Mercé Segarra – Francesco Rovira: Játékosan a Bibliáról

„Tudod-e, mi a különbség az anyagi és a lelki dolgok között? Az anyagi dolgok azok, amelyeket meg tudunk fogni, mint például a pénz vagy a játékok. A lelki dolgok azok, amelyeket nem tudunk a kezünkkel megfogni, mint például a bölcsesség, a szeretet, a jóság, a barátság, a boldogság, a bizalom. Itt egy példa: boldog lehetsz, ha vannak játékaid’ és van pénzed vásárolni, de ha nincsenek játszópajtásaid, vagy szerető családod, a sok játék ellenére is egyedül fogod érezni magad, és nem leszel boldog.”

Ki ne gondolkodott volna már a halálról, az engedelmességről vagy anyagi és lelki dolgokról? Ezekre a kérdésekre született válaszoktól, gondolatokból válhat az életünk teljesebbé, nem csoda, hogy ezek a kérdések már gyermekkorban is foglalkoztatnak bennünket.

Az 1590-es Károli-féle fordítás óta sok nyelven jelent meg a Biblia és sokféle kiadványt készítettek róla. Nagy feladat a Biblia üzenetét átültetni napjaink közegébe, de még ennél is nehezebbnek tartom a sokszor oly nehéz szövegű, szent könyvet gyermekközegbe hozni. Nehéz ugyanakkor nemes feladat is, hiszen akkor indulnak el a bibliaolvasóvá válás útján az apróságok, ha megértik és megszeretik a Szentírást.

Napjainkban gyermekeink szebbnél szebb kivitelű, színes képekkel illusztrált kiadványok segítségével ismerkedhetnek meg a Bibliával. Ezek sorában a legújabb az óvodás és kisiskolás korosztály részére készített Játékosan a Bibliáról című Mercé Segarra által írott és Francesc Rovira grafikus illusztrálta könyv, amely 25 Ó- és 18 Újszövetségi történet tartalmaz. Ez a vidám képekkel díszített, foglalkoztató kiadvány a rövid történetek és a varázslatos képek mellett ötletes feladatokkal hozza közelebb a Bibliát a kis olvasókhoz.

A könyv igényes, szép rajzokat tartalmaz

Az egyszerű, gyermekközeli nyelven szóló írásokban az olvasni tanuló gyerekek is örömüket lelhetik. A rövid, érthető történetek mindegyike mellett 1-1 feladat található: 43 érdekes feladat – 43-szor mozdul meg a felfedezés izgalma a kicsikben. Az Ó- és Újszövetség minden lényeges szereplőjével, történetével kiemelkedő eseményeivel megismerkedik játék közben a gyermek, sőt, biztos vagyok benne, hogy az érdekes játékok segítségével „megélt” történetek olyan érdeklődést keltenek fel benne, hogy szomjazza a továbbiakat is. Nincs annál jobb, ha úgy tanul a gyermek, hogy az nem teher számára, hanem öröm!

Magával ragadó a könyv, szinte hív, csábít: ,,Nyiss ki, olvasgass szüleiddel együtt, és beszélgessetek rólam!” Írója sem kizárólag a gyerek kezébe, hanem közösségi használatra szánja (család, hittanórai csoport), vagyis számit a felnőttek segítéségére is. Valóban nagyon hasznos a szülők számára is, hiszen amíg csemetéjükkel olvasgatják, lapozzák a könyvet, addig maguk is belemerülnek ebbe a bájos képi világba, és a könyv által ajánlott szórakoztató feladatok arra ösztönzik őket is, hogy a gyermekek segítségével fedezzék fel együtt – újra meg újra – a Bibliát. A könyv közös használata a családi együttlétek mellett a baráti beszélgetésekhez is nagyszerű, hiszen jó ötletekkel szolgál gyermektáborokhoz, hasznosnak bizonyulhat az óvodai és általános iskolai nevelési munka során, színesebbé teheti a hittanórát, de délutáni napközis felhasználásra is kiválóan alkalmas református iskoláinkban.

Nem csak információt közöl, hanem elgondolkodtat, cselekvésre is ösztönöz, felébreszti a kíváncsiságot, beszélgetésre késztet. Az egyes történetekhez kapcsolódó feladatok változatosak, hiszen például egyszerűen elkészíthető receptek segítségével kézen fogva a konyhába vezet (hogyan készíthetünk pattogatott kukoricából olyan édes gombócokat, mint a manna), máskor a természet megfigyelésére sarkall (az égre aggatott csillagok vizsgálata), majd barkácsolni, ügyeskedni, kertészkedni hív (virágkorona, papírgalamb, körforgó készítése), olykor színházasdira csábit, vagy egy jő nagyot beszélgetni.

A könyvet végigolvasva és az ajánlott feladatokat végigjárva és kipróbálva sok-sok új információ birtokába jut a kis felfedező. Egy egészen új világ tárul ki előtte.

A számos pozitívum mellett röviden a könyv hátrányairól: egyedül használva kevésbé tűnik érdekesnek, illetve heterogén csoportnál kevésbé használható hatékonyan, hiszen ami megmozgatja az ötéves fantáziáját, az már kevésbé köti le a tízévest, no meg a fiatalabb gyermek számára komoly kihívást jelenthet 1-1 nagyobb kézügyességet igénylő feladat, míg a nagyobbaknál ez már nem okoz problémát.

Mivel a feladatok változatosak: a testet és a szellemet is megmozgatják, no meg nem csak a szoba/terem négy fala a tér, hanem maga a csodákkal teli, isten keze által formált, folyamatos (újra)felfedezésre vágyó természet. E könyvön, ezeken a játékokon keresztül is Jézus hív: „Jer kövess, ó, jöjj ide!”. Ezt a halk szavú hívást pedig jó meghallani. Ha a gyermekek elolvassák a könyvet, megerősödhet bennük az érték, a rend fogalma, és a nyugalom, hogy ők mennyire fontosak Isten számára.

Megjelent: Magyar Református Nevelés

  1. #1 by Vásárhelyiné Tóth Ildikó on 2018. január 11. csütörtök - 17:57

    Belehet szerezni valahol jelenleg a könyvet?

    • #2 by kozhely on 2018. január 12. péntek - 14:55

      Kedves Vásárhelyiné Tóth Ildikó! A könyvet a Kálvin Kiadó adta ki, talán van még náluk néhány példány. Az elérhetőségük: (1) 386 8267. Üdvözlettel, áldáskívánással: a szerkesztők.

Hozzászólás