Utazás a mennyországba

Eredeti cím: Tag till himlen/ Train to heaven

színes, ecuadori-svéd film, 90 perc, 1990

Rendező: Torgny Anderberg
Forgatókönyvíró: Torgny Anderberg

Főbb szereplők:
Nino – Carlos Lopez
kalauz – Hugo Álvarez
Gregorius – James Coburn

A Ninot alakító 12 éves Carlos Lopez alakítása kiemelkedő

A Ninot alakító 12 éves Carlos Lopez alakítása kiemelkedő

Nino, az ecuadori Guayaquil kikötővárosban, egy árvaházban élő kisfiú. Ő és a többi fiú rendszeresen a templomba látogat a szigorú és igazságtalan Juan atya vezetésével. Egy nap megmenti Nino egy kutya életét, amit az árvaházba becsempész, ám éjjel Juan atya kidobja az ugató kutyát. Ezután Nino elszökik. Nino a keresztjét hordozó Jézusról álmodik, akitől vigasztalást, bátorítást kap, majd néhány segítőkész emberrel találkozik. Nino megismeri Gregoryt, az öreg tengerészt, aki ideiglenesen befogadja a fiút. Amikor Ninonak el kell hagynia a várost, a vasútállomáson meghallja, hogy vonat indul Quitoba, ami magasan a felhők között van, ahogyan a vasutasok mondták a fiúnak: „fenn a mennyben”. A gyermek szemében felcsillan a remény, hogy végre találkozhat a szüleivel a mennyben.

Az Utazás a mennyországba olyan, mint egy mese: fekete és fehér. Nem kétséges, hogy a film rendezőjében, Torgny Anderbergben erős a szolidaritás és a szeretet. A filmre jellemzőek a humoros jelenetek, melyek kiválóan ellensúlyozzák a bemutatott nyomort. Anderberg éles különbséget tesz a jó és a rossz között. A hatalmon lévők – a rendőrség, a katonaság és a papok – igen rosszul bánnak Ninoval és a hasonló sorsú gyerekekkel. A szegény tengerész, az indiánok és a kalauz viszont az igazi jóság és a krisztusi szeretet megtestesítői. A Hugo Alvarez által játszott kalauz és a Ninot alakító 12 éves Carlos Lopez kiemelkedő játéka mélyen megmarad az ember emlékezetében. A filmet Ecuadorban forgatták 1988-ban. Több fesztiválon díjazták: 1990-ben Belgrádban Carlos Lopez, a főszereplő fiú a legjobb férfi szereplő díját kapta. Ugyanabban az évben, Londonban az év egyik legjobb filmének szavazták meg.

Torgny Anderberg (1919-2000) svéd rendező, színész, író. Játék-, dokumentum-, gyermek- és rövidfilmek, vígjátékok, tévéműsorok (1944-1994 között) fűződnek a nevéhez. Érdekelték más kultúrák, elsősorban a dél-amerikai indiánok élete, így gyakran forgatott Dél-Amerikában. Első (dokumentum)filmje, az Anaconda (1954) Kolumbia és Ecuador határterületén, a dzsungelben egy kalandos expedíciót mutat be. Ez a film volt a fő sikere. Egy másik ismertebb filmje a 1970-es években Peruban forgatott The Jungle Adventure Campa, Campa (1976) címmel. Az izgalmas gyermekfilm egy faluban játszódik, a perui dzsungelben, ahol a misszionáriusok gyerekeket rabolnak el, hogy jó keresztényekké neveljék őket. Az Utazás a mennyországba pedig egy igazi nagy visszatérése a rendezőnek.

Az Utazás a mennyországba című filmet hazánkban a keresztény Etalon Kiadó adta ki DVD-n, a „Családi filmtár” sorozat részeként. A sorozat célja, hogy minden korosztály számára élményt nyújtó műveket adjon közre. Online itt megnézhető:

Hivatkozás:
Svéd filmadatbázis
– a film adatai az IMDB oldalán

Hírdetés
%d blogger ezt szereti: