Közel az Úr napja (Kispróféták: Jóel)

Gerry_Katica

A kispróféták közül a Bibliában Hóseás után Jóel következik. Az ő élete komoly fejtörést jelent a teológusoknak, többek között azért, mert nem tudnak megegyezni, melyik korban is élt. Egyesek szerint Krisztus előtt a IX. században, míg mások a Krisztus előtti VI. századra teszik működését. Számunkra valójában nem is az a fontos, hogy pontosan tudjuk, mikor élt. Az a fontos, hogy tudjuk, megtörtént, amiről írt.

Joel próféta könyve, Prophet Joel

Joel próféta könyve, Prophet Joel


Jóel próféciája egy gyönyörű, de részleteit tekintve félelmetes történet. A zsidó nép egy nehéz időszakáról ír, amikor a sáskák felfalták az összes élelmet. A próféta négyfajta sáskát említ, ami megint csak vitára ad okot, ugyanis egyes teológusok szerint valóban, konkrétan sáskák pusztításáról szól a történet, amelyek négy egymást követő évben letaroltak minden növényt. Mások szerint négy éven keresztül négy különböző hadsereg úgy pusztított a zsidók földjén, mint négy sáskaraj. De valójában nem az a fontos, hogy mi pusztított, hanem maga a pusztulás.
Joel3_1
Mit fogunk érezni, ha eljön az Úr? Örömöt? Félelmet? Miért? Mert nem vagyunk elég jók? Mert a körülöttünk élő emberek sem elég jók? Ismerik Istent? Beszéltünk nekik Istenről? Életünk minden perce Istenről szól, vagy valami másról?
A ma élő ember nem különbözik a Jóel korában élt emberektől. Eltelt ugyan körülbelül háromezer év, de problémáink még mindig ugyanazok. Enni a karunk adni a gyermekeinknek, tisztességes otthont szeretnénk teremteni magunknak, sikeresek akarunk lenni a munkánkban. Ők is ezeket akarták. De van egy nagy különbség: a technika ma óriási befolyást gyakorol ránk, és rengeteg dolog elvonja figyelmünket Istenről. Televízió, rádió, mobiltelefon, internet, számítógépes játékok. Ha a Biblia olvasására is ennyi időt fordítanánk, ha Istennel is ennyi időt töltenénk, nyugodt szívvel várhatnánk az Ő eljövetelét. Készen állunk az Úr napjának eljövetelére? Beszéltünk már sok embernek erről? Hiszen tudjuk, mindenki megmenekül, aki segítségül hívja Őt.
Mi mégsem tesszük, mert mással vagyunk elfoglalva… napi teendőinkkel, mobiltelefonunkkal, internetes kapcsolatainkkal.

Péter apostol is beszél erről:
“De el fog jönni az Úr napja, mégpedig úgy, mint a tolvaj, amikor az egek recsegve-ropogva elmúlnak, az elemek égve felbomlanak, a föld és a rajta levő alkotások is megégnek. Mivel pedig mindezek így felbomlanak, milyen szentül és kegyesen kell nektek élnetek, akik várjátok és siettetitek az Isten napjának eljövetelét, amikor majd az egek lángolva felbomlanak, és az elemek égve megolvadnak!” (2 Péter 3,10-12)

Pünkösdi beszédében pedig szó szerint idézi Jóelt:
“Ekkor előállt Péter a tizeneggyel, felemelte a hangját, és így szólt hozzájuk: “Zsidó férfiak, és Jeruzsálem minden lakója! Vegyétek ezt tudomásul, és figyeljetek szavaimra! Mert nem részegek ezek, ahogyan ti gondoljátok, hiszen a nap harmadik órája van. Hanem ez az, amiről Jóel így prófétált: Az utolsó napokban, így szól az Isten, kitöltök Lelkemből minden halandóra, és prófétálnak fiaitok és leányaitok, és ifjaitok látomásokat látnak, véneitek pedig álmokat álmodnak; még szolgáimra és szolgálóleányaimra is kitöltök azokban a napokban Lelkemből, és ők is prófétálnak. És csodákat teszek az égen fenn, és jeleket a földön lenn: vért, tüzet és füstfelleget. A nap sötétté válik, és a hold vérré, mielőtt eljön az Úr nagy és fenséges napja. Aki azonban segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül.” (Apcsel 2,14-21)

Készüljünk az Úr eljövetelére! Kapcsoljuk ki a TV-t, rádiót, olvassuk Isten szavait, imádkozzunk, mert az Ő eljövetele hamar itt lesz. Azt akarja, hogy álmodjunk, prófétáljunk, továbbadjuk szavait. Nagy felelősségünk van, hogy a Jó hírt mindenkinek továbbadjuk.
Joel2_12_13
Jóel próféta könyve

Jóel próféta könyve


Jóel ezt a nehéz időkben írta, de Isten soha nem felejtette el az embereket. Vissza akarta vinni őket a jó időkbe, mert szerette őket. Ugyanezt akarja nekünk is. Nem vagyunk mások, mint a 3000 évvel ezelőtt élt emberek. Isten szerette őket, ahogy minket is. Visszajön hozzánk, eljön értünk, mert szeret.
dobosaink kitettek magukért :-)

dobosaink kitettek magukért 🙂

, , , , , ,

  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: