Színes fátyol

Eredeti cím: The Painted Veil

színes, magyarul beszélő, kínai-amerikai romantikus dráma, 125 perc, 2006

Rendező: John Curran
Író: William Somerset Maugham
Forgatókönyvíró: Ron Nyswaner
Zene: Alexandre Desplat

Főbb szereplők:
Kitty Fane – Naomi Watts
Walter Fane – Edward Norton
Charlie Townsend – Liev Schreiber

Szinesfatyol

A Színes fátyol című film két feldolgozásának plakátja.

1920-ban, Angliában egy középosztálybeli bakteriológus, Walter Fane és a felső osztálybeli Kitty házasságot kötnek. Walter szerelmes Kittybe, de a nőnek mindössze az a célja, hogy minél távolabb kerüljön anyjától. A férfi hiába győzi meg az akaratos Kittyt, hogy házasodjanak össze, s hagyja el London forgatagát, továbbra is csak a munkájának él, elhanyagolja nejét. Sanghajban Kitty parázna kapcsolatot kezd egy diplomatával. Amikor Walter felfedezi hűtlenségét, a düh és bosszú vezérli: egy távoli kínai kolera sújtotta faluba indul feleségével. Ez a kritikus pontja az erkölcsi és érzelmi utazásnak, mely a két főszereplő karakterfejlődésének kezdete. A távoli borzalmak helyszínén Kitty is csatlakozik a munkához, a férj és feleség pedig egyre közelebb kerül egymáshoz.

A politikai és kulturális különbségekről és irreális elvárásokról szól a Színes fátyol című film. A történet egy magával ragadó mese, amelyben a hűtlenség és a bűntudat hajójára szállva vagyunk részesei az érzelmi utazásnak. Egy brit orvos küzd hősiesen a kolerajárvánnyal egy kis kínai faluban, miközben egy szerelem nélküli házasságban él a hűtlen feleségével. A film egy történet az árulásról, bosszúról, fájdalomról, megbocsátásról és újrakezdésről, sőt egy igen szemléletes ábrázolása egy bajban lévő házasságnak. Azonban a film nem pusztán egy szerelmi történet, jóval több ennél: az egymásért, a kapcsolatért való küzdelem bemutatása, ezen felül pedig egy orvos nem mindennapi áldozatkészsége, elhivatottsága is elénk kerül.

John Curran, a rendező látványos, különleges helyszíneket mutat be, valamint sikeresen fenntartja a feszültséget a film alatt. Ron Nyswaner, a forgatókönyvíró az alázatra és növekedésre fekteti a hangsúlyt. A zene Golden Globe-díjas, Alexandre Desplat-tól.

A film hazánkban megjelent DVD formátumban. A film előzetese itt megtekinthető:

Ismert és említésre méltó egy másik feldolgozás is 1934-ből, a Színes fátyol c. film fekete-fehérben. A főszerepben Greta Garbo, Herbert Marshall látható. A 2006-os változatban Naomi Watts és Edward Norton nyújt felejthetetlen alakítást.

„A lassan folydogáló víz a mulandóság melankolikus érzését keltette fel a lélekben. Minden elmúlik, gondolta Kitty, elmúlik nyomtalanul. Az emberek olyanok, mint a vízcseppek ebben a folyóban, s oly közel egymáshoz s mégis oly távol egymástól, névtelenül folynak-folydogálnak a mulandóság óceánjába. Ha minden oly rövid ideig tart és oly keveset ér, mi értelme van annak, hogy az emberek oly túlzott fontosságot tulajdonítanak a mindennapi élet dolgainak, s oly boldogtalanokká teszik magukat és egymást?” William Somerset Maugham: Színes fátyol (1925), 133. oldal, LIV. fejezet

Mindkét film forgatókönyve az 1925-ös, azonos című Somerset Maugham regényből származik. William Somerset Maugham (Párizs, 1874 – Nizza, 1965) angol regényíró, elbeszélő és drámaíró. Munkáit a világos stílus, a változatos helyszínek és az emberi természet alapos ismerete jellemzi.

Hivatkozás:

– A film adatai a port.hu oldalán
– A film adatai az IMDB oldalán

Hírdetés
  1. #1 by Erzsi on 2016. május 13. péntek - 23:40

    Ezt is rég keresem! Jó film és tényleg nem nyálas! Én olvastam a könyvet és az szerintem nem olyan nagy szám, mint a film. Mondjuk én csak a 2006-os változatot láttam, de szívesen megnézném a Greta Garbosat is. Az beszerezhető valahol?

    • #2 by kozhely on 2016. május 15. vasárnap - 19:01

      Videomegosztókon nem találtuk a Greta Garbó-féle változatot, de állítólag DVD-n megvásárolható. Egy biztos: a két filmváltozat vége merőben eltérő (az egyik film rendezője nem követte a regényt).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: