Ragaszkodás Istenhez

Nem választhatjuk le testrészeinket, mert azok ragaszkodnak egymáshoz

Nem választhatjuk le testrészeinket, mert azok ragaszkodnak egymáshoz


Ahol a Biblia ragaszkodásról beszél, általában azt a szót használja, amellyel a testrészek összetartozását fejezik ki. Nem tudjuk csak úgy leválasztani egy végtagunkat, mert a kezünk ragaszkodik hozzánk, ahogy mi is a kezünkhöz. A Bibliában a ragaszkodás szót először az 1Mózes 2,24-ben fordul elő:
Annakokáért elhagyja a férfiú az ő atyját és az ő anyját, és ragaszkodik feleségéhez: és lesznek egy testté.

Ádám azonnal felismerte, hogy Éva része az ő testének. Így ragaszkodnak egymáshoz a házastársak, így ragaszkodik az egyház (Krisztus teste) a fejhez, aki maga a Megváltó. Gondozom és kímélem azt, amihez ragaszkodom. Az Isten által egybeszerkesztett házasság csak nagy sérülések árán válaszható szét. Ezért is olyan romboló erejű a válás. Ezért buzdít minket Isten válás helyett még erősebb ragaszkodásra:
Az Urat a ti Isteneteket kövessétek és Őt féljétek és az Ő parancsolatait tartsátok meg és az Ő szavára hallgassatok, Őt tiszteljétek és Őhozzá ragaszkodjatok! 5Mózes 13,4

A ragaszkodás egy nagyon szép példáját olvashatjuk Ruth könyvében (Ruth 15,19). Naomi elvesztette férjét és fiait idegen földön, ez a szegénységet is jelentette. Bár semmije nem maradt, de Ruth (fiának özvegye) mégis ragaszkodott hozzá. Ruth ragaszkodása tehát nem anyagi megfontolásból származott, de Ruth vallomásából ítélve Naomi hite ragadhatta meg őt: Ne unszolj, hogy elhagyjalak, hogy visszaforduljak tőled. Mert ahová te mégy, oda megyek és ahol te megszállsz, ott szállok meg; néped az népem, és Istened az én Istenem. Ahol te meghalsz, ott halok meg, ott temessenek el engem is. Úgy tegyen velem az Úr akármit, hogy csak a halál választ el engem tőled.

Ha Naomi hite mögött nem lett volna igazi remény, akkor a veszteségek után Isten ellen fordult volna. Naomi azonban a keserűségek ellenére sem vesztette el a hitét. Ruth ebből megérthette, hogy Naominak nem csak felszínes vallása van. Ragaszkodása elvezette őt az igaz Istenhez és egy csodálatos férjhez. Leszármazottjai között ott van Jézus Krisztus.

Hasonló kitartással ragaszkodott Jákob is Istenhez. Küzdött az angyallal és nem engedte el őt, míg az meg nem áldja. Még Ézsau becsapása is ragaszkodását mutatja. Ha csalva is, de ragaszkodott Isten áldásához (az elsőszülöttséghez). A babiloni fogság idején a három zsidó férfiú – Sidrák, Misák és Abednego – az akkori világ uralkodója előtt is bizonyították Istenhez való ragaszkodásukat. Nem voltak hajlandók imádni a bálványt, hanem életüket is készek voltak feláldozni az egy, igaz Istenért. Kinyilvánították, hogy akkor sem imádnának más istent, ha az ő Istenük nem szabadítaná ki őket a tüzes kemencéből. Ragaszkodásukat nem kötötték feltételekhez. Isten azokat szabadítja meg, akik ragaszkodnak hozzá.
Mivelhogy ragaszkodik hozzám, megszabadítom őt, felmagasztalom őt, mert ismeri az én nevemet! (91. Zsoltár)

Mindig verbuválódik egy dicsőítő csapat :-)

Mindig verbuválódik egy dicsőítő csapat 🙂

, , , , ,

  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: