Jónás és Náhum

Február 17-én, a “Szabadság Vasárnapján” (Freedom Sunday) Larry korunk rabszolgaságáról beszélt. Szinte hihetetlen, de a felmérések azt mutatják, hogy napjainkban több a rabszolga, mint a történelem folyamán bármikor. Az pedig már egyenesen sokkoló tény, hogy Budapest az egyik fő elosztó központja a modern rabszolga-kereskedelemnek. Az embercsempészek Kijevből, Romániából, Bulgáriából szállítják az embereket Budapesten keresztül, hogy aztán Németországba, Spanyolországba, Olaszországba, Görögországba, Angliába és az USA-ba juttassák őket, ahol gyárakban, háztartásokban, de leginkább a szex-iparban foglalkoztatják őket. Ez utóbbinak Amszterdam és Zürich a központja, de Koppenhága és London is a nagy felvevő piacok közé tartozik.

Humanitárius szervezetek, mint például a “Not for sale!” (Nem eladó!) minden eszközzel igyekeznek segíteni a szex-rabszolgaság csapdájába került nőknek. Rehabilitációs lehetőségeket biztosítanak, például megtanítják őket egészséges ételeket főzni, amiket aztán árusíthatnak magánszemélyeknek, cégeknek, és ezzel tisztességes bevételt teremthetnek maguknak. Ez a szervezet hatalmas erőfeszítéseket tesz ezekért a nőkért, de a megelőző munka még fontosabb lenne az adott kelet-európai országokban.

Megdöbbentő tény, hogy az Amszterdamban szexiparban dolgozó magyar lányok 53,6 %-a Nyíregyházáról, 23,8 %-a Budapestről, 8,3 %-a Debrecenből és 4,8 %-a Szabolcsból került bele ebbe a világba. Életkorukat tekintve 18-24 év közöttiek, napi “ügyfeleik” száma 8-10, átlagos heti munkaidejük 49-126(!) óra. Havi átlagos kiadásuk pedig 6.000 Euro körül mozog, amit mindenképpen elő kell teremteniük. A megkérdezett lányok 92 %-a visszajönne Magyarországra, és 90 %-ának fogalma sem volt róla, hogy milyen munka vár rá Nyugat-Európában. Ezeket a nőket természetesen nem rabszolgának vásárolták meg, de rabszolgasorban élnek. A szexuális kizsákmányolás a rabszolgaság egyik fajtája.

Fontos a megelőzés, minden társadalomnak foglalkoznia kellene a periférián élőkkel. Nagy hangsúlyt helyezni az oktatásra, megtanítani a fiatalokat arra, hogy milyen valóságban élnek, hogyan működik az emberkereskedelem. Használható szakmákra tanítani őket, aztán munkalehetőséget biztosítani számukra, védelmező közösségeket teremteni nekik, és legfőképpen üldözni az emberkereskedőket.
Ez az üzenete a “Szabadság Vasárnapjának”!

Ezután Jan folytatta a kispróféták munkásságát bemutató sorozatot.
Jónás és Náhum – noha időben csaknem 150 év választotta el őket egymástól – abban hasonlított egymáshoz, hogy mindketten a pogányok számára, az akkori világ urának számító Asszíriának (Ninivének)prófétáltak.

Jónás próféta könyve

Jónás próféta könyve


Ebben az időben az itt élő emberek gonoszak, végtelenül kegyetlenek voltak, a város pedig vérrel szennyezett.
Náhum arról prófétált, hogy Ninivét bűnei miatt földig fogja rombolni Isten. És valóban, a város olyan mértékben elpusztult, hogy létezésére egészen 1849-ig alig találtak régészeti bizonyítékot. Henry Layard ekkor bukkant rá Szín-ahhé-eriba palotájának romjaira. Néhány évvel később pedig a 22 000 agyagtáblát számláló könyvtárat tárták fel. Az agyagtáblák, amelyek részben a British Múzeum tulajdonát képezik, azért érdekesek, mert dokumentálják a korabeli kegyetlenkedéseket is. Ninive romjai a mai Irak területén, Moszul városának határában találhatók. Irak hírhedt diktátora, Szaddam Husszein hasonló brutalitásáról vált ismertté, mint asszír elődjei.

