A szövetség megújítása

A metodista közösségek sajátos liturgiai rendje, a szövetségmegújító istentisztelet. Ezt az istentiszteletet általában újév napján vagy az év első vasárnapján tartották, de kapcsolódhatott más eseményhez is. Gyülekezetünkben minden év első istentisztelete szövetségmegújító. A szövetségmegújító istentisztelet fontos részei: könyörgés tiszta szívért, tanítás (Jn 15,1-8 szerint), imádat, hálaadás, bűnvallás és a szövetség megújítása. Az istentisztelet középpontjában a szövetségmegújító imádság áll.

jelmondat

A liturgia szövege és felépítése visszanyúlik az első metodista mozgalom idejére, a XVIII. századra. 1747-ben Wesley János – a metodista mozgalom vezetője – felszólította a gyülekezetek tagjait, hogy minden évben újítsák meg szövetségüket Istennel. Az első szövetségmegújítási alkalmat 1755-ben a Francia Gyülekezetben tartották. Az évszázadok folyamán többször módosították, nyelvezetét közérthetőbbé tették. A szövetségmegújítási liturgia teljes egészében itt hallgatható és olvasható:

[VEZETŐ] IMA

JELMONDAT: Mindaz, aki vagyok, mindaz, amim van, mindaz, amire képes vagyok, Isten ajándéka, amit azért kaptam, hogy megvalósítsam a szándékait a világban magamon keresztül.

A SZÖVETSÉG MEGÚJÍTÁSA ISTENTISZTELET – WESLEY JÁNOS

1747. december 25-én Wesley János határozottan felszólította a metodistákat, hogy újítsák meg szövetségüket Istennel. Az első Szövetség Megújítási Alkalmat 1755. augusztus 11-én tartották Spitalfield-ben a Francia Gyülekezetben. „Annak az áldott embernek, Richard Alleine-nek” a szavait alkalmazta, melyet brosúra formájában meg is jelentetett még abban az évben a Keresztyén Könyvtárban.  Wesley 1780-ban a brosúrát kiadta. Közel egy évszázadon változtatások nélkül használták. Utána többször módosították mindaddig, míg az emberek egyre inkább be tudták építeni az áhítatokba. Azóta többször is átdolgozták azért, hogy nyelvezete közérthetőbb legyen.

Ez az istentisztelet 1755 óta a Metodista mozgalom számára áldás forrása, és gyümölcsöző gyakorlat. Készítsük fel szívünket a bűnvallásra, mialatt elénekeljük a következő éneket. Gondoljunk arra, hogy Jézus bűnné lett értünk, hogy nekünk bűnbocsánatot szerezzen.

[VEZETŐ] Imádkozzunk!

Mindenható Isten, aki minden szívbe belátsz, aki minden kívánságot ismersz, aki előtt semmi nem rejthető el: tisztítsd meg a szívünk szándékait a Szent Szellemed által, hogy teljes odaadással szeressünk téged, és méltón magasztaljuk szent nevedet Krisztus a mi Urunk által. Ámen.

Imádság: Miatyánk

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved. Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is; Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól; Mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

[1. EMBER] Igeolvasás: János evangéliuma 15, 1-8

“Én vagyok az igazi szőlőtő, és az én Atyám a szőlősgazda. Azt a szőlővesszőt, amely nem terem gyümölcsöt énbennem, lemetszi; és amely gyümölcsöt terem, azt megtisztítja, hogy még több gyümölcsöt teremjen. Ti már tiszták vagytok az ige által, amelyet szóltam nektek. Maradjatok énbennem, és én tibennetek. Ahogyan a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok énbennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni. Ha valaki nem marad énbennem, kivetik, mint a lemetszett vesszőt, és megszárad, összegyűjtik valamennyit, tűzre vetik és elégetik. Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek. Az lesz az én Atyám dicsősége, hogy sok gyümölcsöt teremtek, és akkor a tanítványaim lesztek.” “Ahogyan engem szeretett az Atya, úgy szeretlek én is titeket: maradjatok meg az én szeretetemben.Ha parancsolataimat megtartjátok, megmaradtok a szeretetemben, ahogyan én mindig megtartottam az én Atyám parancsolatait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök teljessé legyen.” “Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket. Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit én parancsolok nektek. Többé nem mondalak titeket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Titeket azonban barátaimnak mondalak, mert mindazt, amit hallottam az én Atyámtól, tudtul adtam nektek.

* A vezető intése:
Barátaim: Az életben soha nem szabad szem elől tévesztenünk a következő a három dolgot, mert ezek a leglényegesebbek:

1) Az örökkévaló dolgok sokkal lényegesebbek és fontosabbak, mint a mulandók, melyek csupán átmenetiek.

2) A láthatatlan dolgok éppúgy biztosak, mint a láthatók.

3) Örökkévalóságban eltöltött sorsod attól függ, hogy most milyen döntéseket hozol. Isten Új Szövetséget kötött velünk Jézus Krisztus által. Ezt a szövetséget Jézus vére pecsételte meg – és ez örök.

Egyik oldalról a szövetség Isten ígérete, hogy mindent be fog teljesíteni bennünk és általunk, amit Jézus Krisztusban kijelentett. Másik oldalról pedig mi magunk pecsételjük meg a szövetséget, hogy többé nem önmagunknak élünk, hanem Istennek. Időről időre megújítjuk odaszánásunkat, ígéretünket és Istennek tett szent eskünket. Most is azért gyűltünk össze, hogy örömmel és teljes komolysággal megújítsuk azt a szövetséget, mely Istenhez köt bennünket.

MEGVALLÁS

* Vezető:
Tartsunk önvizsgálatot Isten előtt. Alázatosan valljuk be bűneinket és vizsgáljuk meg a szívünket. Nézzük meg őszintén életünket, nehogy önbecsapásunkkal kirekesszük saját magunkat Isten jelenlétéből.

* A jelenlévők válasza a megvallásra:
“LÉGY KÖNYÖRÜLETES HOZZÁNK, ÉS BOCSÁSS MEG NEKÜNK, URAM”

IMA:
[2. Ember] Atyánk, az élet útját biztosítottad számunkra Fiad, Jézus Krisztus által. Megvalljuk, hogy sokszor vonakodunk attól, hogy róla tanuljunk, és kövessük Őt. Sokszor szólítottál és hívtál bennünket és mi nem válaszoltunk. Kinyújtottad felénk kezedet más embereken keresztül, és észre sem vettük. Számos áldást kaptunk tőled, és nem adtunk érte hálát neked. Nem vagyunk méltók arra a hatalmas szeretetre, amit irántunk mutatsz.

“LÉGY KÖNYÖRÜLETES HOZZÁNK, ÉS BOCSÁSS MEG NEKÜNK, URAM”


[3. Ember]
Kérünk, bocsáss meg, mivel sokszor annyira semmitmondóan dicsérünk téged – – csupán rutinból tesszük. Bocsáss meg azért, mert az imáink önzőek, nagyon következetlenek vagyunk és hitetlenek. Elhanyagoljuk más hívőkkel a közösséget, és nem vagyunk hűséges tanúi Krisztusnak. Bocsáss meg felszínes álarcaink miatt és azért, mert nem törődünk szent útjaiddal.

“LÉGY KÖNYÖRÜLETES HOZZÁNK, ÉS BOCSÁSS MEG NEKÜNK, URAM”

[4. Ember]
Kérünk, bocsáss meg nekünk, mert elfecséreljük az időnket és elpazaroljuk azokat az ajándékokat, melyeket nekünk adtál. Kérünk, bocsáss meg nekünk, mert kimagyarázzuk helytelen cselekedeteinket, és vétkeinkért nem vállalunk felelősséget. Kérünk, bocsáss meg nekünk, amikor nem győzzük le a gonoszt jóval.

“LÉGY KÖNYÖRÜLETES HOZZÁNK, ÉS BOCSÁSS MEG NEKÜNK, URAM”

[5. Ember] Kérünk, bocsáss meg azért, hogy a szeretetedből oly keveset adtunk tovább másoknak, azért, hogy átsiklottunk mások szükségei felett és azért, mert érzéketlenül átnézünk a körülöttünk lévő igazságtalanság felett. Kérünk, bocsáss meg, amikor elhamarkodottan ítélkezünk, amikor meggondolatlanul vádolunk, amikor vonakodunk megbocsátani és elhanyagoljuk azt, hogy helyreállítsuk a kapcsolatunkat másokkal.

“LÉGY KÖNYÖRÜLETES HOZZÁNK, ÉS BOCSÁSS MEG NEKÜNK, URAM”

* Vezető:
Most mindannyian, csendben valljuk meg Istennek saját bűneinket. Megvallottuk bűneinket az Úrnak. Most pedig valljuk meg, hogy Isten mennyire nagyszerű Isten és azt, hogy méltó arra, hogy teljesen átadjuk magunkat neki, mialatt énekelünk.

MEGVALLÁS:
* Vezető:
Add az Úrnak magad. Add fel önrendelkezési jogodat, azt, hogy kézben akarsz tartani mindent. Add át magad az Úrnak. Azt mondják, akik magukat adják a bűnnek és a világnak: “Bűn: a tied vagyok. Világ: a tied vagyok. Gazdagság: a tied vagyok. Élvezetek: a tied vagyok.” Most ragadd meg a pillanatot és add át magad az Úrnak. Mondjuk együtt a zsoltárossal: “Istenem, a tiéd vagyok. Tiéd a hódolatom. Átadom magam, téged szolgállak.” Átadtad magad az Úrnak. Ezzel azt mondod neki, hogy elégedett leszel mindazzal, amit ő megenged, és amit neked feladatként ad. Engedd meg neki, hogy kijelölje számodra a feladatot. Krisztus sokféle szolgálatot tartogat: vannak könnyebbek, vannak nehezebbek, vannak látványosak és vannak olyanok, melyeket észre sem lehet venni. Van olyan szolgálat, amely megfelel saját érdeklődési körünknek és természetünknek, más pedig egyáltalán nem. Van olyan, amely Krisztusnak is és saját magunknak is az örömére szolgál. Van olyan, mely Krisztusnak nagyon tetszik – például amikor Őt imádjuk és magasztaljuk. Ugyanakkor van feladat, melyet csak úgy tudunk elvégezni, ha megtagadjuk önmagunkat. Talán ezek a legnehezebb szolgálatok. Tudd meg, hogy Krisztus személyesen mit vár tőled, és add át magad teljesen az ő akaratának. Egy pillanatig se gondold, hogy saját ötleteiddel jöhetsz Krisztushoz. Az egyszerűen nem működik. A terv Jézus Krisztusban már réges-rég készen áll. Úgy kell hozzá fordulnunk, ahogyan ő szeretné. Tudd meg tőle, hogy Krisztus mit vár tőled és teljesen add át magad akaratának.

* A vezető az odaszánás imájához elmondja a bevezetőt:
Uram, átadjuk magunkat neked. Legyen életünkben minden akaratod szerint. Nem formálunk jogot ahhoz, hogy saját tervet készítsünk magunknak életünkre nézve. Alárendeljük magunkat neked. Cselekedj velünk tetszésed szerint. Hagyd, hogy szolgáid legyünk.

* A vezető a gyülekezettel együtt folytatja az odaszánást:
Uram tégy velem, amit akarsz. Helyezz bárhová, ahová te akarsz. Legyek bár ezüst vagy arany edény, legyek bár fa vagy kőedény. Megelégszem azzal, amivé Te hívsz el. Hajlandó vagyok nemes és tiszteletre méltó tagja lenni a Krisztus Testének, mint például egy szem vagy egy fül. De ugyanúgy elfogadom azt is, hogy kevésbé becsült vagy épp rejtett tagja legyek, mint a kéz, a láb vagy egy nem látható szerv. Többé nem vagyok a magamé, hanem a tied. Tégy oda, ahová szeretnél, tégy a mellé a személy mellé, akit te jónak látsz. Add, hogy azt tegyem, amit te is teszel, és fogadom a szenvedést is. Használj vagy tégy félre. Engedd, hogy felmagasztaljanak vagy eltiporjanak érted. Legyek tele vagy legyek üres. Legyek bár vagyonos vagy nincstelen. Szabadon és örömmel mindent átadok neked. Átadom azt, aki vagyok, és amim van. Használj tetszésed szerint. Ámen.

* A vezető intése:
Hallgassátok meg Wesley János felszólítását!
“Kedveseim, a kereszténység lényege az ilyen odaszánásban rejlik. Szövetséget kötöttetek Krisztussal. Csak akkor és csakis akkor váltok valóban keresztény emberré, amikor Istent választjátok osztályrészül, sorsotok irányítójává és örömforrásává. Amikor minden reményeteket Krisztusba vetitek, amikor az általa megszerzett igazság érdemét magatokénak valljátok, amikor megértitek, és szívből lemondotok önmagatokról az Ő javára. Krisztus csakis követői számára lesz Megváltóvá. Ő az örök élet szerzője azoknak, akik neki engedelmeskednek. Krisztus szolgája senki nem lehet saját beleegyezése és önmaga átadása nélkül. Az ő emberei készséges emberek. Ő lesz minden nekünk. Vagy minden, vagy semmi.”

SZÖVETSÉGKÖTÉS:

* A vezető intése:
Vizsgáljátok meg szíveteket és nézzétek meg, hogy szövetséget tudtok-e kötni Istennel Krisztusban:
1) Először vegyétek számba a bűneiteket és döntsétek el, hogy el tudtok és el is fogtok tőlük szakadni. Ugyanakkor gondoljátok meg, hogy milyen parancsai és követelményei vannak Krisztusnak – mennyire szent, szigorú és szellemi követelményeket támaszt. Hozzatok döntést, engedjétek meg neki, hogy törvényei igazgassák életeteket!
2) Másodszor a legkomolyabban gondoljátok végig ésszel és szívvel, amit tesztek. Ez a döntés a lehető legfontosabb döntés – és nem lehet könnyelműsködni.
3) Harmadszor: ragadjátok meg Isten szövetségét. Támaszkodjatok ígéretére és ő meg fogja adni a kegyelmet és az erőt ahhoz, hogy egy ilyen jelentős ígéretet erővel töltsön meg. Ne próbáljátok meg saját erővel megtenni, hanem bízzatok az Ő erejében.
4) Határozd el, hogy hűséges leszel. Nagyszerű elhatározást tettél az Úrnak, ne nézz hátra, ne fordulj vissza.
Végezetül, a lehető legkomolyabban és legünnepélyesebben készüljetek úgy, mintha az Úr látható módon is, testben köztünk lenne. Nyissátok meg szívetek az Úrnak.

* A vezető és a gyülekezet közösen imádkoznak:
Istenem, Atyám! Szívem legmélyéből megtagadok mindent az életemben, ami nem neked tetsző. Erős szövetséget kötök veled, és nem engedem meg magamnak, hogy bármely ismert bűnömet folytassam, hanem tudatosan menekülök előlük. Nem akarok elfordulni tőled és szent útjaidtól; inkább eltökélem, hogy mindent elhagyok ezen a világon, ami kedves nekem. Őrizni fogom a szívemet és elmémet és odafigyelek, hogy ellenálljak a kísértés minden formájának. Itt, a Te jelenlétedben és ezek előtt a tanúk előtt ünnepélyesen és komolyan megvallom, hogy Uram és Istenem vagy. Uram, elfogadlak: Atya, Fiú és Szent Szellem, elfogadlak! Légy életem és jövőm gondoskodója. Megígérem, hogy életem minden napján téged szolgállak szentségben és igazságban. Megvallom, hogy nincsenek saját érdemeim és egyedül a te igazságodra támaszkodok, mely az Úr Jézus Krisztus által az enyém lett. Visszautasítom saját bölcsességemet és elfogadom a tiédet, mint életem irányítóját. Visszautasítom saját akaratomat, és a Te akaratodat fogadom el életem törvényadójának. Itt és most elkötelezem magam, hogy szuverén akaratod szerint foglaljam el a helyem az életemben. Mindenben elégedett leszek: áldásokban és szenvedésekben. Az életben semmi – sem öröm, sem bánat – nem választhat tőled el. Most pedig, Mindenható Isten, szívek vizsgálója megkötöm veled ma ezt a szövetséget teljes komolysággal minden fenntartás nélkül. Ha bármilyen hamisságot vagy komolytalanságot látsz a szövetségemben, akkor kérlek, mutasd meg nekem és segíts kiigazítanom. Jézus Krisztus nevében örömmel átadom neked az életem. Ámen.

ÚRVACSORA 

Meghívás:
Ti, akik igazán és buzgón megtértek bűneitekből, akik szeretetben és békességben éltek felebarátjaitokkal, és új életet kívántok élni Isten parancsolatait követve és szent útjain járva, gyertek hittel, és részesedjetek e szentségben vigasztalásotokra: és alázatosan mondjátok el őszinte megvallásotokat a mindenható Istennek.

Az Úrvacsora megszentelése:
Mindenható Isten, Mennyei Jó Atyánk, aki szeretetedből ideadtad Egyetlen Fiadat, Jézus Krisztust, hogy halált szenvedjen a kereszten a mi megszabadulásunkért. Áldozatát egyszer s mindenkorra felajánlotta minden emberért. Teljesen, tökéletesen és elégségesen megbűnhődött bűneinkért, jóvátételt szerzett a világ bűnéért. Asztalodhoz járulunk Fiad, Jézus Krisztus iránti engedelmességgel. Szent Evangéliumodban megparancsoltad nekünk, hogy rendszeresen emlékezzünk meg becses haláláról mindaddig, míg visszatér. Hallgass meg, irgalmas Atyánk! Alázatosan kérjük, hogy részesedjünk áldott testéből és véréből, miközben vesszük a kenyeret és a poharat parancsa szerint az ő szenvedésének és halálának emlékére. Az Úr Jézus azon az éjszakán, amelyen elárultatott, vette a kenyeret, és hálát adva megtörte és tanítványainak adta, és ezt mondta: “Vegyétek, egyétek, ez az én testem, amely tiérettetek megtöretik, ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.”

Az Úrvacsora felszolgálása:
A mi Urunk, Jézus Krisztus teste, mely tiérettetek megtöretett, megtartja testeteket és lelketeket az örök életre. Vegyétek, egyétek annak emlékére, hogy Krisztus meghalt értetek. Erősödjön meg szívetek a hit által hálaadással. Hasonlóképpen vette a poharat is, miután vacsoráltak, és miután hálát adott, továbbadta nekik, és ezt mondta: “Igyatok ebből mindannyian, mert e pohár amaz újszövetség az én vérem által, mely kiontatik tiértetek és sokakért a bűnöknek bocsánatára. Ezt cselekedjétek: valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre.” Ámen.

Az Úrvacsora felszolgálása:
Az Úr Jézus Krisztus vére, mely sokakért kiontatott, megóvja és megvédi testeteket és lelketeket az örök életre. Igyatok ebből mindannyian annak emlékére, hogy Krisztus vérét ontotta értetek. Legyetek hálásak ezért.

IMA

ÁLDÁS: Annak pedig, aki megőrizhet titeket a botlástól, és dicsősége elé állíthat feddhetetlenségben, ujjongó örömmel: az egyedül üdvözítő Istennek a mi Urunk Jézus Krisztus által: dicsőség, fenség, erő és hatalom öröktől fogva, most és mindörökké. Ámen.

  1. Hozzászólás

Hozzászólás