Tiszta szívünk van?

Gerry tanítása gasztronómiai előadásnak indult. Különböző országok érdekes, számunkra néha nagyon szokatlan, furcsa, sőt esetenként gusztustalannak tűnő ételeiről beszélt: a légylárváktól hemzsegő holland sajtról, a kukacokkal dúsított afrikai banános sütiről, a japánok által kedvelt, még élő állapotban elfogyasztott polipról. Sőt, megkínált minket egy ír “különlegességgel”, a csirkevérrel(!) készített csokoládéval. Miután többségünk undorodva elutasította, elárulta, hogy tulajdonképpen egy epres töltelékű Tibi csokoládét ajánlott nekünk. Viszont így tudott szembesíteni minket azzal a negatív tulajdonságunkkal, hogy látás, hallás után ítélkezünk.

“Ismét odahívta a sokaságot és így szólt hozzájuk: “Hallgassatok rám mindnyájan, és értsétek meg: Nincs semmi, ami kívülről jutva az emberbe tisztátalanná tehetné őt; hanem ami kijön az emberből, az teszi tisztátalanná.” (“Ha valakinek van füle a hallásra, hallja!”) Amikor azután a sokaságot elhagyva bement a házba, megkérdezték tanítványai a példázatról. Ő pedig így szólt hozzájuk: “Ti is ennyire értetlenek vagytok? Nem értitek, hogy ami kívülről megy be az emberbe, az nem teheti tisztátalanná, mert nem a szívébe megy, hanem a gyomrába, és az árnyékszékbe kerül?” Jézus ezzel tisztának nyilvánított minden ételt, de hozzátette: “Ami az emberből előjön, az teszi tisztátalanná. Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok, paráznaságok, lopások, gyilkosságok, házasságtörések, kapzsiságok, gonoszságok; valamint csalás, kicsapongás, irigység, istenkáromlás, gőg, esztelenség. Ezek a gonoszságok mind belülről jönnek; s ezek teszik tisztátalanná az embert.” (Márk 7,14-23)

Ne az alapján ítélj, amit látsz, amit hallasz!
Ne a külsőségeket nézd! Nem ez a lényeg! Ami belül van, az a fontos! Azt nézzük, mi jön a szívünkből!
Tiszta szívünk van?

Ha új házba, lakásba költözünk, kitakarítjuk. Amikor Jézust behívtuk a szívünkbe, Ő elkezdett megtisztítani minket, de nekünk vele együtt kell dolgoznunk.
Milyen a szívünk állapota ma? Hogy néz ki a lelkünk?

Mi teszi tisztátalanná az embert?
Ami kijön a szívéből. Például a gyilkosság gondolata. Nemcsak maga a tett, hanem még a gondolata is! És sajnos nagyon sokan gondoltunk már erre. A tényleges gyilkolás pedig ma Magyarországon – látjuk, nézzük, olvassuk – mindennapos dolog.

Ahogy a lopás is. Ahogy folyamatosan romlik a gazdasági helyzetünk, egyre több a csaló, a tolvaj.
Tehát ne az ételek miatt aggódjunk, mert életünk rövid. Inkább szívünk, lelkünk állapotára vigyázzunk, mert ezek mindörökké megmaradnak.
Tiszta a szívünk?
“Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!” (Zsolt 51:12)

Edzés után megfürdesz, ha a kertben dolgozol, utána zuhanyozol, kimosod a bepiszkolódott ruhádat, azt akarod, hogy tiszta legyen. Étkezés előtt kezet mosol, megmosod a zöldséget, a gyümölcsöt.
Amit a TV-ben nézel, azt is „megmosod”?
Amit olvasol, azt is „megmosod”?
Tiszták a kapcsolataid? Ha nem, változtass rajtuk, vagy szakíts velük! Küldd el azokat a barátaidat, akik rossz hatással vannak rád, akik miatt szíved nem tiszta! Nehéz, de meg kell tenni!
A hely, ahol élsz, tiszta?
Gerry edzőtermet változtatott, hogy lelkére ne hasson a rossz.

Nagy jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy csak olyan ételeket együnk, amelyek táplálják és építik a testünket. Vigyázunk, hogy ne együnk olyanokat, amelyekben szervezetünkre káros kémiai anyagok vannak. Nem esszük meg a gusztustalannak tartott ételeket.
Miért hagyjuk mégis, hogy a gusztustalan dolgok uralják életünket? Hiszen megváltoztathatjuk, mit olvasunk, mit nézünk a TV-ben, kikkel barátkozunk, milyen helyekre járunk.

Készíts új szívet, Istenem!
Tisztítsd meg szívemet, Istenem!
Tüntesd el szívemből a gonosz dolgokat!
Segíts, hogy jó döntéseket hozzak!
Segíts, hogy jó kapcsolatokban éljek!
Fordítsuk szívünket Jézus Krisztus felé! Amikor meghalt a kereszten, vére megtisztított minket. Tiszták lehetünk az Ő vérével, mert Ő akarja ezt a kapcsolatot velünk.

, , , ,

  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s