Philomena – Határtalan szeretet

Eredeti cím: Philomena

színes, magyarul beszélő, angol filmdráma, 98 perc, 2013

Rendező: Stephen Frears
Író: Martin Sixsmith

Főbb szereplők:
Philomena Lee – Judi Dench
Martin Sixsmith – Steve Coogan

A film egy fiát kereső édesanya történetét meséli el

A film egy fiát kereső édesanya történetét meséli el

Írországban él Philomena Lee, aki 50 éve született fia, Anthony keresésére indul 2004-ben. A Philomena (- Határtalan szeretet) című film egy fiát kereső édesanya történetét meséli el, akitől az apácák elvették és eladták gyermekét. Martin Sixsmith újságíró segítette őt a keresésben. A történetet az újságíró a Philomena Lee elveszett gyermeke (The Lost Child of Philoména Lee) című könyvében megírta, ebből készült a film forgatókönyve. A 2009-ben kiadott könyv nyomán számtalan ír nő és gyermek tárta fel saját hasonló történetét.

A megtörtént esetet feldolgozó filmben 1952-ben a tizenéves Philoména terhes lesz, anyja kitagadja, így Roscreaban, egy írországi kolostorban szüli meg kisfiát. Évekig rabszolgamunkát végez a zárda mosodájában sok sorstársával együtt. Ez is része a bűnhődésnek és annak kártérítésnek az apácák felé, akik levezették a szülést és „nevelik” a megszületett gyermeket. A lányok számára megengedett volt, hogy a gyerekeikkel napi egy órát töltsenek, és alá kellett írniuk a szerződést, hogy soha nem keresik majd gyermeküket. Ezek a börtön szigorúságú kolostorok azok, ahová a szégyentől szenvedő szülők száműzték „rossz” lányaikat. Az apácák pedig az anyjuktól erőszakkal elválasztott gyerekek ezreit adták el gazdag, főleg amerikai szülőknek. Ezekben a zárdákban zajló leányanya sorsokba tekinthetünk be még A Magdolna nővérek c. filmen, és egy Joni Mitchell dalon keresztül is.

Martin Sixsmith, a BBC egykori külföldi tudósítója félelmetesen rideg, arrogáns, cinikus és ateista, akit politikai okokból igazságtalanul menesztettek, szabadúszó újságíró feladatokra kényszerül. Egyszer csak belebotlik a mélyen hívő Philomena történetébe, ami nem hagyja nyugodni háborgó igazságérzetét. Martin rábeszéli a kezdetben vonakodó asszonyt az együttműködésre: nyomozzanak együtt. Amikor ellátogatnak a zárdába, hűvösen tájékoztatják őket, s megtagadnak minden segítséget arra hivatkozva, hogy az összes irat elpusztult a tűzben. Az újságíró mégis nyomra akad és elkezdődik a szövevényes szálak kibogozása. A film a generációs, vallási és intellektuális különbségeket leküzdő furcsa páros útját követi, amelynek során megrázó jelenetekben és komikus helyzetekben sincs hiány. Kiváló színészi alakítások, látványos operatőri munka, finom humor jellemzi a filmet. Ez a film igazán sokszínű. Egy komikus road movie, egy oknyomozó történet, egy drámai hit-és önvizsgálat, a szülő-gyermek összetartozás halk sikolya. A filmről nem mondható el, hogy egyházellenes, ám érzékelhető egy indirekt társadalom- és egyházkritika. A néző érzékeit és figyelmét igénybe veszi: hol sírunk, hol nevetünk, hol a cinikus újságíróval azonosulunk, hol az idős asszonnyal. Philomena az egyház embertelen bánásmódja ellenére hű marad hitéhez, nem is ítélkezik senki felett. Sixsmith viszont nagyon dühös a képmutató apácákra, ő mondja ki, ami a nézők sokaságában megfogalmazódik: hogyan lehet egy ilyen bűnt megbocsátani? Az ír katolikus egyház tette nem hagy senkit közömbösen, ám azt csodálatos látni, hogy Philoména ahelyett, hogy ellenséges lett volna velük, képes volt megtalálni a békét és a megbocsátást.

Philomena Lee története filmen és könyvben

Philomena Lee története filmen és könyvben

A ma 82 éves Philomena Lee, a Philomena – Határtalan szeretet kapcsán, a hirtelen jött népszerűséget arra használja, hogy gyermeküket vagy szüleiket kereső más családokon segítsen. Az asszony az ír Adoptációs Jogok Szövetségével (Adoption Rights Alliance – ARA) karöltve kezdeményezte a Philomena Projektet, melynek célja, hogy lépésre kényszerítse a dublini kormányt az elhallgatott örökbefogadásokkal kapcsolatban. A szervezet véleménye szerint legalább 60 ezer örökbefogadott gyermek és legalább ugyanennyi szülő keresi vér szerinti hozzátartozóját, de fennakad a bürokrácián. – írja az infovilag.hu.

A film Magyarországon megjelent DVD-n. A film előzetese itt megnézhető:

Hivatkozás:
– A Philomena című film adatai az IMDB.com oldalon
Brit humor és vallási kérdések

  1. #1 by Fecó on 2017. május 6. szombat - 22:37

    Hogy ez mekkora film! Bárcsak minden film ilyen mély és nézhető lenne! Sok-sok ilyet még! Az ajánló is nagyon jó lett.

    • #2 by kozhely on 2017. május 7. vasárnap - 14:42

      Köszönjük szépen. Mi is nagyon szeretjük ezt a filmet.

  2. #3 by Dia on 2017. május 7. vasárnap - 21:55

    Évek óta nem tudok betelni vele. Nagy bátorság volt a királyi tévétől műsorra tűzni, különösen anyák napján!

  3. #4 by H. Kata on 2017. augusztus 27. vasárnap - 14:40

    Ez a film gyönyörű!

Hozzászólás