Miklya Luzsányi Mónika: Kistamás

A Kistamás a Harmat Kiadó 2005-ben megjelent ifjúsági regénye

A Kistamás a Harmat Kiadó 2005-ben megjelent ifjúsági regénye

Ebben a 10-14 éves gyerekek számára készült regényben Sztehlo Gábor evangélikus lelkész gyermekmentő munkásságát ismerhetjük meg. 1944 tavaszán az akkor 35 éves Sztehlo Gábor, püspöke megbízásából egy hatalmas és veszélyes szolgálatot kezdett el: a zsidó gyermekek mentését. Még az év végéig 32 otthonban szervezte meg a gyermekek elhelyezését a svájci Vöröskereszt támogatásával. Gábor bácsi közel 2000 gyermek megmentője, akiket Isten csodálatos módon megőrzött a viszontagságok közepette. Gyermekmentő tevékenységéért 1972-ben megkapta a Világ Igaza címet.

„Gábor bácsi, a lutherkabátos evangélikus lelkész hozott ugyan háborús híreket, mégis olyan vidám, olyan nyugodt volt mindig, eszükbe sem jutott, hogy bajuk eshetik. A hétköznapokhoz Gábor bácsi is hozzátartozott, meg a Ford, aminek mindannyian ismerték már a hangját, messziről meg lehetett hallani, ahogy a behemót jószág prüszkölve kapaszkodik fel az emelkedőn.” – olvashatunk Sztehlo Gáborról a regény 39. oldalán. Egyes források szerint Sztethlo Gábor ihlette a Valahol Európában című film főszereplő alakját és magát a történetet is.

Gábor bácsi szinte minden nap vitt magával megmentett gyerekeket, hiába mondták, hogy így is túl sokan vannak. A lelkész és munkatársai azon is sokat fáradoztak, hogy a gyerekek minél kevesebbet érzékeljenek az őket körülvevő veszélyből, ami nem volt könnyű, hiszen revolveres rendőrök, könyörtelen nyilasok, SS tisztek járták a várost. A regényben érezhető a háború feszültsége, ám az a nyugalommal teli szeretetteljes légkör is, melyet megteremtettek a gyermekeknek. Persze hiába nevették ki a veszélyt, a háborút nem lehetett kitessékelni a kapun. „Tartani kell a napirendet, amíg csak lehet… meg játszani velük, hogy ne érezzék a feszültséget és ne ijedjenek meg. Tovább kell vinni az életet . Ha a pincében, akkor a pincében.” – mondta Gábor bácsi (Kistamás, 60. oldal)

A budai oldalon található Batthyány tér és Lánchíd közötti partszakasz a Sztehlo Gábor rakpart nevet kapta.

A budai oldalon található Batthyány tér és Lánchíd közötti partszakasz a Sztehlo Gábor rakpart nevet kapta.

A regény főhőse egy tizennégy éves zsidó fiú, aki megszökik a katonák elől és Sztehlo Gábor és munkatársai oltalma alatt vészeli át az üldözést és a világháborút, majd építője lesz az árvákból szerveződő gyermekvárosnak, Gaudiopolisnak (Örömváros).

„Örömvárosban észre sem vették, ha tanulnak. Beszélgettek, vitatkoztak inkább a tanáraikkal, felvetettek egy-egy témát, azt járták körül, ha kellett, könyvtárban, múzeumban kutattak saját igazukért, vagy kísérletek sorozatát végezték el, hogy adatokat, eredményeket gyűjtsenek. (…) Híre is ment a csodagyerekeknek, rádióelőadásra, filmfelvételekre hívták őket, bejártak az egyetem bölcsészkarára stílusgyakorlatot tartani.” (Kistamás, 132. oldal) Sokan csodának tartották az elért eredményeket, ám a lelkész mindig hárította a dicséreteket. „Nem teszünk mi itt semmit, csak szeretjük őket.” – Tudta, hirdette is, hogy a csodát Isten szabadító kegyelme végezte el.

Hírdetés
  1. Kistamás – Miklya Luzsányi Mónika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: