Todd Burpo – Lynn Vincent: Igazából mennyország

Egy kisfiú megdöbbentő története a mennyországba tett utazásáról és csodálatos visszatéréséről

A mennyország kis szemtanújának történetéről két könyv jelent meg

A mennyország kis szemtanújának történetéről két könyv jelent meg

Rendhagyó módon most egyszerre két könyvet ajánlok. Mindkettőnek ugyanaz a szerzője, főszereplője és témája. Ezek az Igazából mennyország és az Igazából mennyország – gyerekeknek.

A nebraskai Imperial városkában járunk, napjainkban, ahol egy kétgyermekes család éli a mindennapi életét. Todd, a férj lelkipásztor a város wesleyánus gyülekezetében, emellett garázsajtó-szerelő vállalkozó, önkéntes tűzoltó és a helyi birkózócsapat edzője. Felesége, Sonja, a gyülekezet kórusának vezetője, valamint férje könyvelője. A családot szereti és megbecsüli a kisváros. A 2004-es év elég nehéz terheket ró a családra: a férj lábtörése, a vesekövekkel való küzdelme, a vállalkozása döcögőssége anyagi nehézségek elé állítják a családot, s lelkileg is megterhelő számukra ez az időszak. Mikor azt gondolhatnák, hogy vége a megpróbáltatásoknak, négyéves fiúk, Colton olyan beteg lesz, hogy sürgősségi műtéttel küzdenek az orvosok az életéért. Ez a négy éves kisfiú a felépülése után néhány hónappal azt állította, hogy a műtét ideje alatt elhagyta a testét, látta, amint az orvosok rajta dolgoznak, látta a szüleit várakozás, imádkozás közben, sőt a mennyországban is járt, ahol angyalok kara énekelt neki, ő Jézus ölében ült, és az általa soha nem is ismert Burpo család tagjaival is találkozott. Szülei nem tudták, mit is gondoljanak, mit tegyenek, ám Colton állításai mögött bizonyítékok álltak.

„Most viszont itt térdelt velem szemben a fiam, és meggyőződéssel teli gyerekhangján olyasmiket mesélt, amik nemcsak önmagukban voltak meglepőek, de egy az egyben megegyeztek a Szentírás szavaival, egészen a Jelenések könyvéből leírt szivárványszínekig, ami igazán nem óvodásoknak szánt anyag. És Colton csacsogás közben gyakran feltette nekem lelkipásztor apjának a kérdést: „tudtad, hogy…?” És erre én gondolatban így válaszoltam: Én tudtam, de te honnan tudod?” -97. oldal – A mennyország kis szemtanúja.

A könyv különlegessége, hogy nem egy regényíró által kitalált történet ez, hanem egy napjainkban élő valódi család valódi életébe és a négyéves kisfiúk mennyei élményeibe kaphatunk betekintést. Megindító történet, amely szól férfiakhoz, nőkhöz, felnőttekhez, gyermekekhez, hívőkhöz és kételkedőkhöz egyaránt. Az üzenet egyszerű: a mennyország igazából létezik! A 27 fejezet végén összefoglalják a bibliai idézeteket is. Itt bele lehet olvasni a könyvbe.

A történetet az édesapja, Todd Burpo írta le, de gyakran Colton saját szavait idézi, melyek üzenetet hordoznak a mennyország létezéséről. A könyv társszerzője, Lynn Vincent a New York Times bestseller írója, aki az elbeszélésekre és a drámai-szépirodalmi – igaz – történetekre specializálódott. Különösen szereti a hétköznapi emberekről szóló rendkívüli történeteket.

A gyerekkönyv illusztrációi Colton Burpo elmondása alapján készültek

A gyerekkönyv illusztrációi Colton Burpo elmondása alapján készültek

Ez a kétszáz oldalas regény 2010 novembertől egy évig vezette az amerikai (USA), valamint a kanadai sikerlistákat, 2011-ben megjelent magyar nyelven is, nálunk is bestsellerré vált. A világ bármely pontján, ahol ez a regény megjelent, keresni kezdték hívők, szkeptikusok egyaránt. Az emberek komoly érdeklődést tanúsítottak a dokumentumregény iránt: 2013 végéig több, mint 10 millió példány kelt el belőle, és több, mint 35 nyelvre fordították le. 2014 áprilisában a Sony Pictures kiadta a regénnyel azonos című filmváltozatot Greg Kinnear (Godsend, A család kicsi kincse) főszereplésével, Randall Wallace (A rettenthetetlen, A vasálarcos) rendezésében.

A könyvnek készült egy kisgyermekek számára szánt változat is, az Igazából mennyország – gyerekeknek című, mely szintén kapható magyar nyelven is. A kis Colton elmesélése alapján illusztrált gyönyörű képeskönyvben a kisfiú saját maga meséli el gyerektárasainak mennyei élményeit. A könyvben egy a szülőkhöz szóló levél is található, valamint a gyakran feltett gyermeki kérdések és válaszok mellett bibliai hivatkozások egészítik ki ezt a kiadványt is. A kisfiú mennyországba tett utazásának üzenete a gyermekek számára is csodálatos megerősítés: Jézus igazából nagyon-nagyon szereti a gyerekeket!

„Mi a gyermeki alázat? Nem az intelligencia hiánya, hanem a ravaszságé. A hátsó szándék hiánya. Egy értékes, röpke időszak, mielőtt elég büszkeségre vagy pozícióra teszünk szert, mielőtt még fontossá válna számunkra, mit gondolnak mások rólunk. Ugyanaz az elfogulatlan becsületesség szükséges ahhoz, hogy bemenjünk a mennyek országába, mint amivel egy hároméves gyerek ugrál boldogan az esővizes pocsolyában, birkózik nevetve a fűben egy kiskutyával, vagy hangosan odarikkant, hogy kilóg valami az orrunkból. A tudatlanság ellentéte ez, az intellektuális őszinteség, amivel hajlandók vagyunk elfogadni a valóságot, és mindent a nevén nevezni akkor is, ha ez nehéz.” – 103. oldal – Fények és szárnyak (XXI. Század Kiadó, Budapest, 2011)

Hírdetés
 1. #1 by betti@betti.hu on 2014. november 29. szombat - 16:01

  Én magam is megvettem, de nekem bevallom kissé csalódást okozott. Ebben a témában én egy színvonalasabb műre számítottam. Persze tudom 4 éves gyerek élményei alapján íródott, de a stílusát tekintve eléggé bárgyún hangzik. Azt egy kicsit furcsának találom, hogy csak a pozitívumok vannak kiemelve itt, hiszen van negatívuma is a könyvnek (stílus, szerkesztés), amelyekről az ajánló írója nem ír.

  • #2 by kozhely on 2014. november 29. szombat - 16:09

   Az alábbi két aloldalon (Filmajánló, Kezedbe ajánlom) nem kritikát írunk, hanem ajánlókat. Mindennek a pozitív oldalát akarjuk megmutatni, még annak is, ami nem feltétlenül nyerte el a tetszésünket. Nem kritizálunk, hiszen ami nekünk nem annyira tetszik, az másoknak tetszhet. A célunk egyszerű: kedvet akarunk csinálni a keresztény könyvek olvasásához, valamint a keresztény témájú filmek nézéséhez. Az ajánlók célja, hogy a hívő és nem hívő embereket, lehetőleg felekezetsemleges stílusban szólítsuk meg és hívjuk fel a figyelmüket bizonyos könyvekre, filmekre. Persze a honlapon szereplő ajánlók csak néhány műre hívják fel a figyelmet, ennél lényegesen több mű létezik, lényegesen több területről (pl. teológiai, egyházi zene, bibliai tanulmányok, elemzések, lelkigondozás, szociális munka, stb.). Szóval a nálunk olvasható ajánló nem más, mint csepp a tengerben, de hisszük, hogy ahhoz elegendő, hogy kedvet csináljunk.

 2. #3 by Gyula on 2016. november 3. csütörtök - 15:34

  Sziasztok! Ha valakit érdekel, most a Libriben a gyerekkönyv változat akciósan (ha jól emlékszem, 1000 Ft) kapható.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: