Ha Isten úgy akarja

Eredeti cím: Se Dio vuole

magyarul beszélő, olasz vígjáték, 88 perc, 2015

Rendező: Edoardo Maria Falcone

Főbb szereplők:
Tommaso – Marco Giallini
Pietro atya – Alessandro Gassman
Andrea – Enrico Oetiker

haistenugyakarja3

Tommaso Rómában él, elismert szívsebész, mellesleg büszke ateista. A korai jelenetekben látjuk, milyen hatást gyakorol a közeli emberekre: mindenkit idiótának tart, arrogáns és félnek tőle az emberek. Tommaso nagyon büszke a fiára, aki elkezdte az orvosi egyetemet, hogy nyomdokaiba lépjen. A drámai alaphelyzet az, amikor a fia, Andrea a családtagjai előtt bevallja, hogy találkozott Jézus Krisztussal, és bejelenti, hogy orvos helyett inkább pap lesz. Tommaso nem hajlandó elfogadni ezt, de csak magában dühöng, s még jobban megrémül, amikor felesége, Carla és lánya, Bianca támogatják Andrea törekvéseit. “Mit csinál egy ateista sebész, amikor a fia azt mondja neki, hogy pap akar lenni?” – vetődik fel az alapvető kérdés és számos komikus helyzet adódik belőle. Minden jelenetet valódi drámai potenciál hajt.

haistenugyakarja2

Tommaso élete hazugság: ő maga autoriter apa, bár ő azt hazudja, hogy liberális. A neje rendszerint a férje ellen lázad, a lánya tévutakon jár, az egész család szétesőben. Mivel a család abban egyezett meg, hogy elfogadja a fiú döntését, látszólag Tommaso is beletörődik ebbe, ám a lelke mégis háborog: nyomozni kezd, s eljut Pietro atyához, aki keresztény tanításokkal „tömi tele” fia fejét. Pietro atya tervezett megszégyenítése és leleplezése nem egészen úgy sikerül, ahogyan Tommaso elképzelte, s a kezdeti gúnyolódás helyett egy baráti-munkatársi, őszinte kapcsolat alakul ki a pap és az orvos között. Pietro kitalálta a legjobb gyógymódot, amellyel visszanyeri a szívsebész az egykori megértő és emberséges hozzáállását.

Ez az egyszerű bohózat egyben egy erkölcsi mese, melynek jellemzői a karikírozott karakterek, a folyamatos dialektikus összecsapások, a túlbuzgó főszereplők. Az olasz komédia mindig népszerű volt és a rendező az alapokhoz tért vissza. A vallás és a katolikus egyház pedig mindig is tárgyát képezte az olasz vígjátékoknak.

A film Magyarországon megjelent DVD-n. Előzetese itt megtekinthető:

A film igazán sikeres volt az olasz közönség számára, valamint az ausztráliai olasz filmfesztiválon is, ahol megnyitotta az ünnepségeket. Edoardo Maria Falcone rendezőként debütált ezzel a filmmel 2015-ben és a filmért ugyanezen évben a legrangosabb olasz filmes díjjal, a David di Donatello-díjjal is kitüntették, mint a legkiválóbb rendezőt. A film még két másik díjat is magáénak tudhat ebből az évből: az olasz újságírók és a Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elismerését. Falcone ismert író, de csak az elmúlt néhány évben fordult meg a kamerák mögött. Együttműködött az olasz komédia kiváló színészeivel, köztük Massimo Boldival, Alessandro Gassmannal és Vincenzo Salemmevel.

Hivatkozás:
– A “Ha Isten úgy akarja” című film adatai az imdb.com oldalon
Ha Isten úgy akarja

Hírdetés
  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: