A szamaritánus: Mitch Snyder története

Eredeti cím: Samaritan: The Mitch Snyder Story

amerikai filmdráma, 96 perc, 1986

Rendező: Richard T. Heffron
Forgatókönyvíró: Clifford Campion

Főbb szereplők:
Mitch Snyder – Martin Sheen
Carol Fennelly – Roxanne Hart
Reverend – Joe Seneca
Muriel – Cicely Tyson

Szamaritanus1

Mitch Snyder aktivista, Martin Sheen színész és Raymond L. Flynn polgármester fotója 1987-ből

A film igaz történeten alapul. A főszereplőt, Mitch Snydert felháborítja a tény, hogy számtalan otthontalan ember él az utcán alapvető ellátások nélkül, és az állam nem nyújt számukra segítő kezet. A történet az ő harcáról szól: megpróbálja meggyőzni a városvezetést, hogy foglalkozzon a Washington utcáin élő hajléktalanok problémáival.

A veterán vietnami háborús katona, Mitch Snyder (1943. augusztus 14. – 1990. július 3.) az USA-ban élt, a hajléktalanok szószólója volt. Ő volt a tárgya az 1986-os életrajzi filmnek, A szamaritánus: Mitch Snyder története címűnek, melynek főszerepét Martin Sheen játszotta. Snyder a New York állambeli Flatbushban, Brooklynban nőtt fel, ahol a 9 évesen apja elhagyta a családot. Snyder 1969-ben elhagyta a feleségét és a gyerekeit. A rendőrség letartóztatta gépjármű lopásért, majd elítélték. Két évet töltött a szövetségi börtönben, 1970-1972 között. Snyder a börtönben töltött idő alatt rengeteget olvasott, különösen a Bibliát, valamint éhségsztrájkkal és munkabeszüntetéssel csatlakozott a fogvatartottak jogaiért folyó harchoz. A börtönévek alatt megismerkedett Philip és Daniel Berrigannel. Philip amerikai békeaktivista és római katolikus pap, Daniel amerikai jezsuita pap, háborúellenes aktivista, és költő volt, ők nagy hatással voltak Snyderre. Mitch élete tragikusan végződött: 1990 júliusában felakasztotta magát a szobájában, ahol napokig nem felfedezték fel az öngyilkosságot.

Szamaritanus2

Egy jelenet a filmből (Forrás: port.hu)

Snyder és követői tüntetésekkel, éhségsztrájkkal hívták fel a figyelmet a hajléktalanok ügyére, s a nagy nyomás közepette a Reagan-kormányzat több dologban változtatott, illetve ígéretet tett. Egy Oscar-jelölt dokumentumfilm is készült Snyderről és a harcáról, melynek narrátora Martin Sheen volt. Ezt követően kérték fel a játékfilm főszerepére.

A George Washington Egyetemen Mitch Snyder munkásságával kapcsolatos számos forrásanyag fellelhető. Az anyagok között naplók, levelek, jogi dokumentumok, tárgyak, fényképek és családi iratok.

A film Magyarországon nem jelent meg DVD-n.

Hivatkozás:
– A film adatai a port.hu oldalon
– A film adatai az imdb.com oldalon

Hírdetés
%d blogger ezt szereti: