Imával nyert csaták

Eredeti cím: War Room
színes, magyarul beszélő, amerikai dráma, 115 perc, 2015

warrom_imaval nyert csatak

Rendező: Alex Kendrick
Forgatókönyvíró: Alex Kendrick/Stephen Kendrick

Főbb szereplők:
Elizabeth Jordan – Priscilla C. Shirer
Clara Williams – Karen Abercrombie
Tony Jordan – T.C. Stallings

Elizabeth ingatlanügynök, aki a házasságából kikacsingató, munkamániás gyógyszeripari ügynök férje miatt szenved. Tony nem a legjobb apának sem, sosem ér rá időt tölteni a lányával sem. Amikor Elizabeth munkája során találkozik egy idős özvegyasszonnyal, Claraval, nyíltan megosztja vele házassági problémáit. Clara bátorítja őt, hogy imádkozzon gyakrabban, hogy megoldást találjon gondjaira. Az egyik jelentben tréfásan megkínálja vendégét langyos kávéval, mintegy hasonlatként Elizabeth imádkozáshoz való langyos hozzáállásáról. Arra biztatja a fiatal nőt, hogy hozzon létre egy szobát, amely lelki csatatérként szolgál, és segít javítani az életét. A két nő barátsága szorosabbá válik, s hamarosan az özvegy sürgeti Elizabethet, hogy hozzanak létre egy “ima haditervet”, melynek segítségével Elizabeth elkerüli azokat az aknákat, amelyek szétzúzhatják családját.

Ez a mozi egy inspiráló keresztény film a megbocsátásról, küzdelemről, de legfőképp az ima erejéről. A film üzenete, hogy vegyük komolyan az imádságot, hiszen egy nagyon fontos eszköz, amit segít a mindennapok kisebb-nagyobb csatáit megvívni. Az alkalmi ima nem elég, buzgón kell imádkozni, s ehhez a legjobb helyszínt meg kell találni. Elizabeth, Miss Clara tanácsára megtalálta a tökéletes helyet, átalakította gardróbját egy “háborús szobává”, ahová elvonulhat és zavartalanul vívhatja imaharcait.

A film időnként szappanopera-szerű, máskor prédikáló, néhol közhelyes, szürke, van, hogy túl “egyszerű”, de fontos és alapvető igazságokat tartalmaz. A forgatókönyvet író/rendező Alex Kendrick és a társíró Stephen Kendrick üzenete hangosan és tisztán szól. Az Imával nyert csaták című film nem akar a lélek mélyére leásni, inkább fekete-fehér, leegyszerűsített módon akarja átadni az üzenetet. A War Room mégis magával ragadó, szívből jövő, és ahhoz vezethet, hogy megnyissa az elmét és a szívet és sok mély beszélgetést indítson el Istennel.

Az alkotó Kendrick testvérek mögött sikeres hit-alapú filmek állnak, mint pl. a „Lendkerék”, a “Tűzálló” vagy “A bátorság emberei“.

A film Magyarországon nem jelent meg DVD-n. A film szinkronizált és feliratos változatban is elérhető a keresztény filmeket tartalmazó www.nicelife.hu oldalon.

Hivatkozás:
– A film adatai a port.hu oldalon
– A film adatai az imdb.com oldalon
– A film hivatalos oldala

  1. #1 by énmegén on 2016. május 18. szerda - 13:39

    Láttam a filmet és nézhetőnek találom. Az első olyan film, ami ettől az alkotógárdától elérte a nézhető szintet. Azért ez sem tökéletes, messze nem az, de már nem kell fogat összeszorítva végigszenvedni egy sablonos, erőltetett történetet, aminek az üzenetét csakazértis le akarnak nyomni a kedves néző torkán, mindegy ki döglik bele. Ahhoz képest, hogy iszonyú pénzeket öltek ebbe a filmbe, ez is csak egy ügyetlen próbálkozás, de a fejlődésüket tekintve tényleg eljutott a már-már élvezhető kategóriába! Bevallom, szinte nincs nézhető keresztény film. A nicelife oldalain csupa “B” kategóriás keresztény mozi van, amelyek kis költségvetésűek, amatőr filmek, ahol rossz a vágás, az operatőri munka, a rendezés, a színészi játék, de van egy komoly üzenet, amit teljes odaszánással (és nulla filmes szakértelemmel) át akarnak adni. Itt az üzenet elsikkad, mert a film gyakorlatilag élvezhetetlen. A másik oldal, amikor a nagy hollywoodi gyár gyárt filmet, hatalmas költségvetés, kiváló színészi és egyéb filmes gárda, effektek, látvány, minden adottságuk tökéletes, profi, de az üzenet sehol sincs, legfeljebb valami drámai szál vagy félreértelmezett üzenet van a nézők elé tárva (sokak megtévesztésére). Gyakorlatilag nézhető keresztény mozi, különösen mostanában nincs… Talán A születés az egyetlen említésre méltó, minden szempontnak és mindenkinek megfelelő film (látvány, üzenet, élvezhetőség, Igéhez való hűség, stb.).

  2. #2 by Petya on 2016. május 28. szombat - 22:13

    Belenéztem, de szerintem nagyon gyenge film.

Hozzászólás