Az Úr az én világosságom! (Mikeás)

Péter tanított Mikeás próféta életéről és üzeneteiről

Péter tanított Mikeás próféta életéről és üzeneteiről

Mikeás kispróféta Ámosz és Hóseás kortársa volt. Akárcsak Hóseás, ő is az életével tanított. Az egyik első olyan próféta volt, aki kijelentést kapott Istentől, hogy Jeruzsálem el fog pusztulni. Ettől annyira megdöbbent, hogy ruha nélkül, jajveszékelve járkált az utcákon. Híre még a királyhoz, Ezékiáshoz is eljutott, aki annyira komolyan vette a próféciát, hogy elfordult bűneitől, és egy vallásos megújulás vette kezdetét az országban. Isten pedig megbocsátott, az ítélet elmaradt.

Mikeás próféta könyve (Prophet Micah)

Mikeás próféta könyve (Prophet Micah)

Száz évvel később Jeremiás próféta ugyanezt prédikálta Jojakim királynak, mint Mikeás Ezékiásnak, de őt meg akarták ölni próféciája miatt. Ő azonban így védekezett:
“De tudjátok meg, hogy ha megöltök, akkor ártatlan vér szárad a kezeteken, ezen a városon, és annak lakóin, mert engem valóban az Örökkévaló küldött hozzátok, hogy üzenetét átadjam, pontosan úgy, ahogy hallottátok!” (Jeremiás 26,15)
“Akkor a vezetők határoztak, és a néppel együtt ezt válaszolták a papoknak és a prófétáknak: „Ártatlan ez az ember! Nem ítéljük halálra, mert valóban Istenünk, az Örökkévaló nevében szólt hozzánk.”(Jeremiás 26,16)
Jeremiás életben maradt, de kortársát, Uriást a király kivégeztette. És Jeruzsálem pusztulása már Jeremiás életében bekövetkezett.

Mikeás azonban prófétált, betöltötte Isten szelleme, és szembesítette az embereket bűneikkel. Nem is volt népszerű, nem úgy, mint azok a próféták, akik pénzért azt jövendölték, amit az emberek hallani szerettek volna. Sőt, gondolatai olyan súlyúak, hogy még az Újszövetségben is sok helyen megjelennek.

Mikeás az Újszövetségben

Mikeás az Újszövetségben

Mikeás az Újszövetségben

Mikeás az Újszövetségben

Isten azonban nem leli örömét a büntetésben.
Mikeás könyve végén dicsőítő éneket zeng a könyörülő, a megbocsátó Istenről.

Mikeás 7,18-19

Isten nem szereti a büntetést. Folyamatosan küldi a prófétákat, hogy figyelmeztessék az embereket a megtérésre. Isten szeretne megkegyelmezni. Felajánl egy új, tiszta életet. Ez az igazi megbocsátás, amikor többé már nem emlegeti fel a bűnöket.

Ne várassuk Istent! Vigyük elé bűneinket! Nincs olyan nagy bűn, aminél ne lenne még nagyobb kegyelem! Akinek sok bűnét bocsátja meg Isten, azt nagyon szereti.

Mikeás könyvének egyik alapüzenete a következő:

Mikeás 6,8

Minden megtérés itt kezdődik: az ember elismeri, hogy Isten az ura, gondolatainak középpontja. Megalázza magát előtte, Ő pedig felemeli magához a megtérő embert.

Mikeás 7,7-8

Bármi vesz körül, nekünk az Úr a világosságunk! Nincs az a sötétség, amin Isten világossága ne tudna átjönni. Ha úgy érezzük, rosszul mennek dolgaink, lehúz minket a bűnös világ, mindig gondoljunk erre!

Mikeás, ahogy Sofóniás is, többször utal a maradékra. Legyünk mi a maradék, hiszen csak rajtunk múlik!
Aki az Úr nevét segítségül hívja, megmenekül!

Mikeás próféta könyve, Prophet Mikah

Mikeás próféta könyve, Prophet Mikah

A tanítás után azokat ünnepeltük, akik március hónapban születtek.

Kriszta képviselte a szülinaposokat

Kriszta képviselte a szülinaposokat

, , , , ,

  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s