Írjunk imalistát!

A keresztény élet olyan, mint egy háromlábú szék. Három fontos lába van: az Ige olvasása (elmélkedés), imádkozás, testvéri közösség a gyülekezetben.
A gyülekezet tagjának lenni nagyon fontos. Minden apostoli levél a közösségekhez, a gyülekezetekhez szól. Aki nem keresi a közösséget, biztosan nem tapasztalta meg még soha ennek összetartó erejét, vagy már csalódott egy közösségben. Tudjuk, hogy egyik közösség sem tökéletes, de akkor is kell, hogy tartozzunk valahová.
A közösségben imádkozhatunk egymásért, és a közösség is imádkozhat értünk.

Isten nem olyan, mint egy hivatal, Ő bármikor, éjjel-nappal fogad és meghallgat minket!

Imádkozni bárhol, bármikor lehet. Nem szükséges megvárnunk, amíg teljesen lecsendesedünk, amíg eljutunk az imakamránkba. Istenhez mindig szólhatunk, Ő mindig meghallgat, nem kell hozzá bejelentkeznünk. Lehet, hogy csak a sokadik imánkra válaszol Isten, de már az elsőt is meghallgatta.
Mindig kell imádkoznunk, hogy Isten nyisson ajtókat.
“Nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének.”(Jakab 5,16)

Fontos, hogy imádkozzunk egymásért! Írjunk listát azokról, akik Isten segítségre szorulnak, nehogy megfeledkezzünk valakiről is. Ha ezt a listát beletesszük a Bibliánkba, biztos, hogy nem megy feledésbe az ismerőseinkért mondandó ima. Van, amikor részletesen imádkozunk barátainkért, máskor csak egy-egy rövid imában kérjük Isten segítségét.

Kik lehetnek rajta az imalistánkon?
“Mindenekelőtt tehát arra kérlek benneteket, hogy imádkozzatok és könyörögjetek minden emberért, járjatok közben és adjatok hálát értük! Imádkozzatok a királyokért és mindazokért, akik hatalmat kaptak, hogy nyugodt és békés életet élhessünk, teljes istenfélelemmel és tisztességgel. Ez jó dolog és tetszik Istennek, Üdvözítőnknek. Ő ugyanis azt akarja, hogy mindenki üdvösségre jusson és megismerje az igazságot.” (1Timóteus 2,1-4)
Ma már nincs királyunk, de imádkoznunk kell vezetőinkért, országunk elöljáróiért, Európa Parlamenti képviselőinkért, hogy olyan döntéseket hozzanak, ami országunk előrehaladását szolgálja, illetve azért, hogy ismerjék meg Istent, és munkásságukat építsék Isten Igéjének alapelveire.
Imádkozzunk mindennap országunkért, az emberek megtéréséért.

“Ti azonban mindig éberen őrködjetek! Imádkozzatok, hogy legyen erőtök kimenekülni azokból a dolgokból, amelyek bekövetkeznek, és hogy majd bizalommal állhassatok meg az Emberfia előtt!” (Lukács 21,36)

“Minden helyzetben imádkozzatok és könyörögjetek a Szent Szellem által. Erre mindig legyetek készen, maradjatok éberek, tartsatok ki az imádkozásban, és járjatok közben Isten embereiért és népéért! Állhatatosan imádkozzatok értem is, hogy mikor megszólalok, tudjam, mit kell mondanom, és bátran hirdessem mindenkinek az örömüzenet titkát.” (Efez 6,18-19)

“Az imádkozásban tartsatok ki, legyetek éberek és hálás szívűek.” (Kolossé 4,2)

Ezek felkent imák, amelyekben Pál imádkozik a gyülekezetekért. Ezekből mi is tanulhatunk imádkozni. Pál háttérbázisát a gyülekezetek ismeretlen imádkozói jelentették.
De voltak ismertté vált, híres imádkozók is: Simeon és Anna egész életét az imának szentelte, közbenjáró, imaharcos volt.
Isten legnagyobb hősei a közbenjárók, akik másokért imádkoznak.
Az ima nagyon fontos az életünkben. Nekünk, magyaroknak még a himnuszunk is egy ima, hiszen így kezdődik: “Isten, áldd meg a magyart!”

Kik szerepelhetnek az imalistánkon? Kikért, mikért imádkozhatunk?

1. A körülöttünk lévő emberekért
– család
– rokonság
– barátok
– munkatársak, akikkel éltünk különböző állomásain találkozunk, és előléphetnek barátokká
– csapattársak
– iskolatársak
– útitársak
– szomszédok
– egyéb ismerősök (postás, pénztáros a boltban, ügyintéző a hivatalban stb.)
– honfitársak

2. Eseményekért (konferenciák, rendezvények, amelyek közelebb hozzák az embereket az evangéliumhoz)
Az embereknek szükségük van Isten Igéjére. Nekünk kell Isten fényét visszatükröznünk! Világosságunk nemcsak áldás, hanem felelősség is. Ezek az emberek ránk vannak bízva. Imádkoznunk kell értük! Imádkoznunk kell azért, Isten adjon alkalmat, hogy elmondhassuk nekik az evangéliumot!
A közösségi oldalak is használhatók,hiszen rengeteg kapcsolati kötődésünk van. Ezek evangelizációs ösvények az emberek szívéhez. De óvatosan kell bánnunk velük, nehogy elriasszuk azokat, akikhez közel szeretnénk hozni Isten Igéjét.

Sosem volt még ilyen egyszerű felvenni a kapcsolatot az ismerősökkel

3. A szükségben lévőkért (vörösiszap katasztrófa áldozataiért, Oaza Gyermekotthonért, adományokért stb.)
Minden ima fontos. Isten ereje a Földön a mi imáinkban van!

4. A gyülekezetért
A gyülekezet sikere is a vezetőkért mondott imától függ.

5. A nagyobb gyülekezetért: minden szabad metodistáért, minden más metodistáért, reformátusokért, pünkösdiekért, baptistákért, katolikusokért és minden más keresztyénért a Földön.

Sokat kell imádkozni a gyülekezetért

Hogy mekkora szerepe van az imának, arra az egyik legjobb példa David (Paul) Yonggi Cho koreai buddhista története, munkássága. Halálosan megbetegedett, amikor rá kellett jönnie, hogy csak vallása van, reménysége nincs. Ekkor elolvasta a Bibliát, és hitre jutott. Megalapította a Yoido Teljes Evangéliumi Gyülekezetet Dél-Koreában, és olyan ébredési hullámot indított el, hogy havonta tízezren tértek meg buddhizmusból, ateizmusból, névleges kereszténységből. 1982-ben 110000 ezer embert vezettek Jézushoz, 1983-ban 120000-et, létszámuk 1990-re meghaladta a 700000-et. Ma már több, mint egymillióan vannak.

Miért tér meg ilyen sok ember egyetlen gyülekezetben? Azért, mert megértették az imaélet kiterjesztésének és fenntartásának fontosságát. Hiszen nincs olyan vidék, nincs olyan gyülekezet, ahol a Szent Szellem ne tudna dolgozni. A kulcs: az ima! Ez egyébként az 1984-ben írt, és 1990-ben nálunk is megjelent könyvének címe is.
Vettek egy hegyet, eredetileg gyülekezeti temető céljára, amit aztán imahegyként kezdtek használni. Az imahegy oldalában az imafülkékben az emberek folyamatosan imádkoztak. És példátlan gyülekezetnövekedés indult el.

Miért ne lehetnénk mi, akik nálunk elkezdik ezt a kitartó imádkozást?
Egyetlen ismerősünk se kerülje el “imaradarunkat”! Írjuk össze a neveket, és vigyük rendszeresen Isten elé ezeket az embereket! Isten figyelmét fel kell hívni ezekre az emberekre! És mivel Isten szeret mindenkit, mindannyiuknak segíteni fog.
De a Gonosz is dolgozik. Tehát nekünk kell gyorsabbnak lennünk, hogy megnyerjük ezeket az embereket, és a mennybe jussanak!

, , , , ,

  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s