A viskó

Eredeti cím: The Shack
amerikai filmdráma, 132 perc, 2017

Rendező: Stuart Hazeldine

Főbb szereplők:
Papa – Octavia Spencer
Mack Phillips – Sam Worthington
Nan – Radha Mitchell
Jesus – Avraham Aviv Alush
Sarayu – Sumire Matsubara

visko_kollekcio

Aki úgy érzi, hogy Hollywood nem törődik a keresztényekkel, s általában nem foglakozik a keresztény témájú filmek gyártásával, annak most kellemes csalódásban lesz része, különösen ami a látványt és a szereposztást illeti.

A film William Paul Young népszerű és azonos című regényén alapszik. A történet Amerika északnyugati részén játszódik, főszereplője Mackenzie Allen Philips, aki három gyermek édesapja. Mack spirituális útjáról szól a film, akinek legfiatalabb gyermekét, Missyt elrabolták és meggyilkolták, miközben ő két idősebb gyermekét mentette ki a folyóból. Macket marcangolja a bánat, a bűntudat és a harag, amely nagy része Istenhez szól. A családi tragédia után Mack mély depresszióba kerül, s elveszíti hitét. Bár Mack feldolgozta nehéz gyermekkorát, hogy szerető férj és apa legyen, ragaszkodik a gyermekkorában az apja által elkövetett igazságtalanságok, valamint kislánya gyilkosának megbüntetéséhez is, hiszen nem tud továbblépni, megbocsájtani. Egy napon azonban egy rejtélyes levelet kap, amely az oregoni vadon mélyen elhagyott viskóba hívja őt. Felkavarja az üzenet, hiszen az az elhagyatott viskó a levélben megjelölt találkozó helyszíne, ahol évekkel korábban megtalálták Missy összeszaggatott, véres piros ruháját, amit eltűnésekor viselt. Kétségei ellenére Mack elutazik, hogy találkozzon a levél titokzatos írójával. Anélkül, hogy feleségét, vagy két idősebbik gyermekét beavatná, elviszi barátja autóját és egy fegyvert, azt gondolva, hogy talán maga a gyilkos hívta a találkozásra.

visko2

Gyilkos helyett egy melegen hívogató kedves helyet talál, ahol Papa (felesége így nevezi Istent), Jézus és Sarayu szeretetteljesen fogadják őt, szabadon tehet bármit: pihenhet, segíthet a Papának kenyeret gyúrni, Sarayuval dolgozhat a kertben, vagy Jézussal töltheti az idejét. Isten nő alakjában jelenik meg Macknek, aki még érzelmileg nem áll készen arra, hogy más módon lássa az Urat. Ezen a különleges hétvégén az Atya, a Fiú és a Szentlélek segítséget nyújt Mack lelki sebeinek gyógyulásban. Ezen az élményen keresztül Mack olyan fontos igazságokat talál, amelyek megváltoztatják tragédiája megértését és örökké megváltoztatják életét.

A viskó c. film alapja William P. Young keresztény kanadai regényíró bestsellere, melyet 2007 -ben adott ki maga a szerző néhány barátjával. 2008 júniusáig egymillió példánya kelt el, sőt a New York Times első számú bestsellere volt 2008 júniusától 2010 elejéig, 70 héten át. Azóta még két regény jelent meg, melyek ezen alapszanak. Az egyik A viskó napról napra, melynek segítségével a regény kedvelői annak lehetőségét kapják meg, hogy ne csupán egy hétvége erejéig időzzenek a viskóban, hanem az év minden napján ellátogassanak oda, hogy újra találkozzanak Mackkel és Papával, Jézussal és Sarayuval. A 366 üzenet A viskóból származó idézetekre épül, amelyek a regény szerzőjétől származó és gondolatokat serkentő imákkal, őszinte vallomásokkal egészülnek ki. A másik C. Baxter Kruger: A viskó – lapról lapra: Amit a Viskóról és a szerzőjéről mindig is tudni akartál! című regénye. Kruger, A Viskó régi rajongója és a szerző jó barátja, rámutat arra, hogy miért lelkesedik világszerte olyan sok ember ezért a regényért. A Viskó – lapról lapra előszavában William P. Young így ír erről: „Baxter Kruger lenyűgözi az olvasót briliáns elméje és alkotó tehetsége különleges együttesével, ahogyan egyre mélyebbre vezeti A Viskó csodálatos, áhítatos és lehetőségekkel teli világába.”

A film Magyarországon már megjelent DVD-n is. Online megnézhető.
Hivatkozás:

A viskó című film adatai a port.hu oldalon
A viskó című film adatai az imdb.com oldalon
– A könyv adatai az Immanuel Alapítvány oldalán

  1. #1 by Isti on 2017. június 9. péntek - 23:50

    Elég merész vállalkozás volt épp erről ajánlót írni. Szerintem vannak benne hibák, számomra túlságosan didaktikus és giccses.

  2. #2 by Isti on 2017. június 9. péntek - 23:51

    Úgy értem, hogy a film didaktikus és giccses, nem az ajánló. 🙂 Amúgy egyszer nézhető a fim.

  3. #3 by ksksklsks on 2017. július 5. szerda - 22:29

  4. #4 by H. Kata on 2017. augusztus 27. vasárnap - 14:34

    A könyv jó, de nekem az egész nagyon amerikai, nem tudok vele azonosulni.

Hozzászólás