Festina Lente István: Kis köpeny könyv

Köpenyemet, melyet Troászban Kárposznál hagytam, hozd el!
2Timóteus 4, 13

Sokan úgy gondolják, hogy a keresztények humortalan, sótlan emberek, akik számára a mosoly is bűn. Ez a könyv ékes bizonyítéka annak, hogy a humor a keresztény ember életének nem csupán része, de éltető eleme. „A humor a méltóság támasza, általa a szellem védekezése alkotó energiává válik.” – fogalmaz a szerző, aki a humorban nem ismer tréfát. Tehát vegyük fel a torzító szemüveget és kacsintsunk az Ige mögé!

Pál apostol hűséges tanítványát, Timóteust arra kéri, hogy köpönyegét vigye utána. Ez az egyszerű, köznapi kérés mégis képes arra, hogy elgondolkodtasson minket, embereket a mögöttes tartalomról. Képesek vagyunk több bibliaórát vagy órákon át tartó vitát, mély tartalmat tulajdonítani ennek a mondatnak, előadásokat építeni az Ige olvasása közben eszünkbe jutó különlegesnek vélt gondolataik köré.

Megjelent a Harmat Kiadónál, 2006-ban

Megjelent a Harmat Kiadónál, 2006-ban

A könyv olvasása során előkerül a vizsolyi református templom szőnyege alól elősepert oltalomzsoltár, Árpádházi Szent Margit latin nyelvkönyve és legfőképp a hittanórai zizi. Sőt, azt is megtudhatjuk az Ige kapcsán, hogy miért küldjünk esőkabátot a Szaharába. A Carmina Buranán, svéd gyermekversen, hittan óravázlaton, prédikációkon, asztali beszélgetéseken keresztül kalandozunk a stílusok között, s nevethetünk ennek az egyetlen igeversnek a félremagyarázásain. A könyvben felsorakozó felekezeti különbözőségek arra mutatnak rá, hogy tanuljunk meg saját magunkon nevetni és a másikat elfogadni.

Ez a legszórakoztatóbb könyv, ami valaha a hazai keresztény irodalomban megjelent. Igazi gyöngyszem! Az igényes, humoros írásokhoz Lente István képzőművész-szerző – az Adrian Plass naplók illusztrátora – készítette az illusztrációkat.

„Így írtok ti”- juthat eszébe az olvasónak Karinthy, s valóban, ez a könyv akár azt az alcímet is viselhetné, hogy “Így prédikáltok ti”, hiszen görbe tükröt tart a történelmi egyházak, a karizmatikus kisegyházak, a misszionáriusok és keresztény önmagunk elé. A könyvben szereplő harmincnyolc írás mindegyike garantáltan mosolyt varázsol az arcunkra. Egy dolgot azért tartsunk észben: Köpenyzsebünkben ott lehet a Szentírás, de Istent nem vághatjuk zsebre.

Hírdetés
  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: