Doris Van Stone és Erwin W. Lutzer: Sehol sem sírhatsz

A szexuális bántalmazás sebei és gyógyulásuk

Dorie02

Hazánkban megjelent 2016-ban, fordította Jövő Sándor.

Magasztallak Uram, hogy felemeltél engem, és nem engedted, hogy ellenségeim örüljenek rajtam. Uram, Istenem, hozzád kiáltottam, és te meggyógyítottál engem! Uram, felhoztad a Seolból az én lelkemet, fölélesztettél a sírbaszállók közül. Zengedezzetek az Úrnak, ti hívei! Dicsőítsétek szent emlékezetét. Mert csak pillanatig tart haragja, de élethossziglan jóakarata; este bánat száll be hozzánk, reggelre öröm. (Zsoltárok 30,2-6)

A „Dorie – A lány, akit senki sem szeretett” című könyv szerzőjének legújabb – szívszorító és tabukról őszintén beszélő – olvasnivalója már hazánkban is elérhető.  A Harmat Kiadó ezzel a kiadványával is fontos témát képvisel. Ezúttal a Nyitott Szív Szolgálattal karöltve adta ki a Sehol sem sírhatsz című könyvét, amelyben a szerző a gyermekkorban elszenvedett szexuális bántalmazás okozta traumáról beszél. Doris Van Stone az író, aki Erwin W. Lutzer chicagoi lelkész segítségével megírta igaz történetét. Dorie korábbi, életrajzi könyvében gyermekkora nagyon komoly próbáiról ír, és megrázó története bemutatja, hogyan képes Isten szeretete megváltoztatni egy ember életét. Az életrajzi regény után egy nagyon mély és tabunak számító témáról szól ez az új könyv: a gyermekkorban elszenvedett szexuális bántalmazásról, a testi-lelki fájdalmakról és azok feldolgozásáról.

“Szívemben az átélt bántalmazások emlékeivel gyakran tűnődtem azon, vajon tud-e Isten használni, és lesz-e valaki, aki szeretni tud. A múltamról hallgattam, mert hamar rájöttem, hogy a legtöbb ember túlságosan is önmaga körül forog ahhoz, hogy mások terheit cipelje. Bizalmam sem volt sokakhoz. Attól féltem, hogy ha az emberek megismerik a múltamat, újra és újra elutasításban lesz részem.” Doris Van Stone – Erwin W. Lutzer: Sehol sem sírhatsz, 16. oldal

Vannak, akik a gyermekkori bántalmazásról évtizedekig nem tudnak, vagy nem akarnak beszélni attól félve, hogy senki nem értené őket, vagy ami még rosszabb: senki nem hinne nekik. Ez a könyv fontos útmutatást ad abban is, hogy mi a valós segítség a szexuális bántalmazást elszenvedetteknek. Emberi sorsokat mutat be és segít felismerni, hol és hogyan kezdődhet a gyógyulás.

„A könyv a gyógyulás lehetőségeiről beszél, ezért fontos, hogy minél több bántalmazotthoz eljusson a kötet, hiszen erőt meríthetnek belőle és láthatják, hogy tragédiájukkal nincsenek egyedül.” – mondta a könyv bemutatóján Bödő Sándor, a Nyitott Szív Szolgálat vezetője.

Dorie01

Dorie Van Stone író, szónok, az árvák nagykövete

A téma talán soha nem volt annyira aktuális és olyan fontos, mint napjainkban. Sok kérdést körbejár a szerzőpáros: Lehet-e tabu a szexuális bántalmazás? Szembe lehet-e nézni a múlt fájdalmaival? Mikor és hogyan lehet erre felkészült egy bántalmazott személy? Hogyan lehet őt segíteni? Létezik-e igazi, teljes gyógyulás? Képesek-e a sebekről valaha beszélni a bántalmazottak? Isten segítségével fel lehet-e dolgozni a múlt történéseit?

“Házasságon kívül fogantam, és nem várt érkezésem kényszerítette szüleimet korai házasságkötésre. Anyám gyűlölt, egy árvaházban és két nevelőszülőnél is bántalmaztak. Anyám teljesen elutasított. Van tapasztalatom arról, hogy milyen nevetségesnek és elutasítottnak lenni. Szexuálisan zaklattak. És apám véglegesen megtagadott.” Doris Van Stone – Erwin W. Lutzer: Sehol sem sírhatsz, 14. oldal

Hazánk különösen érintett a témában: az UNICEF a gyermekbántalmazások gyakoriságát és súlyosságát tekintve a világ legveszélyesebb helyei között tartja számon Magyarországot. A gyermekvédelemmel kapcsolatos statisztikák szerint évente 20 ezer gyerek válik bántalmazás (lelki, fizikai, szexuális) áldozatává, de ez a szám nem mutatja a valós helyzetet. A gyermekek bántalmazásáról szóló adatok eddigi legteljesebb statisztikai összefoglalója megdöbbentő mértékű szexuális visszaélésről, valamint fizikai és érzelmi bántalmazásról számol be. Az UNICEF„Hidden in Plain Sight”(Szemünk előtt, mégis láthatatlan) című jelentése 190 országból gyűjtött össze olyan adatokat, amelyek gyermekek elleni erőszakot rögzítenek ott, ahol a gyermekeknek biztonságban kellene lenniük: a közösségükben, az iskolában és az otthonukban. A gyermekkori bántalmazás mély sebeket hagyhat az életünkben, következményei pedig az egész életre kihathatnak. Az elmúlt évtizedekben az internet tovább erősítette a szexuális abúzust. Fontos a prevenció, figyeljünk gyermekeinkre, hogy ne essenek áldozatául ezen veszélyeknek.

“A meghallgatás művészetét nehéz megtanulni a mi társadalmunkban. Gyakran olyan rohanásban vagyunk, hogy nincs időnk meghallgatni mások problémáit. A türelmetlenség az odafigyelés ellensége.” Doris Van Stone – Erwin W. Lutzer: Sehol sem sírhatsz, 60. oldal

Forrás:

evangelikus.hu
Nyitott Szív Szolgálat
Harmat Kiadó
gyermekbantalmazas.hu
Döbbenetes gyermekbántalmazási adatok
Gyermekbántalmazás Magyarországon
http://foreverchangedinternational.org/

Hírdetés
  1. Olvasnivalók a Közhelyben | Közhely krónikák

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: