Advent kezdete hálaadással

Vasárnap megemlékeztünk az amerikai hálaadás ünnepéről, amelyet az USA-ban november hónap negyedik csütörtökjén ünnepelnek. Az ünnephez kapcsolódó istentisztelet rendhagyó volt, ezúttal nem tanítás hangzott el, hanem a dicsőítésen, a bizonyságtételen, a hálaadáson volt a hangsúly.

Igazán nagy kihívást jelentett a panaszböjt

Igazán nagy kihívást jelentett a panaszböjt

A hálaadás kapcsán szeretnénk beszámolni a nyáron elkezdett panaszböjt eredményéről. Az ötlet gyülekezetünkben történő megvalósítása Ildikótól származik, aki megírta tapasztalatait a kihívásról. A keretben elolvashatjátok a beszámolóját.

Több mint 15 hete, július 19-én indítottuk útjára a 21 napos panaszböjtünket. Mivel én javasoltam, hogy kezdjünk bele, most szükségét érzem, hogy beszámoljak, hogyan sikerült megbirkóznom ezzel az újabb kihívással az életemben.

Be kell vallanom: kudarcot vallottam. Mentségül felhozhatnám, hogy életem egyik legnagyobb, legnehezebb feladatát oldottam meg az elmúlt 4 hónapban: 81 éves édesanyámnak teremtettem egy teljesen új életet, miközben a napi megélhetési problémáimmal küzdöttem és igyekeztem helyt állni több különböző helyen is a szolgálatban. Ez persze nem ment fel a kudarc alól, hiszen mindannyiunk élete tele van különböző szintű nehézségekkel.

Az állandó lakhatási-, egzisztenciális-, és anyagi bizonytalanság, ami már nyolcadik éve kíséri életemet, mára már hozzátartozik mindennapjaimhoz, sőt segít, hogy bizalmamat teljes mértékben az Úrba helyezzem. Elengedtem azt a görcsös akarást, amivel én akartam mindig megoldani életemet. Megteszek továbbra is mindent, amit emberként megtehetek, nem várom ölbe tett kézzel a sült galambot, de már nem aggódom, nem problémázom. Az Úr sokszorosan bizonyította az elmúlt hét évben, hogy hűségesen gondoskodik, és betölti minden szükségemet. Jobban és bőségesebben, mint ahogy én valaha is kértem vagy elképzeltem volna.

Aki ismer, tudja, hogy nem vagyok panaszkodó fajta, nem terhelem bajaimmal a környezetemet, így lógok ki az átlag magyarok sorából. Megtanultam, hogy minden gondomat a Teremtőmmel beszéljem meg, neki szoktam panaszkodni, Ő a tanúja az önsajnálatomnak is. Ő úgyis ismer kívül, belül, hát tőle próbálok egy kis megértést, sajnálatot kapni. Persze tudom, hogy ez nem helyes, azért is vágtam bele a panaszböjtbe, hogy még gondolati szinten se panaszkodjak. Szüntelenül szemem előtt lebeg Pál figyelmeztetése a 2 Korinthusiakhoz 10:5-ből: „foglyul ejtünk minden gondolatot a Krisztus iránti engedelmességre”.

A gondolataimat, a negatív, önsajnáló gondolataimat akartam Jézus segítségével legyőzni. Nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. „Testben élünk, de nem test szerint hadakozunk.” (2 Kor.10:4). A csatatér az elménkben van, a harc a két fülünk között folyik. Minden alkalommal, amikor rajta kaptam magam, hogy önsajnáló gondolataim támadnak, azonnal segítségül hívtam Krisztust, az Ő erejét, emlékeztettem magam az Ő győzelmére, és arra, hogy én is győztes vagyok Őbenne. Akkor meg miért panaszkodom?? Nagyobb az, aki bennem él, mint az összes problémám, gondom, fizikai és lelki fájdalmam, nehézségem, megnemértettségem, bizonytalan helyzetem összességében. Mégis, száz nap alatt egyszer sem sikerült 21 napot végigcsinálnom úgy, hogy az Úrnak ne panaszkodtam volna valami miatt. De Ő nem vádol ezért, és már én sem vádolom magam. Sokat tanultam ez alatt az idő alatt önmagamról, Istenhez való viszonyomról. Nem volt hiábavaló, és nem volt teljes kudarc ez a 15 hét.

Megtanulni panaszkodás nélkül élni, élethosszig tartó folyamat. Mindannyian úton vagyunk, mindannyian máshol tartunk ebben a folyamatban. A lényeg, hogy ne adjuk fel! Kerüljünk egyre közelebb az áhított célhoz:: az elégedett, Krisztusban teljesen megbízó, hozzá egyre inkább hasonlító énünkhöz, aki szeretet és fényt sugároz a körülötte élőknek.

Ne adjuk fel! Vagy legalább vágjunk bele!

Bizony nem volt könnyű ez a kihívás. Azt hiszem, akik belevágtunk, mindnyájan elmondhatjuk, hogy beletört a bicskánk. Péternek annyiszor kellett újra és újrakezdeni a kihívást, hogy elrongyolódott a karkötője. Judit annyiszor keseredett neki a sikertelenségnek, hogy felfüggesztette a nekirugaszkodást. Pedig milyen könnyen teljesíthetőnek hangzik ez a kihívás! Nem adjuk fel, újra (és újra)kezdjük.

Hagyd, hogya panaszokat háttérbe szorítsák a hálák!

Hagyd, hogy a panaszokat háttérbe szorítsák a hálák!

A hála ellentéte a panasz, amivel olyan gyakran találkozunk. Az angol nyelvterületen a How are you? kérdésre illik pozitív választ adni, meglepő és udvariatlan lenne egy panaszos válasz. Azonban ha hazánkban tesszük fel a kérdést, akár egy barátnak, akár egy új ismerősnek, sátrat kell vernünk, hogy megvárjuk a válasz befejezését, ami a legtöbb esetben panaszcunami formájában tör elő a megkérdezettből. Mintha az ártatlan “hogy vagy?” kérdés egy vörös posztó lenne, provokáció, melyre csak a panasz lehetne a válasz. Miért vagy hálás? Van okod panaszra? Tedd mérlegre!

Nick Vujicic

Idegeskedsz, panaszkodsz, egy helyben állsz vagy bizalommal és hálával tovább lépsz? Teljesen természetes számodra, hogy van fedél a fejed felett, van tiszta ivóvized, válogathatsz az ételek között, van munkád, dúskálhatsz a ruhákban, van két erős kezed és lábad… Ezek bizony nem természetes dolgok, ezekért bizony adj hálát, mert sokaknak nem adatik meg a munkahely, lakás, a mindennapi étel, a tiszta ivóvíz, az egészség és nem kell a szegény országokig elmenni, elég csak a szűkebb hazánkban körültekinteni. Nehéz mindig elégedettnek lenni. Olyannyira, hogy oly sokszor elégedetlenek vagyunk mindenért. Csak a legjobbal érjük be, mert az jár nekünk, de kellően hálásak vagyunk-e, ha mindent megkapunk, ha mindenünk megvan? Beérjük-e a tökéletessel vagy még annál is többre vágyunk? Meg tudjuk-e élni a tökéletesség örömét, boldogságát? Lehet, hogy most is csak panaszkodsz és nem vagy képes észrevenni a jó dolgokat? Lehet, hogy csak a hibát keresed mindenben és mindenkiben? Ha így van, akkor itt az idő: tanulj meg örülni annak, amid van! Annyi mindenért lehetünk hálásak! Adj hálát az életedért, az egészségedért, a családodért, a munkádért… mindenért! Gondold végig naponta: miért lehetek hálás ma? Hogy a hála váljon szokásoddá a panasz helyett, vezess hálanaplót. Írj bele minden nap 3 dolgot, amiért hálás vagy. Hidd el, hamarosan már nem kell figyelmeztetned magad arra, hogy hálát adj és előbb-utóbb a panaszokat háttérbe szorítják a hálák.

Egy jó gyakorlat panasz ellen

Kutatások szerint minél erősebben érzi bárki is az emberi kötődést, a hálát, a kíváncsiságot, a barátságot és a lelkesedést, annál inkább elégedett az élettel. A pszichológusok szerint a boldogság egyik legfőbb eszköze a humor. Ráadásul az ugyanúgy fejleszthető, mint például az izom. (Forrás: webbeteg)

, , , , , ,

 1. #1 by Tomi on 2015. november 30. hétfő - 10:22

  Hello! Tetszik ez a bejegyzés. Őszinte, bátorító. A dal a végén pedig fantasztikus! Kirk Franklin az egyik kedvencem! Csodálatos ez a hálaadó dal! Megvan a dalszövege valahol? Tudtok ebben seígteni?

  • #2 by kozhely on 2015. december 1. kedd - 18:25

   Kedves Tomi! Köszönjük szépen a kedves szavaidat! Kirk Franklin említett dalát mi is nagyon kedveljük. A dalszövegét itt megtalálod: http://www.azlyrics.com/lyrics/kirkfranklin/thankyou.html

   A teljes dalszöveget kimásoltam:
   Kirk Franklin – Thank You

   (La, la, la)

   Mary Mary
   (Thank You)
   When I look back over my life
   (Thank You)
   And all the times You brought me through
   (Thank You)
   I just wanna say “Father, thank You”

   When I was lonely and needed some one to hold me
   You were beside me, when my nights were cold and lonely
   You never let me down when no one else could be found
   I always count on You to see me through, Im telling You that

   You are the reason, Im alive and Im still breathing
   For me You gave Your life and now my life it has no meaning
   When I think about Your grace and I finally see Your face
   Theres one thing I need to say, wanna say, yeah

   (Thank You, Lord, for loving me)
   (Thank You, Lord, for keeping me)
   (Thank You, Lord, for that day You came)
   (And broke the chains and set me free)

   Thank You for another chance)
   You gave me joy now I can dance
   All the people open up Your mouth
   And let me here you say thank You, thank You
   (Thank You, thank You)

   (Thank You, Lord for one more day)
   (You made the raindrops go away)
   (Thank You, cause my pain is gone)
   (I know it came to make me strong)

   (Thank You for another chance)
   (You gave me joy now I can dance)
   All the people open up your mouth
   And let me here you say thank You, thank You)
   (Thank You, thank You)

   (La, la la, la la)
   Thank You, thank You, is He worth it?
   (La, la, la)

   When I was lonely and I needed some one to hold me
   You were beside me when my nights were cold and lonely
   You never let me down when no one else could be found
   (No one else)
   I always count on You to see me through, Im telling you that

   You are the reason, Jesus
   Im alive and Im breathing
   (Alleluia)
   For me You gave Your life
   And now my life it has no meaning
   (Listen)

   Because of Your grace
   I can see Your face
   (Grace)
   Now I to do, theres just one thing
   I wanna say, gotta say, yeah
   (Sing it with me)

   Thank You, Lord for loving me
   (Thank You)
   Thank You, Lord for keeping me
   (Thank You, Jesus)

   Thank You, Lord, for that day You came
   And broke the chains and set me free
   Thank You for another chance
   You gave me joy now I can dance

   All the people open up your mouth
   And let me here you say thank You, thank You
   (Thank You, thank You, come on)

   (Thank You, Lord for one more day)
   (You made the raindrops go away)
   Thank You, cause my pain is gone
   (You did it)
   I know it came to make me strong

   Thank You for another chance
   You gave me joy now I can dance
   All the people open up your mouth
   And let me here you say thank You, thank You
   (Thank You, thank You)

   Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah yeah yeah
   (All my children say)
   Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah yeah yeah
   (Thats right, all my babies say)

   Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah yeah yeah
   (Come on, all my kids say)
   Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah yeah yeah
   (Thats right, listen yall)

   For a brand new day I wanna
   (Thank You)
   For makin a way out of nowhere Lord, I
   (Thank You)

   For my health and strength, Lord, I
   (Thank You)
   For helping me to pay the rent I wanna
   (Thank You)

   For my wife and kids Lord I
   (Thank You)
   Yo, for everything You did I wanna
   (Thank You)

   Whatcha laughing at?
   Everybody sing, come on
   (Thank You, Lord for loving me)

   Thank You, Lord for keeping me
   (Thank You)
   Thank You, Lord for that day you came
   (I never been)

   And broke the chains and set me free
   Thank You for another chance
   (Another)
   You gave me joy now I can dance

   All the people open up your mouth
   And let me here you say thank You, thank You
   (Thank You, thank You)
   (Thank You, Lord for one more day)
   (You made the raindrops go away)

   Thank You cause my pain is gone
   (My pain is gone)
   I know it came to make me strong
   (It came to make my strong)

   Thank You for another chance
   You gave me joy now I can dance
   All the people open up your mouth
   And let me here you say thank You, thank You
   (Thank You, thank You)

   (Thank You, Lord for loving me
   Thank You, Lord for keeping me
   (This song is dedicated to everybody)

   Thank You, Lord for that day You came
   And broke the chains and set me free
   (Whos made mistakes in their life)
   (And you felt like you blew it)

   Thank You for another chance
   (But by the grace of God)
   (You gave me joy now I can dance)
   (You got another chance)

   All the people open up your mouth
   And let me here you say thank You, thank You
   Thank You

 1. Advent gyertyái | Közhely krónikák

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: