Üdvözítő utak

Eredeti cím: Arranged
színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 90 perc, 2007

Rendezők: Diane Crespo és Stefan C. Schaefer
Forgatókönyvírő: Stefan C. Schaefer

Főbb szereplők:
Rochel – Zoe Lister Jones
Nasira – Francis Benhamou

A film a muszlim Nasira és az ortodox zsidó Rochel barátságát, két kultúra találkozásást mutatja be

A film a muszlim Nasira és az ortodox zsidó Rochel barátságát, két kultúra találkozásást mutatja be

Ez az alacsony költségvetésű alkotás egy kedves kis gyöngyszem, egy szép független film néhány igazán csodálatos üzenettel a barátságról és a hagyományról. A film mulatságos pillanatokkal szórakoztatja a nézőt, kulturálisan provokatív témájával kiemelkedik a hasonló témájú mozik közül. Már-már dokumentumfilmes hitelességgel mutat be két kultúrát, s korunkban a különböző vallások társkereső gyakorlatát. A rendezők a családi kötelezettségekre összpontosítanak.

Két, húszas évei elején járó friss diplomás pedagógus egy állami iskolában, Brooklynban kezd dolgozni. Reklámfilmet lehetne forgatni ott a világbékéről, hiszen az iskola egy mini ENSZ: mindenféle nemzethez, kultúrához tartozó diák jár oda. Nasira Khaldi egy fejkendőt viselő, szíriai származású muszlim, Rochel Meshenberg egy ortodox zsidó tanítónő, akik egyre több időt töltenek együtt, távol a munkától, s rájönnek, hogy sokkal több a közös bennük, mint azt először feltételezték. Nagyon is hasonló kérdések foglalkoztatják a két fiatal nőt: a szülői nyomás és a hagyományok, hogy kihez mehetnek majd feleségül. Boldogságuk abban rejlik, hogy megfeleljenek a szokásoknak, engedelmeskedjenek a szüleiknek? Rochel és Nasira hajlandó részt venni ebben a folyamatban, amiről úgy érzik, hogy értelmesebb, mint a véletlen randi. Mit sem törődve a vallási sztereotípiákkal, a film bemutat két modern fiatal nőt, akik komolyan veszik a hitüket, bár belül lázadnak a kötöttségek ellen. A hagyományok azonban megkerülhetetlenek.

A szerényen öltözött új tanárok nem állnak kollégáik érdeklődésének középpontjában, mégis mindenki kíváncsi rájuk. Sok a tévhit velük kapcsolatban, sok kihívással kell emiatt a világi életben szembesülniük, mint pl. az elképesztően érzéketlen iskolaigazgatóval, aki szüntelenül kampányol, hogy felszabadítsa, modernizálja a két fiatal nőt.

„Mondd csak, a hagyomány miért egyenlő a butasággal? Mitől értéktelenebb vagy értelmetlenebb annál, mint hogy a többi tanár a horoszkópját olvasgatja ebédnél?” – fakad ki Rochel az igazgatónő egyik provokációjakor.

Az alkotás több fesztiválon kiérdemelte a filmes szakma elismerését

Az alkotás több fesztiválon kiérdemelte a filmes szakma elismerését

Hiába van meg a nyitottság a két fiatal lányban, az ellentétek a két kultúra, illetve a két család között hamarosan megmutatkoznak. Rochel édesanyja retteg, hogy mit fog szólni a környezete, ha megtudja, hogy a lánya egy muszlim nővel barátkozik, kihatással lesz a házassági esélyeire. Nasira családja ennél elfogadóbb.

Rochel szülei hagyománytisztelők, akik úgy vélik, hogy egy zsidó nő számára az érvényesülést anyagi és társadalmi szempontból is a jól megválasztott parti biztosítja. Ennek elérésében a sadchen, azaz a házasságközvetítő játszik jelentős szerepet. Rochel előtt néhány fájdalmasan kínos első találkozás áll „szép jövő előtt álló, jó zsidó családból származó” férfiakkal. Nasira apja is követi a hagyományos partnerkeresést: a lánynak apja régi, faragatlan barátjával kell találkoznia, s tudja a lány, hogy apja a jóval idősebb férfit szemelte ki jövendőbelijeként. A lányok a kellemetlen randevúk után végül párra találnak úgy, hogy a hagyománynak sem fordítanak hátat.

A filmet 17 nap alatt forgatták Brooklynban és New Jersey-ben. Az alkotás sok fesztiválon részt vett, több helyen kiérdemelt szakmai elismeréseket, valamint a közönség díját. A teljesség igénye nélkül a Berkshire Nemzetközi Filmfesztiválon, a Brooklyn Nemzetközi Filmfesztiválon, a Miami Zsidó Filmfesztiválon is elismerték a filmet.

A film Magyarországon nem jelent meg DVD-n. Online megnézhető.

Hivatkozás:
Az Üdvözítő utak c. film adatai
A film hivatalos weboldala

Hírdetés
  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: