Komáromi hétvége

Szeptember 16-18. között egy testi-lelki-szellemi feltöltődésen vehettek részt a budapesti és a győri gyülekezet tagjai. Helyszínt a gyönyörű Komárom szolgált, a három nap előadója Todd Daninburg volt.

m_todd

Dr. Todd Daningburg lelkipásztor, a Szabad Metodista Egyház Genesis Konferencia vezetője

Dr. Todd Daningburg lelkipásztor, a Szabad Metodista Egyház Genesis Konferencia felkent vezetője. A Roberts Wesley Főiskolán végzett, majd az Asbury Teológiai Szemináriumban doktorált. Todd a Szabad Metodista Valley Chapel vezető lelkipásztora New York állam Warsaw városában. Todd-dal érkezett lánya, Rachel is.

Az első előadáson az alábbi témáról beszélt Todd: Isten ígérete, hogy eléri a világot. Azt akarja Isten, hogy mindenki ismerje őt?

Bizonyíték a Bibliából:
– Ábrahám — Általad nyer áldást a föld minden nemzetsége. (1Mózes 12,3).
– Mózes — …bár enyém az egész föld. Papok királysága és szent nép lesztek (2Mózes 19,5b-6).
– Dicsőítés — Eljön minden nép, amelyet alkottál, leborulnak előtted, Uram, és tiszteletet adnak nevednek. (Zsoltárok 86,9).
– Próféták — Te pedig olyan népet hívsz, melyet nem is ismersz, és olyan népek futnak hozzád, amelyek nem ismertek: Istenedért, az Úrért, Izráel Szentjéért, aki dicsővé tesz téged. (Ézsaiás 55,5).
– Jézus – Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért. (Márk 10,45)
– Szentlélek – Ellenben erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Júdeában és Samáriában, sőt egészen a föld végső határáig. (ApCsel 1,8)

m_Komarom.jpg

Honnan jön a felhatalmazásunk, és miért fontos? Hogyan tegyünk tanítvánnyá másokat? Mit jelent a bemerítkezés? Mit tanítunk, és hogyan? Mit jelent számunkra Jézus ígérete, hogy velünk marad?

Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai: (1Péter 4,10)

A második előadáson előadónk a keresztény szolgálatról beszélt. A gyülekezet egy „test”, amiben minden résznek van feladata.

Mert ahogyan a test egy, bár sok tagja van, de a test valamennyi tagja, noha sokan vannak, mégis egy test, ugyanúgy a Krisztus is… Ti pedig Krisztus teste vagytok, és egyenként annak tagjai. (1Korinthus 12:12, 27)

Kérdések: Milyen akadályai vannak napjainkban annak, hogy laikusok szolgáljanak a gyülekezetben? Néhány lelkész túlértékeli a saját szerepét. Néhány laikus minimalizálja a saját szerepét a szolgálatban azzal, hogy „Én csak laikus vagyok.” Hogyan tudjunk leküzdeni az akadályokat?

m_calvin-miller

A harmadik előadás témája volt„Isten terve, hogy bevonja a világot”. Todd a lelki ajándékokról beszélt. Milyen korlátaink vagy követelményeink vannak, amikor döntünk, kinek kellene szolgálnia a gyülekezetben? Hogy képzelsz el egy lelkészt? Hogy képzelsz el egy laikust? Hogyan lehet őket másképpen látni? Hogyan szolgálsz a gyülekezetben? Hogyan tudod, hogy valamilyen munka vagy dolog nagyon fontos és érdemes neked?

„Isteni képességeket a Szent Lélek adott minden hívőnek Isten terve és kegyelme alapján, hogy Krisztus Teste épüljön.” (Bruce Bugbee: What You Do Best in the Body of Christ, 38. oldal)

Az ajándékok azért vannak, hogy szolgáljunk velük. A gyümölcs segít Krisztushoz hasonlóvá válni. Az ajándék gyümölcs nélkül értelmetlen. (1 Kor. 13)

Hogyan fedezhetem fel az ajándékaimat?
– Ima
– Tapasztalat
– Mások visszajelzései
– Lelki ajándékok leltára
– Lelki ajándékok

Előnyei:
– Segít, hogy mit kellene Isten akarata szerint csinálnunk
– Segít, hogy a szolgálatunk koncentrált legyen
– Lelki ajándékainkat használva tetteinkkel is dicsőítjük Istent
– Több gyümölcs és beteljesedés a szolgálatban
– Nagyobb egység a gyülekezetben
– Több bizalom Istenben (kevésebb büszkeség)
– Személyes és közösségi érettség és növekedés

m_haloikat

A negyedik tanításban arról hallhattunk, hogy Isten szándéka, hogy szolgálja a világot. Krisztusból indul ki a célunk. Krisztus az embert valamilyen szolgálatra hívja. A vezető szerepe, hogy felszerelje a hívőket. (A “felszerelni” egy orvosi kifejezés, “helyre rakni a törött kart”.)

Kihívások:
– Fogyasztói gondolkodásmód
– Kulturális kereszténység
– Hagyomány
– Irányítási vágy
– Felelősség hiánya
– Egészség – “Egyedül nem tudok vezetni egy egészséges gyülekezetet!”

A szolgálat eredménye a beteljesülés. A szolgálat eredménye megtanulni Istentől függeni és növekedni a folyamat során.

Visszajelzések a komáromi hétvégéről:

Urunk igazi feltöltődést szánt nekünk: mély üzenetekkel, elgondolkodtató tanításokkal, szeretetteljes, figyelmes közösséggel, örömteli pillanatokkal, jó hangulattal, csodálatos, időjárással, mely az utolsó nyárias hétvége volt 2016-ban. Rajta kívül köszönjük a szervezőknek, az előadónak, a tolmácsoknak, hogy egy áldásokban gazdag hétvégében részesülhettünk! Hálával, örömmel és felbátorodott szívvel tértünk haza és megújult erővel folytattuk az itthoni szolgálatot. (Judit)

Nagyon felüdítő volt a komáromi hétvége, hiszen nagyszerű volt közösségben lenni és Isten Igéjét tanulmányozni együtt. Todd tanításai nagyon ösztönzőek voltak és azóta is észben tartom azt, hogy milyen fontos, hogy tegyünk egymásért és a gyülekezetért. Megragadott az is, hogy olyan dolgokat tegyünk, amik örömmel töltenek el, hiszen Istennek is élő emberekre van szüksége. Ezek mellett nagyon jó volt a sok finom étel, a közös játékok és persze Larry társas játékai is feldobták a hangulatot. (Zsuzsi)

Számomra nagyon sokat jelentett Todd vasárnapi tanítása a szenvedésről. Emellett öröm volt, hogy közösségben lehettünk egymással a hétvégén, alkalom nyílt beszélgetésre olyanokkal is, akikkel ritkábban találkozunk. Nagyon szépen köszönöm, hogy ott lehettem! (Kata)

  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: