Másik bolygó / Another Planet

színes, magyar dokumentum-játékfilm, 95 perc, 2008

Rendező: Moldoványi Ferenc
Forgatókönyvíró: Moldoványi Ferenc
Zeneszerző: Szemző Tibor
Operatőr: Máthé Tibor

Egy korábbi bejegyzésben írtunk a modern rabszolgaságról és ez a filmajánló is ehhez a témához kíván kapcsolódni, hiszen gyermekek milliói élnek rabszolgasorban, kilátástalanságban, csak önmaguk erejére támaszkodva. Sok olyan 10 év körüli gyermek él a Földön, akik a tanulás helyett a családjukat kénytelenek eltartani. A Másik bolygó című dokumentumfilmet négy kontinensen forgatták az alkotók, akik hét nehéz -, olykor embertelen – körülmények között élő gyermek mindennapjait mutatják be. Moldoványi Ferenc, a rendező hasonló témában készített már dokumentumfilmet Gyerekek – Koszovó 2000 címmel, melyben albán gyerekek életét mutatta be.

A filmet a Kossuth-díjas operatőr, Máthé Tibor fényképezte, zenéjét Szemző Tibor szerezte

A filmet a Kossuth-díjas operatőr, Máthé Tibor fényképezte, zenéjét Szemző Tibor szerezte

A világon gyermekek milliói számára ismeretlen fogalmom a legjobb játékok, a legdivatosabb ruhák, a legfinomabb éltelek nélkülözése, ám sok millió olyan gyermek létezik, akiknek a gondtalan gyerekkor sajnos nem adatott meg. Hogyan kapcsolódik össze a nehéz gyermeki sors a prostitúcióval, a rabszolgasággal, a katonasággal? A világ számos pontján vannak vészhelyzetek, több országban fegyveres konfliktusok, melyek miatt a leginkább kiszolgáltatottak, a gyermekek válnak könnyen áldozattá. A zűrzavarral küzdő országokban az emberkereskedelem, a nemi erőszak, a kizsákmányolás, a gyermekek katonai besorozása komoly veszélyt jelent.

„A négy kontinensen forgatott kreatív dokumentum-játékfilm gyereksorsokon keresztül ad képet planétánk rejtett arcáról, és fogalmazza meg világunk átfogó és morális válságát. Hét történetben követjük nyomon a kiszolgáltatottság különböző, irracionális stációt, melynek kiskorú szereplői lázadás nélkül, szinte megadóan vállalják sorsukat. Gyermekrabszolgák, gyermekprostituáltak, gyerekkatonák megdöbbentő hétköznapjai tárulnak fel előttünk Kongóban, Kambodzsában és Ecuadorban. A drámai ellenpontozást Máthé Tibor autentikus képi vizíója és Szemző Tibor mágikus zenéje teremtik meg.” – olvashatjuk a film alkotóinak weboldalán.

A „Másik bolygó” című filmben a gyerekek megdöbbentő természetességgel beszélnek nehéz mindennapjaikról, mintha az életüket nem is élhetnék másként. Ezek a gyermekek megnyitják a szívüket a nézők előtt, őszinte önvallomásaikra figyelve feltárul előttünk egy új világ, aminek a létezéséről talán soha nem is tudtunk. A filmet nézve az ember egy apokaliptikus világba csöppen és csak reméli, hogy ez egy nem létező, párhuzamos univerzum. A film megnézése után még erős érzelmi hatás alatt a UNICEF oldalán barangolva érkezik a megerősítés: ez bizony napjaink valóságának része.

A UNICEF szerint egyes harmadik világbeli országokban a szegény gyermekek rendkívül bizonytalan körülmények között élnek, a játék és tanulás helyett dolgozni kényszerülnek. Mintha valóban egy másik bolygón élő kislányokat és kisfiúkat látnánk – a valóság zord, embertelen változatát. A kislány, aki késő este cigarettát árusít, egy másik kislány, akit prostitúcióra kényszerítettek, egy kisfiú, aki cipőket tisztít. Fiatal életük minden egyes napja a túlélés érdekében tett csatákról szól. A nyomorúságos környezetet látva, a nehéz sorsú gyermekek élettörténeteit hallgatva görcsbe ugrik az ember gyomra – hogyan létezhet, hogy gyermekek milliói hasonló körülmények között élnek? Nem elég az éhséggel, a betegségekkel harcolniuk, még álmuk, reményük sem lehet egy normális életre? Milyen túlélési esélyeik vannak ezeknek a gyermekeknek? Milyen felnőtté válnak? Megérik-e egyáltalán a felnőttkort? Moldoványi Ferenc munkája láttán elgondolkodhatunk, hogy vajon valóban mindent tudunk-e a Föld nevű bolygón élő embertársainkról?

A film rendezője Moldoványi Ferenc

A film rendezője Moldoványi Ferenc

Moldoványi Ferenc, az ötletgazda és forgatókönyvíró egyben a film rendezője. 2005 és 2007 között zajlottak a forgatások számos országban. Hazánkban 2008-ban mutatták be a filmet, mellyel több fesztiválon is részt vettek és számtalan díjjal jutalmazták az alkotókat. Az Another Planet – Másik Bolygó című, nemzetközi koprodukcióban, nyolc televízió részvételével készült dokumentum-játékfilm 46 ország több mint 76 filmes fesztiválján szerepelt sikerrel és 20 díjat nyert el. A díjak között az 57. Mannheim-Heidelbergi Filmfesztiválon a Nemzetközi Zsűri különdíját, a 31. Starz Denveri Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat, a 39. Magyar Filmszemlén operatőri díjat nyert.

  1. #1 by C.L. on 2016. május 16. hétfő - 22:50

    Ezt én is láttam már! Nagyon kemény, de nagyon klassz! Még több dokumentumfilm ajánlót szívesen olvasnék!

Hozzászólás