Asszír birodalom

Asszír birodalom


Mindezek ismeretében jobban megérthetjük, miért vonakodott Jónás teljesíteni Isten akaratát. Elrohant Tarsis felé, ami az akkor ismert világ vége volt (ma Spanyolország). Az isteni küldetés elől a lehető legmesszebbre akart menekülni. Bárhová ment azonban, Isten mindenütt megtalálta.

“Hova menjek lelked elől? Orcád elől hova fussak? Ha a mennybe szállnék, ott vagy, ha a holtak hazájában feküdnék le, te ott is ott vagy. Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tenger túlsó végén laknék, kezed ott is elérne, jobbod megragadna engem. Ha azt gondolnám, hogy elnyel a sötétség, és éjszakává lesz körülöttem a világosság: a sötétség nem lenne elég sötét neked, az éjszaka világos lenne, mint a nappal, a sötétség pedig olyan, mint a világosság.” (Zsoltárok 139,7-12)

Isten szeretete mindenhol megtalál. Isten még Ninivét is szerette. Hiszen nem tudták, mi az, ami bűn, és mi az, ami nem. “Én meg ne szánjam meg Ninivét, a nagy várost, amelyben több mint tizenkétszer tízezer ember van, akik nem tudnak különbséget tenni a jobb és a bal kezük között? És ott a sok háziállat is!” (Jónás 4,11)

Jónás próféta könyve

Jónás próféta könyve


Jónás végül úgy döntött, hogy engedelmeskedik. Isten megkönyörült rajta, a hal kivetette a prófétát a partra. Elment Ninivébe, és hirdette: “Még negyven nap és elpusztul Ninive!” (Jónás 3,4) Az eredeti héber szövegben ez egy ötszavas mondat, rövid, velős, hatásos prédikáció volt! És a város lakói megtértek, a szolgáktól kezdve egészen a királyig. Feladták gonosz életüket, böjtöt hirdettek, zsákruhát öltöttek, megbánták bűneiket. Isten meghatódott ettől, megbánta a rosszat, amivel fenyegette őket, és nem pusztította el a várost.
Jónás azonban haragra gerjedt az Úr jósága miatt. Isten pedig bölcs iróniával megmagyarázta a csalódott prófétának, hogy az Ő szeretete végtelen minden teremtménye iránt. Igaz, 150 évvel később végül mégis elpusztította Ninivét, mert az emberek egy idő után visszatértek bűnös útjaikra és gonoszabbakká váltak, mint azelőtt voltak. Jónás generációja azonban megmenekült.

Náhum próféta 150 évvel Jónás után konkrétan ír az asszírok bűneiről. A prófétán keresztül azt mondja az Úr az asszíroknak, ne gondolják, hogy erős falaik védelmet jelentenek számukra: Isten üldözi a sötétség ellenségeit.

Náhum próféta könyve, Prophet Nachum

Náhum próféta könyve, Prophet Nachum


Milyen reményt találhatunk a magunk számára, mai életünkre nézve Jónás és Náhum próféciájában?
“Mert amit korábban megírtak, a mi tanításunkra írták meg, hogy az Írásokból türelmet és vigasztalást merítve reménykedjünk.” (Róm 15,4)

Ha Isten még a niniveieket is meg akarta menteni, miért ne mentene meg minket is? Szükségünk van a reményre! És van remény! Mi vagyunk ennek a reménynek a hordozói! Mondjuk el, hogy Isten szereti a világot! Mondjuk el, hogy Isten szeretné, ha világosságban élnénk! Miért nem akartak megmaradni a világosságban a niniveiek? És mi meg akarunk maradni?
Önmagunktól nem tudunk elég jók lenni. A Szent Szellem segítsége nélkül nem megy! A niniveieket végül azért pusztította el az Úr, mert csak külsőleg változtak meg. A szívükben nem!

Náhum próféta könyve

Náhum próféta könyve

, , , , ,

  1. A mélyponton fellobbanó hit – Jónás | Köz-Hely krónikák

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: