A szabadság vasárnapja

A szabadság vasárnapján imádkozzunk a 35,8 millió rabszolgaként élő embertársunkért!

A szabadság vasárnapján imádkozzunk a 35,8 millió rabszolgaként élő embertársunkért!

Ha azt a szót halljuk, hogy rabszolgaság, akkor olvasmány- és filmélményeink egészen biztosan beugranak: kinek a Rabszolgasors, kinek az Alex Haley által írott Gyökerek, kinek a 12 év rabszolgaság, stb. Vannak, akik történelmi ismereteikből hoznak példát: a zsidók egyiptomi rabszolgaléte, a görög vagy a római rabszolgaság, vagy a rabszolgák helyzete hazánkban Szent István vagy éppen Könyves Kálmán idején. A rabszolgaságról sokaknak az USA déli államaiból ismert, Afrikából importált mezőgazdasági munkaerő jut eszébe. Akármelyik történelmi korszakot is nézzük, hátborzongató az erőszak, a kizsákmányolás, az ember áruba bocsátása, szabadságtól való megfosztása. Napjainkra a rabszolgaság a világ összes országában megszűnt, törvény által tiltott. Mégsem dőlhetünk hátra, ugyanis a rabszolgaság napjainkban is létezik, sokkal erősebben, mint a történelem bármely más időszakában!

A rabszolga olyan ember, akit megfosztottak személyes szabadságától, tárgyként kezelik és mint ilyen, valaki másnak a tulajdona. A rabszolgák adásvételének a neve rabszolga-kereskedelem. Fontos jellemző, hogy a szabadságtól való megfosztás fizikai vagy intézményesített erőszakkal történik, célja a gazdasági kizsákmányolás.(wikipédia)

Az adatok sokkolóak!

Az adatok sokkolóak!

Az ausztrál Walk Free Foundation 2014-ben 167 ország adatait összesítve sokkoló adatokat tárt fel: napjainkban 35,8 millió a becsült száma a modern rabszolgaságban élő embereknek világszerte. A leginkább veszélyeztetett régiók közé Dél-Ázsia, Kelet-Ázsia, Ausztrália és Óceánia tartozik. Európa a legkevésbé veszélyeztetett földrész, bár ha csak az öreg kontinens adatai között vizsgálódunk, akkor Bulgária és Csehország mögött Magyarország a harmadik helyet foglalja el. Hazánkban a Global Slavery Index becsült adatai szerint 36 ezer magyar él modern kori rabszolgaként. Ha konkrét történeteket szeretnénk olvasni ezekről az emberi jogaiktól megfosztott, árucikként kezelt emberekről, sokféle történettel találkozhatunk. Hazánkban a leginkább veszélyeztetettek a mélyszegénységben élők, otthontalanok, börtönből frissen szabadulók, állami gondozásból kikerülő fiatalok. Néhány történet olvasható a sonline.hu oldalán.

Mi az a szabadság vasárnapja? Keresztények milliói 2015. február 22-én világszerte azért imádkoztak, énekeltek, hirdették az evangéliumot, hogy senki ne legyen eladó. Az ember ugyanis soha nem lehet eladó! Ez a nap Isten mozgalma a modern rabszolgaság eltörléséért, egy új jövőért, és a cél segíteni másokon, hogy szabadon éljenek. Ha nem tudunk többet tenni ezekért az emberekért, mint imádkozunk, hát tegyük azt! Az imádságnak nagy ereje van!

Az ember nem lehet árucikk!

Az ember nem lehet árucikk!

A Walk Free Foundation egyik tanulmánya szerint a rabszolgaság elleni élharcos országok Ausztrálián és az USA-n túl főleg a skandináv országok, valamint Anglia. A Szabad Metodista Egyház is évekkel ezelőtt beállt a rabszolgaság elleni küzdelembe, Kevin Austin a „Set Free Movement”, azaz a „Szabadítsd fel Mozgalom” vezetője. Szomorú tény, hogy bár hazánk is érintett a modern kori rabszolgaság kérdésében, nincs tudomásunk olyan egyházi vagy civil szervezetről, akik napjaink rabszolgasorsra jutottjaival foglalkoznának.

Kevin Austin, a Szabadítsd fel Mozgalom vezetője

Kevin Austin, a Szabadítsd fel Mozgalom vezetője

Néhány mód, hogyan vethetünk véget a modern rabszolgaságnak (forrás: Not For Sale):

– Segíts az embereknek, hogy bibliai módon lássák a problémát és úgy is cselekedjenek.
– Töltsd le és használd a Free2work alkalmazást. Ez segít kiszűrni életünkből a rabszolgamunkából származó termékek használatát.
– A Not for Sale munkája anyagilag is támogatható, ez egy tized a szabadságért.
– Bátorítsuk az embereket reményteljes, kitartó imádkozásra.
– Csatlakozz másokkal együtt közösségünkhöz a Freedom Sunday honlapján található „gyülekezetradar” segítségével (Church locator).
– Csatlakozz a Not for sale államok képviselőihez saját országodban. Az állam képviselői segíthetik a gyülekezeteket a legkülönfélébb módokon.
– Küldd el gyülekezeted vezetőit képzésünkre (Backyard Academy). Szükségünk van értelmes aktivistákra, akik ismerik a problémákat, stratégiát dolgoznak ki, amit hatékonyan végrehajtanak.
– Tisztítsuk meg az ellátási láncot saját közösségünkben: kávé, csokoládé, és egyéb termékeket csak ellenőrzött helyről vásároljunk, ahol biztosan nem rabszolgamunkával készítették. Az általunk képviselt közösségnek az igazságosság modelljévé kell válnia.
– Éljünk másképp.

A rabszolgaság napjainkban is létezik! Küzdjünk ellene!

A rabszolgaság napjainkban is létezik! Küzdjünk ellene!

, , , ,

 1. #1 by Isti on 2015. március 1. vasárnap - 13:33

  Üdv! A Google+ on olvastam ezt a bejegyzést. Ez most komoly? Tényleg vannak 2015-ben rabszolgák, akiket láncra vernek meg éheztetnek meg állatként tartanak? Miért nem hallani ezekről a hírekben? Valós problémák ezek? Szerintem az egész egy lufi. Rabszolgáknak nevezik pl. az Adidas pólók logóinak hímzőit, mert fillérekért dolgoznak. Na de az Adidas meg a többi ilyen nagy cég azért költözik olyan országba, ahol olcsó a munkaerő, hogy leszorítsa a költségeit és nem kényszeríti őket kevés pénzért dolgozásra. Vagy ez annak számít? Hazánkat is azért választja sok cég, mert olcsó munkaerőt talán, és ha talán olcsóbbat más országban, akkor általában kivonul, továbbál. Ez üzleti stratégia. Vagy aljas kihasználás? De itt van az autógyártás témája Magyarországon: a magyar mérnök a 400ezer forintos fizetéstől a plafonig ugrál, de a német mérnök 1,5 millió forintos(nak számító) fizetés alatt nem megy be dolgozni és nem is ajánlanak neki Németországban potom 400ezret. Akkor a magyar mérnök is rabszolga? Mert azt még megértem, hogy képletesen rabszolgának nevezik azt, akit a kisvállalkozó 4 órára jelent be, de 16 órát kell dolgozni és vagy megkapja zsebbe való pénzét vagy nem. Az ilyen vállalkozót én is rabszolgahajcsárnak nevezem, de hogy léteznének a modern korban ilyen fogalmak valóban, mint rabszolga meg hajcsár, meg rabszolgatartás, hááááát nem is tudom. Igazából nehéz elképzelni, mit is jelent 2015-ben rabszolgának lenni.

  • #2 by kozhely on 2015. március 1. vasárnap - 14:12

   Kedves Isti!

   Valóban nehéz elképzelni demokratikus, békés mindennapjainkban, hogy mit jelent rabszolgának lenni, de sajnos ez egy létező, világméretű probléma. Sok példa van erre, a hazai sajtó csak ritkán számol be a modern rabszolgaságról, mert sok bajba jutott, rabszolgasorban élő vagy abban tartott ember nem mer feljelentést tenni. Ez benne van abban a cikkben is, amit a Somogyi Hírlap egészen részletesen feltárt és a bejegyzésben ajánlottunk. Még egyszer a link: http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/veszelyes-sodrodas-somogyi-kilatastalansagbol-a-rabszolgasagba-582781

   Magyarországot leginkább a szexrabszolgaság érinti, amikor hazugsággal kicsábítanak lányokat külföldi munkára, majd elveszik az útlevelüket és megfenyegetik őket, így kényszerítve prostitúcióra.

   Magyar nyelven kevés témába vágó írás és tényfeltáró riport érhető el, mégis összegyűjtöttünk néhányat, a teljesség igénye nélkül, hogy látható legyen, hogy bizony ezzel a valós problémával – sajnos csak ritkán – a sajtó is foglalkozik.
   Üdvözlettel,
   A szerkesztők

 1. Közhely krónikák

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: