Az aranykezű sebész/Áldott kezek

Eredeti cím: Gifted Hands: The Ben Carson Story
színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 86 perc, 2009

rendező: Thomas Carter

Főbb szereplők:
Ben Carson – Cuba Gooding Jr.
Candy – Aunjanue Ellis
Sonya Carson – Kimberly Elise
Bennie – Jaishon Fisher

Dr. Carson munkájához a mai napig a Bibliából merít erőt

Dr. Carson munkájához a mai napig a Bibliából merít erőt

Az Oscar-díjas Cuba Gooding Jr. egy híres agysebészt alakít ebben az igaz történetben. Ben, egy nehéz körülmények között, csonka családban, egy előítéletekkel teli környezetben felnőtt afroamerikai fiú, akinek nem volt sok esélye a kitörésre. Az anyja mindvégig mellette állt, soha nem vesztette el a hitét abban, hogy a fiának jobb élete lehet. Ehhez sok akadályt kellett leküzdenie, de bebizonyította, hogy anyai támogatással, szorgalommal és kitartó, erős hittel nincsenek lehetetlen célok. Ben Carson legyőzte az akadályokat, a világ egyik vezető idegsebésze lett, sőt, megváltoztatta az orvostudományt. Sikereihez nagyszerű emberek támogatására volt szükség, ilyen volt egy magyar származású orvos is, George Udvarhelyi, akitől sokat tanult.

Az ágyon fekvő személy nem csupán egy páciens, hanem egy emberi lény, akinek van neve és a kórházon kívül is van élete. […] Ne feledjék: Önök azért vannak itt, hogy a betegeket szolgálják!

– idézi fel Carson Udvarhelyi szavait a Think Big (Gondolkodj nagyban) című könyvében.

A film bemutatja egy fejénél összenőtt német ikerpár történetét is. 1987-ben, a Binder ikrek műtét előtt álltak. Ha nem végezték volna el a beavatkozást, az ikrek egész életüket ágyhoz kötve élték volna le. A Johns Hopkins Kórház csapata 5 hónapig készült a szétválasztó műtétre. A műtét előtt azt mondták, hogy a fiúknak 50-50% esélye van a túlélésre. A 22 órán át tartó művelet sikeres volt, mindkét gyermek felébredt az altatásból.

Dr. Ben Carson és Cuba Gooding Jr.

Dr. Ben Carson és Cuba Gooding Jr.

A film Magyarországon nem jelent meg DVD-n. Online a nicelife.hu oldalon megnézhető.

Hivatkozás:
Hetek magazin: Bicskától a sebészkésig
Az aranykezű sebész c. film adatai

  1. Viszlát, 2018! | Köz-Hely Krónikák

Hozzászólás