Az öregember és a gyerek

Eredeti címe: Le vieil homme et l’enfant

fekete-fehér francia dráma, vígjáték, 90 perc, 1967

Rendező: Claude Berri

Főbb szereplők:
Pépé – Michel Simon
Mémé – Luce Fabiole
Claude Langmann – Alain Cohen

mi ketten

A film az egyre növekvő kölcsönös szeretet történetét meséli el.

Párizsban indul a történet, 1944-ben, ahol egy nyolcéves zsidó kisfiút és családját ismerhetjük meg. A család próbál észrevétlen maradni, nem felhívni magukra a figyelmet, ám a fiúk, Claude folyton bajba kerül a csínytevései miatt, ezzel bajba sodorva családját.

Egy napon a család katolikus barátja előáll egy javaslattal: a fiúnak tanítsák meg a Miatyánkot, a gyerek nevezze magát katolikusnak, kapjon egy új vezetéknevet a háború végéig. Claude szülei beleegyeznek, majd vidékre küldik gyermeküket, hogy ott töltse a háború hátralévő részét katolikus barátjuk idős szüleinél.

Claude mindvégig elhallgatja zsidó származását, ám több ízben a zsidókkal kapcsolatos kérdéseivel mintegy provokálja a zsidókat szidalmazó antiszemita öreget. Pépé „másokkal” szembeni előítéleteit (zsidók, feketék, cigányok) nem rejti véka alá. A morgós öregember folyton a BBC adását hallgatja kutyája, Kinou társaságában. Claude ártatlanul megkérdőjelezi az öreg bárgyú állításait, rámutatva például Pépé orrának méretére.

mi ketten1

Claude és Pépé története egy kedves, szelíd mese.

Claude, akit még nyolc esztendős korában is kanállal etetett az anyja, fokozatosan egyre függetlenebbé válik, kinyílik, megérik a friss vidéki levegőn. A rosszcsont kisfiúnak és a morgós öregembernek a barátságáról szól ez a film. Sőt, többről: e szelíd mese két főszereplője között van egy tagadhatatlan kötés. Pépének nincs unokája, a kisfiú a vágyott unokát pótolja az öreg számára. A film az egyre növekvő kölcsönös szeretet történetét meséli el.

Ez a fekete-fehér francia alkotás egy igazán szép, érzelmes emlékezés a háborúról, gyermekszemmel. Claude Berri a rendező és forgatókönyvíró. Ez a kedves, finom humorú film kiváló a gyermekek számára is, hiszen nem tartalmaz erőszakos képeket a háborúról. Az öreget a nagy színész, Michel Simon játssza, utolsó szerepeinek egyike ez.

A film Magyarországon nem jelent meg DVD-n.

Hivatkozás:
Az öregember és a gyerek az IMDB-n

Hírdetés
 1. #1 by Petya on 2016. május 28. szombat - 22:14

  Hol lehet manapság ilyen régi, fekete-fehér filmeket beszerezni?

 2. #2 by Fecó on 2017. május 6. szombat - 22:39

  Már nem lehetett a filmet megnézni a linkre kattintva. 😦 Elég régi film, hol lehet hozzájutni, megnézni? Nagyon érdekelne.

  • #3 by kozhely on 2017. május 7. vasárnap - 14:42

   Sajnálom, hogy már nem elérhető a film, mert valóban nehezen lehet hozzájutni. Gyűjtőknél, filmes archívumokban érdemes érdeklődni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: