Szeretetnepper

magyar rövidfilm, 33 perc, 2012

Rendező: Scherer Zoltán, Király Márk
Narrátor: Gesztesi Károly
Főszereplő(k): Király Márk

Szeretetnepper - a kis költségvetésű, magyar gyártású keresztény film

Szeretetnepper – a kis költségvetésű, magyar gyártású keresztény film



A film egy testvérpár – egy maffiavezér és egy lelkész – történetét dolgozza fel nem mindennapi módon, a sztori az önzetlen szeretet mélységét mutatja be. Az intézetben felnőtt roma ikerpár eltávolodik egymástól, miután egyiküket beszippantja a helyi alvilág. Kis Corleone egyre agresszívabban tör a hatalomra, és minden eszközt megragad, hogy ő legyen a kerület ura, belülről azonban magány és félelem emészti. Fivére a helyi utcagyerekek körében végzett eredményes munkájával szerez hírnevet magának, és a családalapításon töri a fejét. Egy éjszaka azonban a két testvért a véletlen tragikus körülmények között sodorja egymáshoz: Kis Corleone lelkén két gyilkosság szárad, és nyomában vannak a rendőrök. Testvére egy pillanat alatt hoz mindkettejük életét megváltoztató döntést.

“Készült egy nagyon figyelemreméltó alkotás, amely kicsit kilóg a hazai filmes mezőnyből: színvonalas és üzenetében nagyon erős hatású” – vélekedett Gesztesi Károly színész, a Szeretetnepper című film narrátora.

Király Márk színész-rendező szerint minden adott volt a hitelességhez: például a filmben a Corleone jobbkezét játszó amatőr színész a valóságban is az ukrán maffia délvidéki főnöke volt, aki időközben keresztény hitre tért. Pécsett zajlott le a Szeretetnepper című magyar Keresztapa-film mozipremiere, amely a maga nemében igencsak sajátos alkotás, hiszen önmagában már az is meglepő, ha egy magyar film vulgarizmus és pornográfia nélkül képes bemutatni a hazai alvilágot, méghozzá erős hitelességgel. Az sem mindennapi persze, amikor egy maffiafilm végén a jó karakter áldozza fel magát azért, hogy megmentse egy velejéig romlott figura életét. No meg az sem túl megszokott, hogy a pozitív hős történetesen egy hívő roma férfi.

„A film alapjául egy igaz történet szolgált, amely egy testvérpárról szól, és vagy tíz éve foglalkoztat, hogy miként lehetne ezt Magyarországon megfilmesíteni” – meséli Király Márk színész, a film főszereplője és egyik forgatókönyvírója. „Az csak lendített a dolgon, hogy az eredetileg amerikai történet magyar adaptációjában romák lettek a főhősök, mivel ez nagyon is aktuális téma ma Magyarországon. Én is roma vagyok, és a megtérés állította helyre az életemet. Szívemből jövő a történet.” – mondja Király Márk, a főszereplő, aki egyben a Hit Gyülekezete egyik roma közösségének vezetője is.

Ez egy magyar kis költségvetésű film, nem várhatunk tőle látványos effekteket és bravúros alakításokat, ennek ellenére a film látványos és magával ragadó és mély üzenetet ad át.

A film Magyarországon nem jelent meg DVD-n. Online itt megnézhető:

Hivatkozás:
Keresztény mozi
Rendhagyó film a magyar alvilágról
A Szeretetnepper című film adatai a port.hu oldalon
Király Márk

  1. Hozzászólás

Hozzászólás