Történeteink

A Történeteink című könyv a „Senki sincs itt véletlenül” (Lakók és munkatársak történetei a KIMM Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonból) című kötet második részének tekinthető. Itt is a terápián részt vett, gyógyult szenvedélybetegek vallomásait, bizonyságait, terápiazáró önértékelését olvashatjuk. Ennek a kötetnek az előzőhöz képest az az érdekessége, hogy itt a megszólalók fotóival és életképekkel teszik személyesebbé a történeteket. Negyed századnyi rehabilitációs munkába pillanthatunk be az elénk tárt történeteken keresztül. Huszonöt év törődését, szakmaiságát, szeretetét – stílusosan – 25 bentlakó írásán keresztül mutatja be a szerkesztő, Szűcs Teri. Ez a gyűjtemény is arról szól, hogy lehetséges a változás, hogy a legnagyobb mélységből is ki tud hozni Isten!

A Kálvin Kiadónál 2012-ben jelent meg a kiadvány

A Kálvin Kiadónál 2012-ben jelent meg a kiadvány

Sokszor szívszorító volt a kötetben szereplő önvallomásokat olvasni, de a legmélyebben az egyetlen nő, Tímea története marja az ember szívét, aki ezt írta:

Két abortuszom volt, a második egy 24. héten megszakított terhesség, amely során világra (vagyis „halálra”) kellett hoznom a magzatomat. Éjjel belopóztam a nővérszobába, és egy fiatal nővért spanglival „lefizetve” elértem, hogy megmutassa a halott magzatot. Elővette egy mélyhűtőből, vesetálban feküdt, és rá volt írva, hogy lány, 500 gramm… Ez egy olyan élmény volt, amelyet képtelen voltam józanul feldolgozni, és egyre többet és többet használtam. (…) Tudtam, hogy a szüleim is kezdtek belebetegedni abba, hogy nem fogadtam el a segítségüket és végig kellett nézniük a lassú pusztulásomat, hiszen már csak csont és bőr voltam, önmagam árnyéka, egy végtelenül magányos, szomorú lény.

Nem lehet általánosítani, nem mondhatjuk, hogy csak a csonka családban felnőtt gyerekek kerülnek kapcsolatba drogokkal, vagy hogy ez csak a tehetős családból származó fiatalokra jellemző. Nincs képlet, mert bárki belekerülhet a drogok nyújtotta élvezetek csapdájába. De mégis hogyan kerülhet egyáltalán valaki kapcsolatba a drogokkal és ki lehet-e ebből az ördögi körhintából szállni? A Történeteink című könyv alapján – úgy érzem – így foglalható össze az előbbi kérdésre a válasz:

Kíváncsiság. Lazulás. Pénz. Bulik. Cigi. Pia. Csajok. Siker. Lázadás. Lógás. Verekedés. Balhék. Lejmolás. Zsebelés. Lopás. Rongálás. Kocsifeltörés. Betörés. Rablás. Drogkereskedés. Rendőrség. Házkutatás. Kudarc. Gyógyszerek. Szipuzás. Speed. Hallucinogének. Kokain. Heroin. Havonta. Hétvégenként. Naponta. Rákattanás. Leépülés. Csövezés. Hazugságok. Fecskendő. Túladagolás. Elvonó. Rehab. Visszaesés. Igéretek. Fájdalom. Bűntudat. Segítég! Ráckeresztúr. Terápia. Közösség. Múltfeltárás. Remény. Változás. Isten. Újjászületés. Kegyelem. ÉLET.

Amikor beléptem az otthonba nem arra számítottam, ami fogadott. Megláttam, hogy itt ugyanolyan emberek vannak, mint én. Feltűnt az emberek kedvessége, mert a kinti agresszív életemben ilyen nem létezett. Volt egy érzés, ami nagyon sokszor elfogott, de nem tudtam mi az. Ez a szeretet volt. (Frodi)

  1. Megtérés történetek | Köz-Hely Krónikák

Hozzászólás