Hűség Istenhez

Péter május 6-i tanítása három különálló, de egymáshoz mégis kapcsolódó részből állt.

1.rész
Sok mindent szándékozunk cselekedni, de csak egyetlenegy ösvényen járhatunk. Ez az Úr ösvénye, amelyet az Ő fénye világít meg lábaink előtt.

2.rész
Ezt az utat hűségesen kell járnunk. Hűségesnek kell lennünk Istenünkhöz.

Én vagyok az Úr, a te Istened… Senki mást ne tekints Istennek, csak engem… Ne csinálj magadnak faragott képet… Ne borulj le ilyen képek előtt és ne tiszteld őket, mert én, az Úr, a te Istened féltőn szerető Isten vagyok. 2 Móz 20,1-5


Az Újszövetség központi gondolata a szeretet, de ez nem törölte el az Ószövetség parancsolatait.

Ha helyesen szeretünk, van bennünk egy egészséges féltés, mellyel védelmezni, óvni próbáljuk a szerettünket. És természetesen hűségesek is vagyunk hozzá. Isten, aki szeret minket, komolyan veszi a hűséget. A különböző vallásokban sok Isten van, de a mi Istenünk az Atya, nekünk őt kell követnünk, nekünk Hozzá kell hűségesnek lennünk. Hiszen senki más nem tette meg azt, amit az Atya megtett: Fiát adta, hogy meghaljon értünk a kereszten. Megvan-e szívünkben ez a meggyőződés?

Minden ember szabad akarata szerint dönt, hogy követi-e Istent, hűséges lesz-e Hozzá? Ez sokszor nem is olyan egyszerű dolog, mert sok minden elválaszt minket Istentől. Például az asztrológia. Isten kifejezetten tiltja, mert meg akar minket óvni a rossztól. Ő teremtette a csillagokat, hogy világítsanak, hogy segítsenek a tájékozódásban. De arra nem alkalmasak a csillagok, hogy meghatározzák egy bizonyos időben született ember temperamentumát, ahogy arra sem, hogy megmondják a jövőt. A természetfeletti dolgokkal két oldalról lehet kapcsolatba kerülni: Isten oldaláról, ha Igéjét olvassuk, ha közeli kapcsolatban vagyunk Vele az ima által, és ha közösségben vagyunk azokkal, akik szintén ezt az utat járják. De kapcsolatba kerülhetünk a természetfölötti világgal a Gonosz oldaláról is, az okkultizmus, varázslás, babona, jövendőmondás és ezotéria kapcsán.

Isten a Bibliában több helyütt felhívja a figyelmet, hogy ez utóbbi út a pusztába, a kiszáradáshoz vezet (Ésa 8,19-22; 5M 18,10-12; 3M 19,26-31; Zak 10,2; Apcsel 15,20; Apcsel 19,19-20; 1Kor10,7; 1Kor 10,20-22; Gal 5,19-21; ). Aki az okkult tudományokban gyakorolja magát, nem az Úr útján jár! A Gonosz hazugsággal csalja magához az embereket: látszólag jó dolgokat ígér, aztán, ha hozzászoknak, láncra veri őket. Isten azt mondja, légy hű halálig! Hit és hűség ugyanaz a szó: ha valakiben hiszünk, azt követjük, ahhoz ragaszkodunk, ahhoz hűségesek vagyunk.

Ha csalódunk valakiben, nagyon fáj. Ám Istennek ugyanúgy fáj a mi hűtlenségünk. Mert szeret minket, mert a gyermekei vagyunk. Felénk irányul a hűsége, még akkor is, ha mi hűtlenek vagyunk (2Tim 2,13). Isten hű a velünk kötött szövetséghez. Megerősít, megvéd a Gonosztól, nem hagy minket erőnkön felül megkísérteni. Sőt! Hűségét emberként is megmutatta a földön Jézus krisztusban. Jézus sokszor csalódhatott az emberekben, mégis hű maradt.

A mi hűségünk az odaadásunkban mutatkozik meg. Ha legyőzzük a kísértéseket, győztesnek érezhetjük magunk, megerősödik a hitünk. De ha kudarcot vallunk, az is egy lépcsőfok lehet a fejlődésünkben. Ha nem elcsüggedünk, hanem tanulunk belőle. Sok ember fejlődni tud a kudarcaiból okulva. Mások nem tudnak túllépni rajtuk. Lépcsőfoknak tekintsük kudarcainkat, ne akadálynak!

Mit kell tennünk ezért?

A.) Feldolgozni a kudarcot. Nem sajnálkozni! Az önsajnálat, a tehetetlenség, az „úgysem tudom megtenni” – érzése helytelen. A rossz érzéseinken keresztül kell jutni, nem megállni előttük!

B.) Elhatározni, hogy a bukás ellenére továbbmegyünk.

Mert az igaz fölkel, ha hétszer esik is, de a gonosztevők esése végzetes. Péld 24,16

C.)Emlékezni, hogy nem mi vagyunk az elsők, akik hibáztak. Sámson, aki olyan közel került egy rossz nőhöz, hogy az ártani tudott neki. Jónás, aki nem akarta vállalni a prófétaságot. Péter, aki megtagadta Jézust. De az ő kudarca az egyik első lépcsőfok volt a továbbfejlődéséhez. (A fenti A-B-C pont a Mai Ige című kiadványból lett merítve.)

Isten a hibáinkból is erényt tud csinálni, a mínuszainkat képes pluszra fordítani. Józsefet eladták testvérei, Isten ebből a hátrányos helyzetből fordította előnyösre József helyzetét. És mivel József mindvégig, minden nehézsége ellenére is hűséges maradt Istenhez, Ő ezt a hűséget gazdagon megáldotta.

A hűség néha nagyon nehéz, fájdalommal jár. Tanítványnak lenni is fájdalom. nem mindig öröm a keresztény élet, van benne próbatétel, nehézség, de a végén ott vár minket az örök élet az Úr oldalán.

3. rész
Folyamatosan emlékeznünk kell erre, és arra is, hogy mit tett értünk Jézus. Ez az emlékezés az Úrvacsorában teljesedik ki. Amit megeszünk, megiszunk, emlékeztet minket Jézus testére és vérére: a kenyér az Ő megtört testére, a bor az Ő kifolyt vérére. És fontos, hogy együtt emlékezzünk, ne magányosan, egyedül.

Ki vehet Úrvacsorát? Néhány éve a történelmi egyházak is megegyeztek abban, hogy az üdvösség hit által van, nem cselekedetek által. Aki elfogadja Jézus Krisztust, hisz az Ő halálában, feltámadásában, és visszajövetelében, aki úgy tekint magára, mint Krisztus testének egy tagjára, aki befogadja Őt, mint Megváltót, az bátran vehet Úrvacsorát.

De fontos, hogy az Úrvacsorát felkészülten vegyük, valljuk meg bűneinket! Ha nem tesszük, magunk ellen fordulunk, magunkra vonjuk a rosszat. Vegyük komolyan Isten kegyelmét! Mert bűnösök vagyunk, vétkezünk. “Nem az a dicsőség, ha sosem bukunk el, hanem az, hogy mindannyiszor képesek vagyunk felállni!”

Május 5-én volt férfireggeli

Május 5-én volt férfireggeli

, , ,

  1. Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: