Izsák Norbert: A lélek titkai

Németh Dávid pasztorálpszichológia-professzorral beszélget Izsák Norbert (Harmat Kiadó 2012.)

A pszichológia és a teológia találkozásából jött létre a pasztorálpszichológia. Németh Dávid pasztorálpszichológus és Izsák Norbert újságíró találkozásából A lélek titkai című könyv kelt életre. A könyv érdekessége, hogy a beszélgető felek mernek tabutémákat boncolgatni. A Harmat Kiadónál megjelent könyv 17 témára osztja a beszélgetést. A beszélgetések mélyek, a témák változatosak: Isten és a pszichológia kapcsolatáról, az emberi élet alapszükségleteiről, a hívő életről, valamint az ügynökökről is beszélgetnek és mindenről, ami a – hívő és nem hívő ember – lelkét, gondolatait érintheti.

Izsák Norbert: A lélek titkai

„A Németh Dáviddal készült interjúból olyan teológust – és pszichológust – ismerhetünk meg, akinek nemcsak fontos a keresztyén hite, hanem értékrendjének centrumában a Jézus Krisztussal való kapcsolat áll.” – olvashatjuk Pálhegyi Ferenc ny. főiskolai tanárnak, a pszichológiai tudományok kandidátusának ajánlóját.

Izsák Norbert újságíró, történész, gyakorlati teológus, a 2011-ben megjelent Vallomások – kortárs prédikátorportrék című interjúkötet szerzője. Németh Dávid 1994 óta oktat a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán, 1997 óta főállásban tanítja ott a pasztorálszichológiát.

Számtalan fontos kérdésre kaphatunk választ a könyv olvasása során: Elválaszható-e a keresztyénség történetétől a pszichológia? Lehet-e valaki jó lelkész, ha nem jó lelkigondozó? Tanulható-e a lelkigondozás? Hol húzhatjuk meg a határt az egészséges és az egészségtelen közösség között? Hogyan képes a gyülekezet gondoskodni a sokféle hitstádiumban lévő tagokról? Mennyire nyitottak a református egyházban a fiatalok a lelkigondozásra? Mit jelent a pszichológia számára a megtérés? A keresztyénség és a boldogság egymást kizáró fogalom? Fontos, hogy örömmel éljük a hívő életet? Hogyan lehet elősegíteni a múlttal való szembenézést? Hogyan egyeztethető össze a teljes szabadság a református tanítás sarokkövével, az Istennek való engedelmeskedéssel?

Németh Dávid professzor és Izsák Norbert a könyv bemutatóján

Németh Dávid nem rejti véka alá, hogy eléggé kritikus az egyházával, de alapvetően jól érzi magát reformátusként. „Azt gondolom, hogy a keresztyén és a zsidó közösségek egy nagy családot alkotnak, és mi, gyerekek, csodálatos sokszínűségben vagyunk együtt.” A professzor örül annak, hogy Kálvin követője lehet, mert szerinte Kálvin nem szimpatizált volna a kálvinistákkal. Ő töprengő ember volt, aki a fő művét, az Institutiót egész életén át csiszolgatta. “Az igazi kálvinista nem lehet száz százalékosan kálvinista, mert Kálvin követője nem lehet “-ista”. A II. Helvét Hitvallás aláírói megengedték a gondolkodási szabadságot, amikor azt mondták, készségesen engednek annak, aki jobbra tanítja őket – természetesen a Szentírás alapján.” – mondja a professzor a Hitbeli fejlődés című részben.

Egy folyamatosan megújulni képes, a világot megállásra és elgondolkodásra késztető egyházról beszél Németh Dávid: “Örülök annak, hogy nem állóvíz az egyház, hanem mozdul a víz. A gyülekezetnek progresszívnak kell lennie, de jézusi módon. Ez azt jelenti, hogy néha belefér a provokáció, de kerülni kell a felesleges botránkoztatást. Nem volna jó valakinek a bimbózó hitét lerombolni azzal, hogy forradalmi módon elkezdünk masírozni egy bizonyos irányba, amiről azt sem tudjuk, hogy hova vezet.”

Forrás: Evangélikus Élet

Hírdetés
  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: