Dr. Pálhegyi Ferenc – Kapcsolatunk szakítópróbái

Dr. Pálhegyi Ferenc párkapcsolati kérdésekkel foglalkozó előadássorozatának nyitó előadásán jártunk a KRE-HTK épületének Dísztermében. A mai téma: Kapcsolatunk szakítópróbái.

Az előadás első felében arról volt szó, hogyan befolyásolja a gondolkodásunkat a korszellem, amikor gyakorlati materializmust, azaz fogyasztói életszemléletet “erőltet ránk”. A Sátán – mint Ady versében a disznófejű nagyúr – sok vonzó dolgot kínál, amikkel becsaphat. Isten közelségének életető közegéből a pénz, a komfort, a siker és a hatalom fullasztó mocsarába kerültünk. A pénz, a komfort, a siker és a hatalom a közgondolkodásban már nagyobb értéknek számít az emberi kapcsolatainknál. Persze jó, ha van pénzünk, de az ún. mammon-szemlélet azt sugallja, hogy az embert a pénz menti meg. Ez a gondolat egy olyan csapda, amibe sokan beleesnek. Nem csak az a kérdés, hogy mi mit teszünk a pénzzel, hanem hogy a pénz mit tesz velünk. Pál apostol azt mondta, hogy minden rossz gyökere a pénz szeretete.

A korunkban kötött házasságokra nagy teherként nehezednek a pénzről alkotott rossz szemléletek. De a házasságoknak más megpróbáltatásokat is ki kell bírniuk. Vannak, akik házasságban is a szüleiktől függenek és problémák idején szüleikhez rohangálnak, ahelyett, hogy azokat házastársukkal beszélnék meg. Sokan egyáltalán nem is beszélgetnek, a férj döntésképtelen, míg a feleség uralkodó természetű, vagy fordítva. Néha munkamániás az egyik fél vagy hűtlen, mások szidalmazzák, bántalmazzák egymást, és döntéseikben felelőtlenek, de gyakoriak a függőségek is: alkoholizmus, drogfüggőség vagy egyéb függőségek. Ez a sok, a mai világra jellemző körülmény közrejátszik abban, hogy a napjainkban kötött házasságok több, mint fele válással végződik, pedig ha Isten segítségét kérnénk, meg lehetne oldani a problémákat válás nélkül. A sok válást látva többen nem is akarnak megházasodni. Kerülve a felelősséget és előnyben részesítve a kényelmi szempontokat, többen választják a szingli életmódot, de egy ember házasságon belül is lehet szingli (a szingli nem azonos az egyedülállóval).

Ahogy egy erdei állatnak veszélyzónává válik az erdő, ha tűz üt ki, így vált számunkra veszélyzónává a Föld: nem tudunk elmenekülni. Környezetszennyezés, klímaváltozás, terrorizmus: a fizikai és a lelki szenny egyaránt ránk zúdul. Legtöbben úgy védekeznek, hogy elfojtják a veszély tudatát, illúziókba és infantilizmusba menekülnek, a felelősséget pedig elhárítják. Mit tehetünk, ha probléma van a házasságunkkal? Fogunkat összeszorítva szenvedünk? Beadjuk a válópert? Elkezdünk Istennel megoldást keresni? Bizonyos esetekben a Biblia megengedi a válást, de ez nem változtat azon, hogy a válás tragédia, megoldásnak a legrosszabb. Sokszor úgy érezzük, már nem bírjuk ki, de igazából sokkal többet bírunk annál. Ha Istenhez fordulunk, Ő megadja a kimenekülést a próbatételekből és nem enged feljebb kísérteni, mint amit kibírhatnánk. Isten nélkül azonban olyanok vagyunk, mint a vágott virág, ami csak rövid ideig szép, de gyökér nélkül hamar elhervad. Meg kell találnunk a gyökereinket, vissza kell találnunk Istenhez. Ha nélküle keressük a megoldást, akkor máris a bűn útján járunk, hisz nélküle akarjuk eldönteni, hogy mi a rossz és mi a jó. Isten akarata az, hogy helyreálljon vele a megromlott kapcsolatunk. Ez a jó kapcsolat az alapja annak, hogy az emberek közötti kapcsolatainkat is helyreállítsunk.

,

  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: