Adj menedéket!

Eredeti cím: Gimme Shelter

színes, amerikai filmdráma, 101 perc, 2013

Rendező és forgatókönyvíró: Ron Krauss

Főbb szereplők:
Agnes ‘Apple’ Bailey – Vanessa Hudgens
Tom Fitzpatrick – Brendan Fraser
June Bailey – Rosario Dawson
Frank McCarthy – James Earl Jones
Kathy – Ann Dowd

Néha el kell hagynunk az otthonunkat, hogy megtaláljuk a családunkat

Néha el kell hagynunk az otthonunkat, hogy megtaláljuk a családunkat

2014 januárjában egy egész estés film jelent meg, amely egy várandós, hajléktalan tinédzser által bejárt hihetetlen utat mutat be. Az egykori Disney-sztár az Adj menedéket című film főszereplőjeként az említett tinilányt alakítja, aki elszökik otthonról, mert ki akar törni kilátástalan életéből. A filmre jellemző az enyhén durva beszéd, a nehéz témák és helyenként az erőszak.

16 éves Apple-nek (Vanessa Hudgens) soha nem volt könnyű élete. Édesanyja egy drogfüggő prostituált, aki verbálisan és fizikailag is bántalmazza lányát. Apple jól ismeri az utcán, sikátorokban, motelekben zajló életet, de nem adja meg magát a sorsnak, ennél többet akar. Apple elfut az anyja elől az apjához, akit soha nem ismert, mivel még csak 19 volt az apa, amikor megtudta, hogy Apple anyja terhes. Az édesapának, Tomnak nagyon jó élete, szép családja van, sikeres bróker a Wall Streeten. Apple az alatt a néhány nap alatt, míg apjánál tartózkodik, rájön, hogy várandós. Kénytelen elhagyni az apja hazát, mert a szülői nyomás ellenére az életet választja (bár az abortusz szó nem hangzik el): meg akarja szülni a babát. Apple újra menekül, míg a lány balesete után szárnyai alá nem veszi McCarthy atya, a helyi kórház lelkésze. A terhes tinédzser lány úgy érzi, hogy apja is elutasította, és csak egy együtt érző idegen kínál számára reményteljes alternatívát. McCarthy atya felajánl egy lehetőséget a lánynak: egy menedéket terhes fiatal nők számára. Apple, látva a hasonló helyzetben lévő többi lányt, fokozatosan kezd kinyílni, egy család részeként érezni magát, hiszen az anyaotthonban megtapasztalja azt a szeretetet és támogatást, amire ő mindig is vágyott. A film egyik legmeghatóbb jelenete az, miután Apple babája megszületik, felkeresi őt az édesapja. Az új nagyapja ringatja unokáját, miközben könnyekig hatódva azt mondja a lányának: “Soha nem volt rá lehetőségem, hogy téged a karjaimba vehesselek.”

A film alapja igaz történet

A film alapja igaz történet

A filmet Kathy DiFiore ihlette, aki több menedékhelyet hozott létre, erős abortuszellenes üzenetet hirdet. Ron Krauss, a film rendezője írta a forgatókönyvet, mely igaz történeten alapszik: a DiFiore menhelyek, Kathy, a menhely vezetője és a főszereplő, Apple is létezik. A filmet New Yorkban, és New Jerseyben forgatták. Kathynek megjelent egy könyve a „Gimme Love, Gimme Hope, Gimme Shelter – The True Inspiration Behind the Movie Gimme Shelter” (Adj szeretetet, adj reményt, adj menedéket – az Adj Menedéket című film igazi inspirációja) című, amelyben megosztja évtizedes tapasztalatait. Munkája során kapcsolatba került Teréz anyával, akitől támogatást és bátorítást kapott. Kathy 1981 óta segít a nagybetűs élet előtt álló fiatal lányoknak az életüket megváltoztató döntésekben, nem hagyva őket a reménytelenségben, valamint segít a babáiknak, akik megérdemlik a lehetőséget, hogy megszülessenek.

Adj szeretetet, adj reményt, adj menedéket címmel jelent meg Kathy DiFiore könyve (balra); Kathy DiFiore szerepében Ann Dowd  (jobbra)

Adj szeretetet, adj reményt, adj menedéket címmel jelent meg Kathy DiFiore könyve (balra); Kathy DiFiore szerepében Ann Dowd (jobbra)

Kathy DiFiore, a várandós tinilányok számára létrehozott menedékház alapítója 1981-ben a saját New Jersey otthonát alakította ki az anyák és a babák számára. Jelenleg New Jerseyben négy ilyen menedékhelyet működtet, továbbá egy ötödik menedéket hajléktalan nők számára, akiknek szükségük van segítségre, hogy újra talpra álljanak, valamint egy 24 órán át hívható országos segélyvonalat is létrehozott.

A film hazánkban nem jelent meg DVD formátumban. A film előzetese angol nyelven itt megtekinthető:

Hivatkozás:
Az Adj menedéket c. film adatai az IMDB oldalán
Adj menedéketa film adatai
Kathy DiFiore menedékházai

  1. #1 by Erzsi on 2016. május 13. péntek - 23:36

    Egy ideje keresem ezt a filmet! Köszi az ajánlót! Azt lehet tudni, hogy a film Mo-on szinkronosan vagy feliratosvan van meg?

  2. #3 by Fecó on 2017. május 6. szombat - 22:40

    Ez nagyon nézhető film, mindenkinek ajánlom! Főleg kamaszoknak, akik keresik a helyüket, akik elhanyagolva, eldobva érzik magukat. Isten senkit sem hagy cserben!

  3. #4 by Tóth János on 2017. július 1. szombat - 23:01

    Ez az egyik legerősebb pro-life film, amit valaha láttam!

  1. Angolozzunk és mozizzunk ősszel is! | Köz-Hely Krónikák

Hozzászólás