A kismadár

Eredeti cím: The Miracle Worker
színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 120 perc, 2000

Rendező: Nadia Tass

Főbb szereplők:
Helen Keller – Hallie Kate Eisenberg
Anne Sullivan – Alison Elliott
Keller kapitány – David Strathairn

Helen Keller és tanítója, Anne Sullivan

Helen Keller és tanítója, Anne Sullivan

A film egyik főszereplője a nyolc éves vak, süket és néma kislány, Helen Keller és tanítója, Anne Sullivan. A tévéfilm a tanító erőfeszítéseit mutatja be a fiatal, konok, elkényeztetett, kommunikálni nem tudó, így a világtól elszigetelt Helen Kellerrel. Helen nem tud kapcsolatot teremteni a családjával sem, gyakori megnyilvánulásai a fizikai dührohamok, melyre a család a szánakozáson túl nem tud másként reagálni. Szülei igen engedékenyek vele: ehet a kezével, ledobhat bármit az asztalról, mindent tehet, amit csak szeretne. A családja szereti őt, de meg vannak győződve arról, hogy soha nem fog megtanulni semmit, nem fog teljes értékű életet élni. Amikor Anne Sullivan belép a család életébe, a parancsoló ültetvény-tulajdonos apa és a túlságosan lágy szívű anya nehezen fogadják el a tanítási módszereit. Anne célja, hogy ne csak tanítsa Helent, hogy hogyan kell viselkedni, hanem a kapcsolatteremtést is elkezdi megtanítani a lánynak: jelbeszédet oktat neki. Sullivan engedélyt kap Keller édesapjától, hogy a kislányt elválassza családjától, és kis, kerti házukban oktassa. Első feladata az elkényeztetett kislány fegyelemre szoktatása volt. Sullivan ujjaival betűzött a kislány kezén. Később Keller megtanulta a Braille-írás használatát, aminek segítségével nemcsak angol, hanem francia, német, görög, és latin műveket is olvasott.

A kép jobb alsó sarkában Helen Keller aláírása látható

A kép jobb alsó sarkában Helen Keller aláírása látható

A kismadár című film történetének alapját William Gibson színdarabja adja. A filmnek három változata található meg: az 1962-es „The Miracle Worker” (A csodatévő) Anna Bancroft és Patty Duke főszereplésével. Patty Duke játszotta Helen Kellert, amelyért elnyerte az Oscar-díjat. Az 1979-es változat Melissa Gilberttel és Patty Duke-kal (aki ezúttal Anne Sullivant alakítja) a televíziós remakje az 1962-es filmnek. A 2000-es film – A kismadár – is ugyanezen a színdarabon alapszik, itt Hallie Kate Eisenberg és Alison Elliot játsszák a két főszerepet.

Kicsoda Helen Keller?
Helen Adams Keller (Tuscumbia, Alabama, 1880. június 27. – Arcan Ridge, Connecticut, 1968. június 1.) amerikai író, aktivista és előadó volt. Ő volt az első siket és vak diák, aki főiskolai diplomát szerzett. Kevésbé ismert azonban Keller életének alakulása tanulmányai befejezése után. Termékeny író volt, sokat utazott, és hirdette háborúellenes nézeteit. Kiállt a női egyenjogúság, a munkásosztály jogai és a szocializmus mellett. Helen tanítója, Anne Sullivan maga is látássérült volt. 49 évig tartó barátság kötötte össze őket, aminek során Sullivan tanítónője, nevelőnője, társalkodónője lett Kellernek. Keller összesen 12 könyvet és számos cikket írt. Spirituális önéletrajzi írása, a My Religion (Az én vallásom) 1927-ben látott napvilágot, majd Light in my Darkness (Fény a sötétségemben) címen újra kiadták. Betegségéről a Csöndes, sötét világom című önéletrajzi könyvében ezt írja: “Azt mondták, nagyfokú agy- és gyomorbántalmam van. Az orvos nem hitte, hogy életben maradok. De egy reggel a láz megszűnt, oly hirtelen és titokzatosan, ahogy föllépett. Nagy öröm volt a családban, mert ekkor még az orvos sem sejtette, hogy én többé sem látni, sem hallani nem fogok.”

Helen Keller tanítójával (balra). Az Arcana Comics által kiadott képregények Helen Kellert szuperhősként ábrázolják (jobbra).

Helen Keller tanítójával (balra). Az Arcana Comics által kiadott képregények Helen Kellert szuperhősként ábrázolják (jobbra).

Néhány további érdekesség Helen Kellerről:

– Keller életét több formában feldolgozták. Szerepelt a Deliverance (Szó-kimondás) című, róla szóló 1919-es némafilmben, amely melodramatikus, allegorikus stílusban meséli el életét.
– A The Miracle Worker (A csodatévő) egy drámai irodalmi ciklus, amelyet kizárólag Keller önéletírásából alkottak. A különféle drámák mind Keller és Sullivan kapcsolatát ábrázolják, ahogyan a tanár a gyermeket a szinte állati vadságból a műveltség, aktivitás, és ismert értelmiségiek körébe vezette. A ciklusok közös címe Mark Twaintől való, aki „csodatévőként” emlegette Sullivant.
– 2008-ban az Arcana Comics megkezdte a Helen Killer című képregény kiadását, amelyben a főiskolás korú Keller egy olyan eszközt kap, amellyel nemcsak látni és hallani lesz képes, hanem annyira javítja a fizikai képességeit, hogy felbérelik az Egyesült Államok elnökének védelmére.

A film Magyarországon nem jelent meg DVD-n. Online itt megnézhető:

Hivatkozás:
A kismadár című film adatai a port.hu oldalon
A kismadár című film adatai az imdb.com oldalon
– Ezt írja Helen Kellerről a Wikipedia

Hírdetés
  1. #1 by Beus on 2017. június 3. szombat - 10:54

    Hello, sosem ertettem, miert poenkodnak Helen Kellerrel es hogy egyaltalan kicsoda o. Veletlenul talatlam ra az ajanlora es most mar minden vilagos. A film nem rossz, az elettortenet nagyon erdekes.

  1. Búcsú 2017-től | Közhely krónikák
  2. Viszlát, 2018! | Köz-Hely Krónikák

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: