Babák – Az első év

Eredeti cím: Bébé(s)/Babies

színes, szöveg nélküli, francia dokumentumfilm, 79 perc, 2010

Rendező: Thomas Balmes
zeneszerző: Bruno Coulais
Szereplők: csecsemők a világ négy pontjáról

A babák a világ minden pontján tüneményesek

A babák a világ minden pontján tüneményesek

Ez a dokumentumfilm a világ négy különböző pontján élő csecsemő első életévét mutatja be. A film érdekessége, hogy különböző kultúrákat, szokásokat ismerhetünk meg, miközben a kicsik életét figyeljük. A világ négy pontja szolgál helyszínül: Namíbia, Mongólia, Japán és az Egyesült Államok.

A nyitó képsorok a különféle születési körülményeket mutatják be, valamint azt, hogy a különböző kultúrák miként várják az új életet. A rendező az egyes részekben jól hangsúlyozza a fejlődési mérföldköveket. Érdekes látni, hogy minden babánál kirajzolódik az egyedi személyiség már életük ilyen korai szakaszában. A film párbeszéd, feliratok és narráció nélküli, de nincs is rá szükség, hiszen a csecsemők nyelve nemzetközi. Bár az országok nyelve, kultúrája, és maga a környezet is különböző, de a babák sírása, nevetése, fejlődése ugyanaz. A film bebizonyította, hogy sok hasonlóság van bennünk, akármelyik szegletében is éljünk a világnak. Nem számít, hogy kunyhóban nő fel a kicsi, vagy egy fejlett nagyvárosban, a szülői figyelem, valamint a szeretet a legfontosabb.

Az első évek meghatározók a gyermekek életében

Az első évek meghatározók a gyermekek életében

Míg Namíbiát és Mongóliát alig érintették a technológiai vívmányok, addig Tokió és San Francisco egy teljesen megváltozott világot mutat be. A japán és amerikai baba környezete tele van kütyükkel, könyvekkel, háziállatokkal, s el is vannak kényeztetve. A mongol és a namíbiai csecsemők a porban, állatok közt nevelkednek, szerény körülmények között, szüleik kevesebb figyelmére számíthatnak.

A film konklúziója, hogy nem számít a kulturális háttér, ahogy az sem, milyen anyagi körülmények közé érkezik a pici, s hogy fejlett vagy fejlődő országban nevelkedik a baba, hiszen mind a négy gyermek hasonlóan felfedez, tanul, fejlődik. Ráadásul minden baba aranyos. Mindegyikük számára igazi küzdelem a mászni, állni, járni, futni, beszélni tanulás. Nem csak szórakoztat, de magával ragad, gazdagít is a film 79 perce.

A film megjelent DVD-n, Magyarországon a Budapest Film Kft. forgalmazza. A film online nem tekinthető meg, de egy kis kedvcsináló elérhető itt:

„Nagyon megindítónak találtam a filmet. Érződik belőle a hatalmas szeretet. Egyszerre látjuk a gyerekek fizikai és érzelmi fejlődését. Ez minden család közös nevezője. Remélem, a közönség is ugyanezt fogja érezni.” – mondta Seiko, a japán kisbaba édesanyja.

„Lenyűgöző, hogy más országban élő emberek láthatnak minket, hogy hogyan élünk. Szerettem volna találkozni a filmben szereplő többi asszonnyal is. Szeretném, ha Ponijao újra láthatná a filmet, ha felnő, hogy láthassa, mit tettünk érte. Jobb körülmények között fog tudni felnőni, azáltal, hogy részt vettünk a filmben.” – mondta Tarererua, az afrikai kisfiú édesanyja.

Hivatkozás:
Első lépéseink
A Babák című film adatai az IMDB-n
Dokumentumfilm a moziban?

  1. Hozzászólás

Hozzászólás