Apostolok cselekedetei 16 -20 (Pál 2. és 3. missziós útja)

A Spring Arbor Egyetemről érkezett vendégeinkkel töltöttük a vasárnap délelőttöt is

A Spring Arbor Egyetemről érkezett vendégeinkkel töltöttük a vasárnap délelőttöt is

Ezen a vasárnapon az amerikai Spring Arbour Egyetem diákjai és kísérőtanárai is részt vettek az istentiszteletünkön. Gerry Pál 2. és 3. missziós útjából Pál és Szilász börtönből való csodás szabadulását helyezte tanításának középpontjába.

“Történt pedig egyszer, hogy amikor az imádkozás helyére mentünk, egy szolgálóleány jött velünk szembe, akiben jövendőmondó lélek volt, és jóslásával nagy hasznot hajtott gazdáinak. Követte Pált és minket, és így kiáltozott: “Ezek az emberek a Magasságos Isten szolgái, akik az üdvösség útját hirdetik nektek!” Ezt több napon át is művelte. Pált azonban bosszantotta ez. Ezért megfordult, és ezt mondta a léleknek: “Parancsolom neked Jézus Krisztus nevében, hogy menj ki belőle!” És az még abban az órában kiment belőle. Amikor látták urai, hogy odalett az, amiből hasznot reméltek, megragadva Pált és Szilászt, a hatóság elé, a főtérre hurcolták őket. Azután az elöljárók elé vezették őket, és ezt mondták: “Ezek az emberek felforgatták városunkat. Zsidók lévén, olyan szokásokat hirdetnek, amelyeket nekünk nem szabad sem átvennünk, sem követnünk, mert rómaiak vagyunk.” Velük együtt a sokaság is rájuk támadt, az elöljárók pedig letépették ruhájukat, és megbotoztatták őket. Sok ütést mértek rájuk, majd börtönbe vetették őket, és megparancsolták a börtönőrnek, hogy gondosan őrizze őket. Az pedig, mivel ilyen parancsot kapott, a belső börtönbe vetette őket, és a lábukat kalodába zárta. Éjféltájban Pál és Szilász imádkozott, és énekkel magasztalta az Istent. A foglyok pedig hallgatták őket. Ekkor hirtelen nagy földrengés támadt, úgyhogy megrendültek a börtön alapjai, hirtelen kinyílt minden ajtó, és mindegyikükről lehulltak a bilincsek. Amikor a börtönőr felriadt álmából, és meglátta, hogy nyitva vannak a börtönajtók, kivonta a kardját, és végezni akart magával, mert azt hitte, hogy megszöktek a foglyok.
Pál azonban hangosan rákiáltott: “Ne tégy kárt magadban, mert valamennyien itt vagyunk!”
Erre az világosságot kért, berohant, és remegve borult Pál és Szilász elé; majd kivezette őket, és ezt kérdezte: “Uraim, mit kell cselekednem, hogy üdvözüljek?” Ők pedig így válaszoltak:
“Higgy az Úr Jézusban, és üdvözülsz mind te, mind a te házad népe!” (Apcsel 16,16-31)

Hogyan viselkedett Pál és Szilász a börtönben?
Éjféltájban, amikor senki sem hallotta őket, dicsérni kezdték az Urat. Ez a hálaének olyan erőt képviselt, hogy földrengés támadt, és a foglyok láncai lehulltak. De nem szöktek el, ott maradt mindenki a börtönben. Lett volna lehetősége minden fogolynak, hogy elmeneküljön. Mégsem tették. Miért? Senki sem akar bezárva lenni, ha nem muszáj. De a foglyok látták Pál és Szilász reakcióját a bilincsek lehullásakor. Tudták, milyen halál vár rájuk, ha bűnösnek találják őket. Mégsem mozdultak, így a többiek is maradtak.
Az emberek látják, hogyan reagálunk mi, keresztények a világ történéseire, és ebből ítélnek meg minket. De leginkább abból, hogy krízishelyzetben hogyan viselkedünk. Vasárnaponként felvehetjük a szép ruhánkat, ünneplőbe öltöztethetjük szívünket az istentiszteletre, a kérdés azonban az, hogy a mindennapok küzdelmeiben hogyan éljük meg hitünket.

Pál és Szilász Istent magasztalta egy világtól elzárt helyen, a börtönben. A foglyok pedig látták, hogy ők mit tesznek. Hallották Istent dicsérő éneküket, és látták, hogy bilincseik lehullásakor nem rohannak el, hogy mentsék életüket. Nagyon fontosak a szavaink, de cselekedeteink talán még fontosabbak.
„Azonképpen a hit is, ha cselekedetei nincsenek, meghalt önmagában.”
(Jakab 2,17)

Neked milyen hitedről beszélő cselekedeteid voltak a héten?
Mit tettél a héten Jézusért?
Csak a saját életedről szólt az elmúlt hét? Vagy mentél az Isten által számodra kijelölt úton?

Tudatában kell lennünk annak, hogy szavainknak mekkora súlya van. Szavainkkal tönkretehetünk vagy épp bátoríthatunk másokat.
Egy lelkipásztor egyszer azt adta feladatul az egyik hívőnek, hogy minden egyes általa megbántott ember háza elé tegyen le egy libatollat. Amikor a megsértettek megbocsátását kereső hívő ennek a feladatnak a végére ért, azt hitte, ezzel megbocsátást nyert minden egyes bántást okozó szóért. A lelkipásztor ekkor azt kérte tőle, hogy szedje össze ezeket a tollakat. De ahogy a szellő által elfújt madártollakat sem lehet újra összegyűjteni, a bántó szavakat sem lehet visszaszívni, az okozott fájdalmat sem lehet meg nem történtté tenni.
Vigyázzunk, milyen szavak hagyják el ajkunkat! Ha pedig keresztényi szeretettel beszélünk, azt is meghallják az emberek, és annak megfelelően fognak reagálni.

A te szavaid Krisztus szavai?
Cselekedeteid Krisztusnak is tetszenének?
Úgy élsz, mint aki Krisztust követi?
Krízishelyzeteben is úgy reagálsz, ahogy Tőle tanultad?
Magasztalod Istent a nehéz időkben is?
Nem könnyű. De arra vagyunk elhívva, hogy világítsunk a sötétben és Krisztus örömhírét vigyük a nehéz időkben is!
Tudjuk elfogadni a nehézségeket is! Tiszteljük meg Krisztust azzal, hogy minden helyzetben Hozzá méltó módon reagálunk. Változtassuk meg mások életét is ezzel!
Legyünk aktívak, éljük meg úgy keresztény hitünket, hogy ezzel példát mutatunk másoknak!

Vendégeink a Spring Arbor Egyetemről

Vendégeink a Spring Arbor Egyetemről

Az amerikai fiataloknak Júlia bemutatta a Közhelyben folyó munkát, Norbert pedig rendhagyó történelemórát tartott

Az amerikai fiataloknak Júlia bemutatta a Közhelyben folyó munkát, Norbert pedig rendhagyó történelemórát tartott

A Citedellára felsétálva megcsodálhatták vendégeink, hogy Budapest milyen csodaszép

A Citedellára felsétálva megcsodálhatták vendégeink, hogy Budapest milyen csodaszép

, , , , , ,

  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s