A nyugalom napja

Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat. De a hetedik nap az Úrnak, a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se lányod, se szolgád, se szolgálólányod, se barmod, se jövevényed, aki a te kapuidon belől van. Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt. 2 Móz 20,8-11

Gerry McNamara pihenés napjának fontosságáról tanított május 20-án. A szombat szó héber jelentése sabbat = nyugalom, amikor távol tartjuk magunkat a kifáradástól. Amikor abbahagyjuk mindazt, amitől egész héten elfáradtunk. Ezt napjaink rohanó világában bizony elég nehéz megtennünk, hiszen egyre többet dolgozunk, így egy idő után már el is felejtünk pihenni.

Pedig Isten úgy végezte a teremtés munkáját, hogy a pihenésnek kiemelt jelentőséget tulajdonított. A Tízparancsolatban is hosszú magyarázatot fűzött a pihenés parancsához. Azonban a parancs be nem tartásának nem említi a következményeit. Ezért az emberek úgy gondolják, talán nem is olyan lényeges ez a parancsolat. Isten mégis olyan fontosnak tartotta, hogy a Tízparancsolatba is belevette. Hiszen Ő is hat napot dolgozott és egy napot pihent.

Hányan pihenünk egy teljes napot hetente?

De egyáltalán nem biztos, hogy ennek a pihenőnapnak vasárnap kell lennie. Eshet a hét egy másik napjára is. Hiszen olyan világban élünk, ahol sok ember dolgozik vasárnaponként. Hálásak lehetünk a mentősöknek, a tűzoltóknak, a kórházakban dolgozóknak, a lelkipásztoroknak, hogy vasárnap is számíthatunk a munkájukra. De nekik is szükségük van a nyugalom napjára, hogy felfrissüljön testük, lelkük az egész heti munka után.

A nyugalom, a pihenés jelentőségét több szempontból is megvilágíthatjuk.

1.) Az Istennel töltött idő, amikor az Ő szent jelenlétében megnyugvást találunk. Hiszen Ő tartja kezében az egész világot, valódi nyugalmat és békességet csak Nála találunk. Úgy kellene szerveznünk minden napunkat, hogy mindig legyen imádsággal, Istennel töltött időnk, vasárnaponként pedig még ennél is több időt kellene erre szánnunk.

2.) A másokkal (családdal, barátokkal, szeretteinkkel) töltött idő, amikor a közös programok, a jóízű beszélgetések regenerálják az energiáinkat. Természetesen a közös TV-nézés, amikor csak a reklámok idejére korlátozódik a beszélgetés, nem jelent minőségi időtöltést a többiekkel. A beszélgetésnek nagyon fontos szerepe van az életünkben. Amikor imádkozunk, Istennel beszélgetünk, a nap többi részében az emberekkel. Mindig szakítsunk időt a minőségi beszélgetésekre!

3.) Az önmagunkkal töltött idő, amikor kizárólag arra összpontosítunk, ami önmagunknak fontos. Ami megóv minket a kifáradástól. Legyen ez kerékpártúra, kertészkedés, motorozás, egy jó könyv olvasása, főzés, bármi, ami nem tartozik a mindennap elvégzendő rutinfeladatok közé. Bármi, ami felfrissít. A fizikai munkás nagy valószínűséggel szellemi tevékenységgel fog felüdülni.
A szellemi munkát végzőt valószínűleg a testi elfáradás fogja feltölteni energiával. És bár látszólag elfárad, mégis töltekezik, mert ez másféle fáradtság.

Sajnos rohanó, kapkodó világunkban nem vesszük elég komolyan a pihenés jelentőségét. Nem pihenünk eleget, vagy egyáltalán nem is pihenünk. Szervezetünk legyengül, fizikai, mentális betegségek támadnak meg, az állandó stressz felőrli egészségünket. A statisztikák mutatják a szív-és érrendszeri megbetegedések, sőt a halálozások számának emelkedését. De ijesztően növekszik a mentális problémákkal, a depresszióval küzdők száma, és a párkapcsolati problémák, valamint a válások aránya. Nincs időnk magunkra, nincs időnk egymásra, nincs időnk Istenre…
Folyton dolgozunk, minden apró dolog miatt aggodalmaskodunk. Nem tudjuk, hogyan kell pihenni. Elfelejtettünk pihenni.
Felgyorsult világunkban valóban nem könnyű megtalálni a pihenésre szolgáló időt, mégis meg kell tennünk, mert a javunkat szolgálja. Isten olyan fontosnak tartotta, hogy beírta a Tízparancsolatba.
Figyeljünk oda erre, tartsuk meg ezt a parancsolatot, pihenjünk Isten jelenlétében, szeretteink társaságában, és önmagunk magányában!

A tanítás után a májusi születésnaposokat ünnepeltük. Ildikó és Jutka megilletődötten fogadta a jókívánságokat.

Felhangzott a Boldog születésnapot! című, jól ismert dal, és vidáman énekeltük végig az összes versszakot az ünnepelteknek.

Természetesen nem maradt el a torta és a sok finomság sem. Az együtt töltött időt – mint mindig – most is a beszélgetés zárta, így aztán valóban feltöltődve tértünk haza a mai délelőtt után.

, , ,

  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s