Az ima közösség Istennel

Május 13-án az imádságról tanított Gyurkó Donát teológus hallgató, aki a Budakeszi Metodista Gyülekezet teológus gyakornoka.

Mert üdvösségünk reménységre szól. Viszont az a reménység, amelyet már látunk, nem is reménység, hiszen amit lát valaki, azt miért kellene remélnie? Ha pedig azt reméljük, amit amit nem látunk, akkor állhatatossággal várjuk. Ugyanígy segít a Lélek is a mi erőtlenségünkön. Mert amiért imádkoznunk kell, nem tudjuk úgy kérni, ahogyan kell, de maga a Lélek esedezik értünk kimondhatatlan fohászkodásokkal. Aki pedig a szíveket vizsgálja,tudja, mi a Lélek gondolata, mert Isten szerint jár közben a megszenteltekért. Rom8,24-27

A Húsvét utáni 5. vasárnap az imádkozás vasárnapja.
Az ima olyan, mint a levegővétel. Isten körülvesz minket, Őt lélegezzük be, vele akarunk megtelni. Az oxigén a tüdőnkön keresztül jut vérünkbe. Az éltető oxigént befogadjuk, a mérgező szén-dioxidot kiengedjük. Az ima is olyan, mint a levegővétel: Istennel beszélgetve a jót befogadjuk, a rosszat kirekesztjük az életünkből. Az oxigént vágyja minden sejtünk – Isten jelenlétére is így vágyunk. A nyugtalan lelkületű ember híjával van az isteni jelenlétnek.
Ha légzőszerveink megbetegszenek, ha például egy vírusfertőzés megakadályozza a szabályos oxigénfelvételt, köhögünk, tüsszögünk, váladék távozik a szánkból, orrunkból. Ugyanígy, ha nem tudunk Isten jelenlétével kapcsolatba kerülni, a rossz nem tud távozni bensőnkből, ezért másokra zúdítjuk azt. Te mennyire vagy “fertőző”? A panaszkodás fertőz!

Az ima nem a beszédről szól, hanem Isten jelenlétéről. Ha imádkozunk, Vele vagyunk, jelenlétébe helyezzük magunk, kizárjuk a külvilágot, csak Rá figyelünk. Az ima egy kapcsolat. Ennek a kapcsolatnak el kell kezdődnie, ahogy az ember élete is elkezdődik. A csecsemő sírással jelzi, hogy megérkezett a világra, képes levegőt venni, kapcsolatba került az éltető oxigénnel. Felnőttként, amíg nem tudunk sírni, amíg nem tudunk könnyezni saját bűneink felett, amíg nem tudjuk teljesen odaadni magunkat, addig nincs kapcsolatunk Istennel. Ha merünk gyengék, gyámoltalanok lenni, ha merünk Rá hagyatkozni életünk vezetésében, akkor tudjuk igazán odaszánni magunkat Istennek. Hiszen Ő, mint anya a gyermekét, úgy szeret minket.

Az ima erős, közvetlen szeretet-kapcsolat. Ahogy a párkapcsolatban a férfi világa teljesen más, mint a nő világa, és nem tudjuk megindokolni, miért szeretjük a másikat, ugyanígy Isten világa is teljesen más, mint az emberek világa, és nem tudjuk megmagyarázni, miért szeretjük Istent. De érezzük a vonzást, a szeretet vonzását.

Az ima jelenlét, Isten jelenléte. Teljesen ott vagyok, ahol Ő. Istennel való kapcsolatunknak különböző fokozatai vannak: az ismerkedés, az elhatározás, a megtérés, Isten megkéri kezünket, a jegyesei vagyunk, hivatalosak vagyunk a menyegzőjére. Te hol tartasz ebben a folyamatban? Elkészítetted-e a lelked a másik számára? Kidobtad-e mindazt, aminek már nincs helye az életedben? Hogyan töltöd ki a szeretetigényedet? Az imádság szeretetigény számodra?

Istennel való kapcsolatunk hasonlít egy számítógépes játékra. A gép feladatot ad, bevon minket a folyamatba, és agyunkban születik meg a játék. Isten is be akar vonni minket az ő szeretetébe. Lelkünkben van egy Isten alakú űr, amit be kell töltenünk. Tudjuk, hogy hiányzik valami, de nagyon nehéz rájönnünk, hogy nekünk az Istennel való kapcsolatra van igényünk. Hóseás próféta írja, hogy Isten úgy tekint Izraelre, mint az Ő hitvesére. Ha mással töltjük be lelki igényünket, ez Isten számára házasságtörés. Időnként pedig azzal döbbent rá minket, hogy szükségünk van rá, hogy elveszi tőlünk azokat a dolgokat, amelyek addig fontosak voltak számunkra. Sokszor kell, hogy kivegye kezünkből mindazt, amihez addig ragaszkodtunk.
Istennel való kapcsolatunk folyamatosan fejlődik. Ehhez meg kell Őt ismernünk. Fel kell adnunk dolgokat, Rá kell figyelnünk üdvösségünk reménye miatt. Kapcsolatunk a vele való teljes közösség felé kell hogy fejlődjön. Isten az intimitásra, a mély lelki kapcsolatra vágyik velünk. Ezt nem lehet erőltetni. Ennek megvan a személyes ritmusa. Isten nem is erőltet semmit. Üdvösségünk reménységre szól, nem bizonyosságra. Nekünk nem bizonyíték kell, Isten Lelkére kell rábíznunk magunkat. Istennek sokféle ereje van, sokféle ajándékot ad, de a tempót egyedül ő ismeri. Ő fogja kezünket, Ő vezet, mi pedig nem fogunk elkésni sehonnan sem. Isten a mi sebességünkkel halad, mert szeret minket. A mi dolgunk belehelyezkedni az Ő szeretetébe, magunkba szívni ezt, dicsérni Őt ezért, és továbbadni másoknak.
Isten országa bennünk van, Krisztus hozzánk jön, ha szívünk mélyén méltó lakást készítünk neki. A befelé figyelő embert Isten gyakran meglátogatja. Viszont, ha szükségünk van, nem tudunk kérni erőtlenségünk miatt. A Szentlélek mondja el azt, amit mi nem tudunk kimondani. A Szentlélek jelenléte nélkül tehát nem tudunk imádkozni. Kapcsolatunk Istennel úgy épül fel, hogy az Ő elkötelezettségének találkoznia kell a mi elkötelezettségünkkel. Enélkül nem fog minket üdvözíteni. Ő mindent odaad értünk, de nekünk kell, hogy hitünk legyen. Ez először egy pici hittel kezdődik. De Isten országa olyan, mint a kovász, amely az egész tésztát megkeleszti. Isten folyamatosan formál minket. A Szentlélek a bennünk emésztő tűz, amely megemészti a bennünk élő bűnt.

Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra. Thes 5,16-18

Minden helyzetben Isten kezére hagyatkozz! Tudatosan Isten jelenlétébe helyezd magad! Amikor jó dolgok történnek, gyakorolni kell, hogyan helyezzük magunkat az Ő jelenlétébe, hogy a nehéz helyzetekben ezt könnyebben megtegyük. Isten jelenléte kegyelmi eszköz. Törekedjünk a jóra, kerüljük a rosszat, éljünk Isten kegyelmi eszközeivel, az imádsággal, a közösséggel, a Szentírással, az úrvacsorával. Isten jelenlétében lenni drága kincs. Éljünk vele!

, , ,

  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s