Isten elől nem bújhatsz el! (Ámosz)

Gerry McNamara a Közhelyen tanított

Gerry McNamara a Közhelyen tanított


Láttam az Urat, amint az oltár mellett állt, és ezt mondta: „Sújts le az oszlopfőre, hogy még az alap is megremegjen! Döntsd rá az egész házat a benne lévők fejére! Akik életben maradnak, azokat fegyverrel ölöm meg. Egy sem fog elszaladni, senki sem menekülhet! Ha leásnak, erőszakkal betörnek a Seolba, onnan is előhúzom őket. Ha felkapaszkodnak az égbe, onnan is lerántom őket. Ha a Kármel tetején rejtőznek el, ott is megtalálom, és megragadom őket. Ha a tenger mélyén bújnak el, hogy ne lássam őket, ott is parancsolok a kígyónak, hogy marja meg őket. Ha ellenségeik fogságba hurcolják őket, ott is parancsolok a fegyvernek, hogy ölje meg őket. Bizony szemmel tartom népemet, de nem a javukra, hanem a vesztükre! (Ámosz 9,1-4)

Első hallásra, első olvasásra bizony elég kemény szavak ezek. Ez a mi szerető Istenünk? Vadászik ránk? Meg akar ölni minket? Ahhoz, hogy megértsük a próféta szavait, ismernünk kell az összefüggéseket, a történelmi hátteret.


Ámos (Ámósz) próféta könyve, Prophet Amos

Ámos (Ámósz) próféta könyve, Prophet Amos

Ámosz Kr. e. 762-ben kapott elhívást az Úrtól. Nem “főállású” próféta volt, juhokkal foglalkozott és fügefákat gondozott. Az emberek ekkor jólétben éltek mindkét királyságban, mindenük megvolt, gazdagságukban azonban elfordultak Istentől. Nem volt fontos számukra az Úrral való kapcsolat, ezért Ő nagyon megharagudott rájuk. Elküldte Ámoszt, hogy figyelmeztesse őket. De nem hallgattak rá. Isten azt üzente az embereknek, hogy a büntetés elől sehova sem tudnak majd elbújni. Szinte vadászni fog rájuk.

Ahogy az amerikai rendőrség 1962. július 11-e óta vadászik arra a három férfire, akik ezen a napon megszöktek a szigorúan őrzött Alcatrazból, ahonnan még soha senkinek nem sikerült megszöknie. Amíg nem találják meg őket, állandóan vadásznak rájuk, még akkor is, ha aggastyánok lettek azóta.

Isten elől sem lehet elbújni. Pedig sokszor próbálunk elfutni, elmenekülni a felelősség elől. Számos férfi elhagyja a családját, a gyermekeit, elmenekül a nehézségek elől az alkohol és a drogok világába. Valójában azonban saját börtönükben ülnek, függőségeik rácsai között. El akarunk futni a problémáink elől, ahelyett, hogy megfordulnánk és szembenéznénk velük. Amikor rendben mennek a dolgaink, elfordulunk Istentől, azt gondolva, megvan mindenünk, ezért nincs szüksérünk Rá. Aztán ha történik valami rossz, azonnal Tőle kérünk segítséget, cserébe mindent megígérünk. Majd, amikor megoldódik a problémánk, újra elfordulunk Tőle.

Ámosz 3000 évvel ezelőtt speciális fügéket gondozott. Még éretlen állapotukban megszúrta egyenként a gyümölcsöket egy hegyes szerszámmal, hogy azok később sokkal kerekebbre, finomabbra érjenek. Lehet, hogy nekünk is erre van szükségünk? Hogy valaki megbökjön: fordulj el bűneidtől, és fordulj Istenhez! Ámosz gazdálkodó ember volt, megértette, hogy vigyáznia kell az állatokra és a rábízott fügefákra. Időt kell velük tölteni, meg kell őket bökni. Téged is megbök időnként Isten, hogy fordulj el a bűneidtől? Hisz nincs olyan hely, ahova el tudnál bújni előle. Isten lát minket, látja a szívünket, a lelkünket. Szeret minket. Bökése is szeretetből van, azért teszi, mert abban a pillanatban éppen erre van a legnagyobb szükségünk. Isten tanít minket a felelősség vállalására, arra, hogy forduljunk el bűneinktől, forduljunk felé, ne meneküljünk szeretete elől.

Ámosz tudta, hogy Isten meg fogja büntetni az embereket, azért, hogy megtérjenek, meglássák bűneiket, és visszaforduljanak felé. Az emberek pedig nem figyeltek a prófétára, csak a saját meggazdagodásukkal foglalkoztak, ugyanúgy, mint a ma embere. Hányan fordulnak ma Isten felé? Imádkozzunk az emberekért, egész népünkért, hiszen nem tudunk elmenekülni az egyetlen Isten elől! Ez Ámosz üzenete a ma emberének.

Ámós Próféta könyve, Ámósz prófétakönyve, Ámosz próféta könyve

Ámós Próféta könyve, Ámósz prófétakönyve, Ámosz próféta könyve

Gerry tolmácsa lánya, Zsuzsa volt

Gerry tolmácsa lánya, Zsuzsa volt

, , , , , ,

  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s