Brendan Powell Smith: Építsük meg a Bibliát! – Karácsony

Lehet-e apró dolgokból nagyot alkotni? Összekapcsolódhat-e a játék és a tanulás? Hogyan lehet gyermekeink elé varázsolni játékosan a bibliai történeteket? Mi lehet a közös a Bibliában és a Legóban? Nos, elárulom: Brendan Powell Smith tudja a válaszokat. Az Építsük meg a Bibliát! – Karácsony (Nagy történetek kis darabokból) című könyv ötlete és a jelenetek megépítése ettől az amerikai fiatalembertől, Brendan Powell Smith-től származik, aki színész és író, legismertebb alkotása a Legóból épített Téglatestamentum (http://www.thebricktestament.com/).

Brendan Powell Smith: Építsük meg a Bibliát! - Karácsony (Nagy történetek kis darabokból) - Elefánt és Kastély Kiadó, 2007.


Szerzője egy vasárnapi iskola intendánsának második fia, saját meghatározása szerint ateista. Az, hogy bibliai történetekkel foglalkozik, annak gyökerei nagyrészt vallásos neveltetésében kereshetők. Az utóbbi években idejének nagy részét azzal töltötte, hogy bibliai történeteket épített meg LEGO darabokból – több, mint százat. Munkájáról a nemzetközi sajtóban is lehetett beszámolókat olvasni, többek között a Time-ban, a People magazinban,az Entertaintment Weekly-ben, a Church Times-ban vagy a Bible Review-ban. Először csak a honlapján (http://www.thereverend.com/) mutatta be a munkáit, de akkora volt a sikere, hogy elkezdte könyv formájában is kiadni az egyes történeteket. Eddig négy történetfüzér jelent meg könyv alakban is: A Karácsonyon kívül a Tízparancsolat, a Fejezetek a Teremtés Könyvéből, valamint a Téglatestamentum.

"És monda az angyal nékik: Ne féljetek, mert ímé hirdetek néktek nagy örömet, mely az egész népnek öröme lészen: Mert született néktek ma a Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában. Ez pedig néktek a jele: találtok egy kis gyermeket bepólyálva feküdni a jászolban." Lukács 2, 10-12.


A Téglatestamentum a legnagyobb, legteljesebb illusztrált Biblia a világon, több, mint 3600 illusztráció segítségével mesél el a szerző több, mint 400 bibliai történetet. Műve egyemberes, folyamatos munka, amelyet egymaga épített és fényképezett. A Téglatestamentum az eredeti, angol nyelvű megjelenése után már kapható német, japán, koreai, svéd, dán nyelven.

"Amikor pedig megszületik vala Jézus a júdeai Bethlehemben, Heródes király idejében, ímé napkeletről bölcsek jövének Jeruzsálembe, ezt mondván: Hol van a zsidók királya, aki megszületett? Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és azért jövénk, hogy tisztességet tegyünk néki." Máté 1,1-2


A szerző eredeti ötletének köszönhetően az Építsük meg a Bibliát! – Karácsony c. könyvet olvasva különleges, egyedülálló módon ismerjük meg Jézus születésének történetét. A bájos, színes könyvben az alkotó az eredeti bibliai szöveget használja, s mivel egy oldalon 1-2 mondat szerepel, a szöveg jól érthető a kicsik számára is.

"Ekkor Heródes látván, hogy a bölcsek megcsúfolták őt, szerfölött felháborodék, és kiküldvén, megölete Bethlehemben és annak egész környékén minden gyermeket, két esztendőstől és azon alól, az idő szerint, amelyet szorgalmasan tudakolt a bölcsektől." Máté 2,16


Nem mondok újat azzal, hogy a Biblia megszámlálhatatlanul sok mű ihletője. A Legót pedig mindenki ismeri és szereti, ám a játékelemek új értelmezést kapnak, amikor a rendőrfigurát a pásztorok egyikeként látjuk viszont. Csak a Lego elemeit használja fel munkáihoz, tehát olyan elemekből gazdálkodik, amelyekből a gyermekszobákban repülőteret, tűzoltóállomást, robotot, vagy házat építenek, ám az egyes elemeknek megváltozik a funkciója. Így lesz az eredetileg házoszlopnak szánt plasztikcsőből vándorbot, vagy az áttetsző, kicsi piros építőelemekből – amelyek eredetileg féklámpák voltak a rendőrautón – vérfolt a Heródes által legyilkoltatott csecsemők alatt a földön. Mivel a jeleneteket egyszerűen alkotta meg a szerző, ezért ha Legós dobozunk mélyére ásunk, mi magunk is megépíthetjük kedvelt bibliai történeteinket.

  1. #1 by Jáki Kata on 2013. december 10. kedd - 09:13

    Hát ez nagyon jó! Eddig erre nem is gondoltam! Micsoda egyszerű ötletekből alkotnak nagyot az emberek! Köszi a figyelemfelkeltést, jó könyv lehet!

  2. #2 by Z. on 2017. május 16. kedd - 14:50

    Állítólag a szerző ateista. az elmúlt néhány évben jelent meg még több LEGOtörténetes, bibliai témájú könyve

  3. #3 by Beus on 2017. június 3. szombat - 10:56

    En most az oromhir magazinban lattam legobol epitett bibliai torteneteket. Azt hittem, ez valami uj otlet, de ezek szerint innen merithettek az otelet.

  1. Együtt karácsonykor | Közhely krónikák

Hozzászólás