A Szentlélek kiáradása

A Húsvét utáni 7. vasárnapon rendhagyó istentiszteletre készültünk. Vendégeket vártunk: a Felebarát Keresztény Közösség (OMS) látogatott el hozzánk, hogy közösen ünnepeljük Pünkösd vasárnapját. Januárban mi vendégeskedtünk náluk egy közös bemerítkezési szertartás alkalmával. Most nagy lelkesedéssel dolgoztunk, hogy mindent tökéletesen előkészítsünk a vendégek fogadására. Júlia szervezte a munkát, még térképet is rajzolt, hiszen az egész udvart, teraszt, kertet belaktuk az istentiszteletet követő kerti parti során. Igazi csapatmunka volt az előkészítés, és utána az elpakolás!A két pásztor is megosztotta egymás közt a munkát: Szabados Sanyi, az OMS pásztora a Szentlélek életünkben betöltött jelentőségéről beszélt, míg Péter a Vigasztaló, a Pártfogó Szentlélekről.

Istennek sok hasonló ígérete van, többször utal arra, hogy Ő többre gondolt, amikor megteremtette a világot. A történelem folyamán Isten lépésről lépésre jeleníti meg magát előttünk. Az ószövetségi időkben Isten Lelke egy-egy emberen ült meg. Az Ószövetség a törvényen alapult, csak kevesen értették meg igazán, de ők jártak valóban Istennel, ők voltak igazán közösségben az Úrral: a bírák, a próféták.A középkorban az egyház kapcsolatban állt Istennel, az embernek kapcsolatban kellett lennie az egyházzal. Ez azonban sokszor formális kapcsolat maradt. Hiszen nem az a fontos, hogy az emberek istentiszteletre járjanak, hanem, hogy mindig Istent tisztelve járjanak! Vajon azért megyünk-e templomba, hogy ott találkozzunk Istennel, vagy már Istennel együtt jövünk, hogy találkozzunk az egyházzal? Aki csak azért jár templomba, hogy Istennel találkozzon, az csak vasárnaponként van kapcsolatban az Úrral. Isten ereje nincs jelen az életében. Ha Isten távolinak tűnik, hitből kell élni! Ha nem érezzük Isten jelenlétét, attól Ő még jelen van. Számíthatunk az ígéretére. Megígérte, hogy kiönti a Szentlelket, és kiöntötte. Ezért vagyunk itt, hogy erre emlékezzünk. Teljen meg szívünk, lelkünk, minden gondolatunk Isten Lelkével! Ha nem a Szentlélekkel töltekezünk be, könnyen átadhatjuk magunkat valami másnak, ami látszólag segít elviselni a problémáinkat. Pál apostol erre figyelmeztet az efezusi levélben: Ez nem az alkoholfogyasztás tilalma. Ez a mértéktelenség tilalma! A részeg ember átadja magát az alkohol bódító hatásának, az erkölcsi ellazulásnak, kicsapongásnak, züllésnek. Az alkohol feloldja a gátlásokat, módosítja a tudatot. Ne a bor mámorának adjuk át magunk, hanem Isten Lelkének! Ő segít elhordozni a testi és lelki problémáinkat. Nem kell egyedül botladoznunk, hiszen Ő fogja a kezünk. És ez a tökéletes élet! Ezt tervezte el Isten a teremtés kezdetén. A Mindenható Isten Lelke által tökéletessé válhat köztünk a szeretet. Erről szól a Pünkösd! Hiszen Isten Lelke tele volt szeretettel, szánalommal a nyomorultak felé, nem volt benne megalkuvás, és ezzel a szeretettel örökre megváltoztatta a világot.
Erre emlékezünk Pünkösdkor.


Péter a Vigasztalóról, a Pártfogóról tanított. Az egyik Pártfogó Jézus. A pártfogó szó görög jelentése paracletos, azaz melléhívni, olyan valaki, akit hívnak vagy küldenek valahova, hogy segítsen másoknak, bátorítson másokat.A másik Pártfogó a Szentlélek. A másik Pártfogót azért kapjuk, hogy amikor Jézus elmegy, ne essünk kétségbe. Ha telve vagyunk Szentlélekkel, Jézus Krisztusról beszélünk az embereknek, őt dicsérjük.Ha a Szentlélek megérint minket, ráébredünk bűnösségünkre, elkülönülünk a világtól, és eljutunk az igazságra, mert Ő az Atya dolgait szólja, és a jövőre vonatkozóan is elmond dolgokat.
Mit kell tennünk ahhoz, hogy a Szentlélekkel közelebbi kapcsolatba kerüljünk?
Ha mentőt hívunk vagy tűzoltót, tudjuk a hívószámot. Ha a Szentlelket, a “hívószám” a Lukács 11,13:

Istenünk, vegyél körül minket a te Szentlelkeddel! Kövessük a szeretetet, és kívánjuk a szellemi ajándékokat! Isten olyan Pártfogót adott, aki mindig ott akar lenni velünk. Nemcsak életünk legfontosabb pillanataiban, hanem a legapróbb mindennapokban is. Ne mulaszd el kérni a Szentlelket! Hiszen Krisztus jó illata vagyunk, és amit beszívunk, azt illatozzuk ki.

Az istentisztelet után következett a “nem hivatalos rész”, a kerti parti. Mindannyian élveztük a finom süteményeket, szendvicseket, az eper turmixot, a ragyogó napsütést, ismerkedhettünk a vendégekkel, lehetőségünk nyílt a nyelvgyakorlásra, a tartalmas beszélgetésekre. Annyira jól éreztük magunkat, hogy el is határoztuk, hagyományt teremtünk a közös istentiszteletből.

, , , , , ,

  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s