elé kéréseinket! A gyermek pedig abból tanul, amit lát: ha közösen imádkozik a család, akkor a gyermek is megtanul imádkozni.

A gyerekkönyv a Kálvin Kiadó gondozásában jelent meg, 2009-ben

A gyerekkönyv a Kálvin Kiadó gondozásában jelent meg, 2009-ben

Dömét, a könyv főszereplőjét akkor ismerjük meg, amikor óvodás lesz, de a könyv történetein keresztül elkísérjük a kórházba, vele költözünk, vele ünneplünk, vele tanulunk biciklizni, s vele tanuljuk az első háziállattal járó feladatokat. A kisfiú által megismerkedünk a testvérre várakozás izgalmával és érkezésének csodájával. A könyv szépsége, hogy az élet adta témákat mutatja be, s beszéli meg gyermeknyelven.

Miért ilyen az a kislány, miért zavar, hogy ilyen? – vetődnek fel a kérdések Dömében egy fogyatékos kislánnyal való találkozás kapcsán. Átgondolhatjuk, mit jelent egy furcsa dolgot közelebbről is megismerni, esélyt adni a másiknak, kifejezni a szeretetünket, önzetlenül segíteni, s mindeközben legyőzni a félelmeket. Egy gyermeket sok minden foglalkoztat, ahogyan a szülőt is. Fontos a kommunikáció, akkor is, ha vannak nehéz témák, nehéz helyzetek vagy nehezen megválaszolható kérdések.

Hogy került anyu hasába Bubu? És hogy jön majd ki a hasából? – Egy kíváncsi kisgyermek kérdései, vívódásai, kalandjai olvashatók a Döme című gyermekkönyvben. Anya és apa azok, akiktől mindig lehet kérdezni, akik mindig figyelnek csemetéjükre, akik mindig bölcsen válaszolnak. Döme kérdez, a szülei válaszolnak, s történeteik és válaszaik fókuszában mindig Jézus Krisztus áll. Szeretetteljes légkör, boldog, harmonikus család képe bontakozik ki a könyv olvasása során. Jó ezt a könyvet felnőttként is kézbe venni, lelket melengető egy küzdelmekkel, széthullott családokkal teli világban ilyet olvasni!

Hírdetés
  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: